Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κανένας πελάτης

Την ώρα που μια ακόμα ομάδα εργατών έχανε τη ζωή της - καμένοι ζωντανοί σ' ένα εργοστάσιο του Μπαγκλαντές - μια από τις πολυεθνικές που χρησιμοποιεί σαν υπεργολάβους βιομηχανίες της περιοχής απηύθυνε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλεσμα στους εργάτες των εργοστασίων που παράγουν τα προϊόντα της να «καρφώνουν» τα αφεντικά τους αν δεν τηρούνται κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Δηλαδή, η πολυεθνική, για το συμφέρον της οποίας σκοτώνονται οι εργάτες, εμφανιζόταν σύμμαχος και υπερασπιστής τους.

Το πρόβλημα δεν το έχει η πολυεθνική, αλλά οι εργάτες που καλούνται να νιώσουν σύμμαχοί της.

***

Μια άλλη πολυεθνική που πουλάει εκατομμύρια τόνους χρωματιστό ζαχαρωμένο νερό σαν αναψυκτικό ανακοίνωσε ότι ξεκινά πρόγραμμα ενάντια στην παχυσαρκία. Δηλαδή θα γράφει στα μπουκάλια τις θερμίδες. Οπως η ίδια αναφέρει έτσι θα ανεβάσει τις πωλήσεις της.

Το πρόβλημα το έχουν όσοι αναγνωρίζουν «κοινωνική ευθύνη» στην πολυεθνική και σπεύδουν να την επιλέξουν για ένα προϊόν βλαβερό για τη ζωή τους.

***

Το ποιος συμμαχεί με ποιον και γιατί αφορά στο επίπεδο της ταξικής συνείδησης. Για την αποτροπή συγκρότησης αυτής της συνείδησης λειτουργεί ένας πολυπλόκαμος μηχανισμός προπαγάνδας με τους ίδιους ακριβώς όρους που λειτουργεί το κύκλωμα της διαφήμισης. Σημασία δεν έχει ποιο είναι το προϊόν, σημασία έχει ότι υπάρχει για να πουληθεί. Πάνω σ' αυτόν το στόχο συγκεντρώνεται η προπαγάνδα-διαφήμιση για να εξασφαλιστούν σύμμαχοι-πελάτες.

***

Γονείς και παιδιά καλούνται να συμμαχήσουν με την κυβέρνηση ενάντια στους καθηγητές. Το θέμα - προϊόν «απεργία στις εξετάσεις» πουλάει. Καθηγητές - μαθητές και γονείς που θα μπουν στην αντιπαράθεση για το ποιανού το δίκιο είναι μεγαλύτερο, είναι καταδικασμένοι να χάσουν όλοι μαζί. Ο έμπορας - κυβέρνηση - η τάξη στην εξουσία πουλάει ανασφάλεια για να εισπράξει άμεσο κέρδος την εδραίωση της εξουσίας της και πανωπροίκι την υποταγή καθηγητών - παιδιών - γονιών σε ένα σχέδιο που περιέχει περισσότερους μορφωμένους - αμόρφωτους υποταγμένους σε ένα σύστημα παραγωγικών σχέσεων από το οποίο μόνοι κερδισμένοι είναι οι καπιταλιστές.

***

Κατ' αναλογία οι εργάτες σαν «πολίτες» καλούνται να συμμαχήσουν με την κυβέρνηση ενάντια στους υπαλλήλους του Δημοσίου. Σε κάθε πρόβλημα - συνέπεια της λειτουργίας ενός κράτους που υπάρχει για να εξυπηρετεί την αστική τάξη, η κυβέρνηση ως «φίλος του λαού» εμφανίζεται να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα για να προβάλει στη συνέχεια λύσεις που περιέχουν την υποταγή. Οταν μιλάνε για μικρότερο Δημόσιο αναφέρονται στη μεταφορά βαρών στις πλάτες του εργάτη. Οταν μιλάνε για πάταξη φοροδιαφυγής, πάλι στα μόνιμα υποζύγια αναφέρονται...

***

Σ' αυτή τη γραμμή της αταξικής θεώρησης εμφανίζεται η «Αθήνα» σαν κάτι που είμαστε όλοι μαζί, καπιταλιστές και εργάτες, να πρέπει να επιλέξει τους φίλους της τώρα που γίνεται ανακατάταξη στα διάφορα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Για το λαό μόνος φίλος είναι η ίδια η δύναμή του. Η γνώση των δικών του αναγκών, η γνώση του δρόμου για την κάλυψή τους, η γνώση για το χτύπημα του αντίπαλου, η γνώση για το χτίσιμο της δικής του εξουσίας.

Απέναντι στα διάφορα σχήματα που στήνει η αστική τάξη για να κρατήσει εγκλωβισμένη την εργατική τάξη - τα λαϊκά στρώματα, η κοινωνική συμμαχία που συγκροτείται από τις οργανωμένες δυνάμεις του λαϊκού - εργατικού κινήματος, με μπροστάρη το ΚΚΕ, καλείται να ορθώνει καθημερινά τη δική της προσπάθεια, να προβάλλει με λεπτομέρειες τα αιτήματά της, να ανοίγει το δρόμο για την κατάκτησή τους, κάνοντας καθαρό διαρκώς πως άλλο πράγμα είναι οι παραγωγοί του πλούτου κι άλλο οι σφετεριστές του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι νέες βλέψεις της FIFA οξύνουν τους ανταγωνισμούς(2022-12-23 00:00:00.0)
Συλλήψεις κτηνοτρόφων(2013-04-30 00:00:00.0)
Τι γίνεται με τον έλεγχο των τροφίμων;(2013-04-03 00:00:00.0)
Ανυπότακτο πανεκπαιδευτικό μήνυμα(2007-02-01 00:00:00.0)
«Ελεγχόμενη έκρηξη»(2006-12-19 00:00:00.0)
Να εντείνουν οι μαθητές την πάλη τους(1996-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ