Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αναντιστοιχία διοίκησης και διαθέσεων των εργαζομένων

Η δήλωση της παράταξης στην τελευταία Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία

Οι αποφάσεις, η δράση και η στάση της πλειοψηφίας στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) βρίσκεται σε μεγάλη αναντιστοιχία με τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, αλλά και με την ανάγκη αγωνιστικής στάσης απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στη δήλωση της ΕΣΑΚ-Υγειονομικών (ΕΣΑΚ-Υ) που κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση (9.4.2001) της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΠΟΕΔΗΝ. Ηταν η πρώτη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η ΕΣΑΚ-Υ πρότεινε την ενίσχυση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με πρωτοστάτη την ΠΟΕΔΗΝ, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο πάλης για δημόσια και δωρεάν υγεία με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα υγείας και τις λαϊκές μαζικές οργανώσεις. Ο αγώνας αυτός, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΣΑΚ-Υ, έπρεπε να συνδυαστεί με τον αγώνα της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά και ανθυγιεινά μέτρα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αρνήθηκε την πρόταση, παραπέμποντας τους «αγώνες» στο διάστημα Μάη - Ιούνη για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις ότι ο υπουργός υγείας θα δώσει τα λεφτά, υπονόμευσε τις κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό», τον «Αγιο Σάββα» και τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας. Η ΕΣΑΚ απειλήθηκε απ' την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ με καθαίρεση απ' το προεδρείο, αν δεν τηρήσει το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό μπερδεύοντας -σκόπιμα βέβαια- το συνδικάτο με τη λειτουργία του κομμουνιστικού κόμματος.

Τέλος, αποφάσισαν να... καταγγείλουν την ΕΣΑΚ στα σωματεία αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της κυβέρνησης.

Η ΕΣΑΚ-Υ, στη δήλωσή της, εκτιμά ακόμα:

  • Την ουσιαστική αναδίπλωση της πλειοψηφίας των ΠΟΕΔΗΝ, εγκαταλείποντας κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
  • Τη διασπαστική τακτική που ακολουθεί η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ σε βάρος της αγωνιστικής πρωτοβουλίας που αναπτύσσεται ([Ευαγγελισμός», ΠΙΚΠΑ, «Αγ. Σάββας»).
  • Την αυταρχική - αντιδημοκρατική στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία και δράση των εκλεγμένων συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ Υγειονομικών που θυμίζουν τις πιο μαύρες εποχές του συνδικαλιστικού κινήματος των ΜακρηΘεοδωρήδων, συμπεριφερόμενη ως ιδιοκτήτρια της ομοσπονδίας, η οποία πρέπει να εκφράζει και να εκπροσωπεί εργαζόμενους και παρατάξεις με διαφορετικές πολιτικές και συνδικαλιστικές πεποιθήσεις.

Η ΕΣΑΚ-Υ παίρνοντας υπόψιν την ανάγκη να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η αγωνιστική πρωτοβουλία των υγειονομικών και η κοινή δράση με τ' άλλα λαϊκά στρώματα και εργατικά συνδικάτα δήλωσε τα εξής:

1. Η θέση αυτή της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ θα τη βρίσκει αντιμέτωπη σε κάθε στιγμή καθώς αποτελεί στάση του χυδαίου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που θυσιάζει τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ανάγκη εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής.

2. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εμπιστεύονται την οργάνωση των αγώνων τους σ' αυτούς, που έχουν διαλέξει και έχουν κάνει επιλογή τους τον κοινωνικό εταιρισμό, την «εργασιακή ειρήνη», τη συναίνεση και το συμβιβασμό.

Και η δήλωση καταλήγει: «Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παίρνουν την τύχη του αγώνα στα δικά τους χέρια και οργανώνουν σε κάθε χώρο δουλιάς επιτροπές αγώνα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και συνδικαλιστικές διαφορές. Σ' αυτούς τους αγώνες η ΕΣΑΚ-Υ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ