Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «LYCABETTUS»
Καθολική άρνηση στη «διευθέτηση»

Απάντησαν ομόφωνα «όχι» στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, μέσα από τη γενική τους συνέλευση

Η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας «έσπασε τα μούτρα της» στην ομόφωνη άρνηση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του ξενοδοχείου «SAINT GEORGE LYCABETTUS». Η διεύθυνση της επιχείρησης επιχείρησε να εφαρμόσει τη «διευθέτηση», σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει μέχρι και 12 ώρες μια μέρα, χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή για την πέραν των 8 ωρών εργασία του και να παίρνει ρεπό ή άδεια ή να εργάζεται λιγότερο κάποια άλλη μέρα.

Καθεστώς «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας επιδιώκει να επιβάλει και η διεύθυνση της «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ», ώστε στην πράξη να καταργηθεί το 8ωρο, να εργάζονται οι εργάτες με εξοντωτικούς ρυθμούς και να αμείβονται λιγότερο από πριν.

Η βιασύνη των εργοδοτών να αξιοποιήσουν τον τελευταίο αντεργατικό νόμο 2874 σχετικά με τη διευθέτηση, παρόλο που η θεσμοθέτησή της έγινε το 1998 με τον επίσης αντεργατικό νόμο 2639, δείχνει έμπρακτα ότι με αυτό τον τελευταίο νόμο η κυβέρνηση διευκόλυνε ακόμη περισσότερο τους εργοδότες.

«Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η διευθέτηση θα τους φέρει ακόμη περισσότερα κέρδη, γι' αυτό και βιάζονται», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Επισιτισμού - Τουρισμού, αναφερόμενη στους εργοδότες, ενώ χαιρετίζοντας τη στάση των εργαζομένων του ξενοδοχείου, τονίζει: «Οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση με ομόφωνη απόφαση έδωσαν την απάντηση που έπρεπε. Είπαν βροντερό "όχι" στην κατάργηση του 8ωρου, είπαν βροντερό "όχι" στη μείωση των εισοδημάτων τους, είπαν "ναι" στη διατήρηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, είπαν "όχι" στη διασάλευση της οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής».

Στη συνέχεια, η ΔΑΣ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφουν οι Χ. Κατσώτης, Η. Τσακάλης, Ε. Νικολάου, Α. Οργαντζής, Γ. Λιώλη, ότι αυτή η στάση των εργαζομένων έρχεται σε αντίθεση «με τη συμβιβαστική υποτακτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που με τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο" έβαλε πλάτη να νομοθετήσουν τις απαιτήσεις των εργοδοτών».

Τέλος, η παράταξη σημειώνει ότι «την ίδια απάντηση πρέπει να πάρουν οι εργοδότες από όλους τους χώρους δουλιάς. Την ίδια αγωνιστική, αξιοπρεπή στάση πρέπει να κρατήσουμε όλοι για να διατηρήσουμε τις κατακτήσεις μας. Να δώσουμε το μήνυμα παντού. Κανείς να μην τολμήσει για μας χωρίς εμάς». Επίσης, καλεί κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση, συνδικαλιστή και εργαζόμενο να εναντιωθεί σε αυτές τις προκλήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευθετεί το χρόνο εργασίας στο όνομα της κρίσης(2009-04-08 00:00:00.0)
Καμιά συμμετοχή στις επιτροπές διευθέτησης(2005-11-11 00:00:00.0)
Να ορθώσουμε εμπόδια στον αντεργατικό νόμο για τη διευθέτηση(2005-10-04 00:00:00.0)
«Λάστιχο» ο χρόνος εργασίας(2001-03-27 00:00:00.0)
"Εις θάνατον" 8ωρο και δικαιώματα!(1998-06-25 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο ανατροπών(1998-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ