Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επαγρύπνηση για όξυνση της σύγκρουσης

Σε αγώνες ακόμη πιο μαχητικούς, μαζικούς και εφευρετικούς και σε επαγρύπνηση καλεί το ΠΑΜΕ

«Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση» προειδοποιεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το οποίο καλεί την εργατική τάξη σε «αγωνιστική επαγρύπνηση και άμεση προετοιμασία για την όξυνση της σύγκρουσης». Λίγο πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επίσημη έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» για την κοινωνική ασφάλιση, έτσι ώστε να επιβάλει τις αλλαγές που προωθούν το κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «οι μεγάλες ταξικές συγκρούσεις είναι κοντά. Ερχονται! Με την κοινωνική ασφάλιση η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δεχτεί το μεγάλο χτύπημα. Ενα χτύπημα αποτελεσματικό και με ουσία».

Τονίζει ακόμη την ανάγκη «οι αγώνες των επόμενων ημερών να είναι πιο μαζικοί, πιο μαχητικοί, πιο εφευρετικοί, ώστε να μην αφήσουμε την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση να Σταυρώσουν και να Ενταφιάσουν την Κοινωνική Ασφάλιση».

Το ΠΑΜΕ προσθέτει ότι οι μέχρι τώρα αγώνες που οργάνωσε έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. «Υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε ελιγμούς και προσωρινές καθυστερήσεις. Τράβηξαν τη μάσκα του κοινωνικού προσωπείου και εμφάνισαν έναν πρωθυπουργό έξαλλο από αντεργατικό θυμό. Εχουν αποκαλύψει το ρόλο των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Επίσης, με αφορμή το περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Εργασίας προς την «Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί πως η προάσπιση της γονιμότητας που έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση ρυθμίσεων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των γυναικών στη χώρα μας, είναι «προσχηματική» και γι' αυτό «θα επανεξεταστεί», όπως θα επανεξεταστεί και το σύστημα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι το έγγραφο «έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία.

Τα όσα ο κ. Γιαννίτσης προβάλλει στο έγγραφο αυτό, αποτελούν κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών. Μάλιστα σαν ταχυδακτυλουργός επιχειρεί τα μέτρα αυτά να τα εμφανίσει σαν αποκατάσταση της "ισοτιμίας" μεταξύ των εργαζομένων».

Να σημειωθεί ότι για την επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων έχει κάνει λόγο και ο υπουργός Υγείας Α. Παπαδόπουλος, ενώ η κατεύθυνση της «έκθεσης Σπράου» είναι η κατάργησή τους! Σήμερα ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους με βαρέα και ανθυγιεινά και το χτύπημα του συστήματος από την κυβέρνηση είναι δηλωτικό για τις γενικότερες προθέσεις της απέναντι στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για την περίπτωση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για τις γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ