Σάββατο 2 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
«Πέρασε» το αντιδραστικό νομοσχέδιο που επιδεινώνει τα προβλήματα

Καταψήφισε το ΚΚΕ. «Υπέρ» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι

Eu

Με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, ψηφίστηκε, χτες, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Προσφυγικό, με το οποίο η κυβέρνηση ενσωματώνει όλες τις απαράδεκτες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Σεπτέμβρη μέχρι τώρα, τις οποίες και η ίδια έχει προσυπογράψει με «κορυφαία» τη σύμβαση του αίσχους ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία!

Συγκεκριμένα, από τους 276 παρόντες βουλευτές «υπέρ» ψήφισαν 169 και «κατά» 107. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο προδιαγράφουν συνοπτικά την προετοιμασία (εγκαταστάσεις, υποδομές, υπηρεσίες) για τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα. Οι διατάξεις του στήνουν παντού νέες «Αμυγδαλέζες», εντείνουν την καταστολή, βάζουν παντού γενικό δερβέναγα τις ΜΚΟ, οι οποίες νομιμοποιούνται πλήρως με τη δημιουργία «Μητρώου πιστοποιημένων φορέων της κοινωνίας των πολιτών»! Ενσωματώνεται η Οδηγία 2013/32/ΕΕ, με την οποία μπορεί ν' ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία.

Προδιαγράφονται καρμπόν - αποφάσεις απόρριψης ασύλου, ενώ δημιουργείται ακόμα και Εθνική Μονάδα Δουβλίνου (στο πλαίσιο της Υπηρεσίας Ασύλου), αντί να ζητείται η κατάργηση του απαράδεκτου αυτού Κανονισμού της ΕΕ. Και βεβαίως προβλέπεται ότι μπορεί να είναι προϊστάμενοι στις λεγόμενες ανοιχτές δομές ακόμα και ιδιώτες, ενώ δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης της φύλαξης των ανοιχτών δομών υποδοχής ή φιλοξενίας σε ιδιωτικές εταιρείες security! Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε αυτές τις ανοιχτές ή κλειστές δομές αφού δεν θα τηρούνται υπερωρίες, αργίες, Κυριακές κ.λπ.

Στη διάρκεια της συζήτησης χτύπησαν «κόκκινο» η δημαγωγία και ο εμπαιγμός του λαού από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, που επιδόθηκαν στο γνωστό αποπροσανατολιστικό καβγά, ενώ έχουν προσυπογράψει επί της ουσίας το νομοσχέδιο, όταν συμφώνησαν στο Κοινό Ανακοινωθέν στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, χαρακτήρισε τη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο με το νομοσχέδιο, «μία καλή συμφωνία», που ...«προσπαθεί να είναι σύμφωνη με τη Συνθήκη της Γενεύης», επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το ξήλωμα της Συνθήκης. Στη συνέχεια επιδόθηκε σε «ήξεις - αφήξεις» λέγοντας ότι «ωστόσο δεν παύει να είναι δύσκολη συμφωνία διότι υπάρχουν πολλοί παίχτες», ότι «η αξιοπιστία της Τουρκίας κρίνεται καθημερινά» κ.ά. Ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε, καθώς δεν περίμενε το μέγεθος των προσφυγικών ροών!

Τα άλλα κόμματα

Από την πλευρά της ΝΔ ο Β. Κικίλιας, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής, ξεκαθάρισε ότι ωστόσο θα ψηφίσει όλα τα άρθρα που ενσωματώνουν τις επίμαχες οδηγίες της ΕΕ, δηλαδή πρακτικά συνηγορεί υπέρ της κυβέρνησης. Για δημαγωγικούς λόγους ήταν και το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε η ΝΔ για ορισμένα άρθρα. Από το ΠΑΣΟΚ ο ειδικός αγορητής, Β. Αρβανιτίδης, άσκησε ...κριτική προς την κυβέρνηση, όπως ότι «παίζετε και δεν κυβερνάτε τη χώρα»... Επί της ουσίας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν διαφορετική πολιτική για το ζήτημα, ούτε βέβαια απάντησαν και πάλι τι διαφορετικό θα έκαναν από αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Ετσι κι αλλιώς ως συγκυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια έκαναν ακριβώς τα ίδια, υλοποιούσαν τις συμφωνίες της ΕΕ, έστηναν τις δικές τους «Αμυγδαλέζες».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, είπε, δείχνοντας στην ουσία ότι είναι στο πλευρό της κυβέρνησης, ότι χρειάζεται «εθνική πολιτική» και επανέλαβε την πρότασή του για υπερυπουργό ευρείας υποδοχής που θα αναλάβει το συντονισμό για το Προσφυγικό.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, επιδόθηκε στο γνωστό ρατσιστικό παραλήρημα, όχι μόνο καλύπτοντας πλήρως κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές, αλλά λίγο - πολύ προσπάθησε να πείσει ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε οι πρόσφυγες να ζουν εδώ έναν παράδεισο. «Είναι δυνατόν να μιλάτε για εργασιακά δικαιώματα προσφύγων και παράτυπων μεταναστών την ώρα που η ανεργία είναι στο 25%», είπε, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Γ. Λαγός έκανε λόγο για «πρόσφυγες που έχουν χορτάσει» και για μετανάστες που τους έχει εξασφαλιστεί η διαμονή σε πεντάστερα ξενοδοχεία...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ