Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ανακατεύει τη σούπα το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση συνεργασίας σε ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές

Ανοιχτή πρόσκληση εκ νέου προς τη ΔΗΜΑΡ και έμμεσο κάλεσμα στο ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, με παράλληλο στόχο την ανασύσταση της «κεντροαριστεράς», απηύθυνε προχτές με άρθρο του ο Ε. Βενιζέλος. Επαναλαμβάνοντας χτες την πρόταση, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «δεν αφορά την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ (...) ούτε απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας σε ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά τη βάση του χώρου της κεντροαριστεράς.

Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έρχεται να αναπυρώσει τις διεργασίες στους κόλπους της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και του αστικού πολιτικού συστήματος. Κινείται στη λογική της δημιουργίας ενός εκλογικού συνασπισμού στα πρότυπα της «Ελιάς» της Ιταλίας, που μελλοντικά θα αξιοποιηθεί και για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αξιοποιώντας την κοινή ευρωενωσιακή στρατηγική των εγχώριων δυνάμεων της «κεντροαριστεράς» και της σοσιαλδημοκρατίας τόσο στη χτεσινή ομιλία του όσο και στο άρθρο του, σημείωσε: «Η πρότασή μας για τη συγκρότηση της ευρύτερης δυνατής κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, σε αυτό το ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται».

Σε μια προσπάθεια να σπείρει αυταπάτες περί μιας δήθεν φιλολαϊκότερης διαχείρισης μέσα στην ΕΕ των μονοπωλίων, υποστήριξε ότι στόχος της σύμπραξης θα είναι «να εκλογικευτούν οικονομικοί εθνικισμοί και σκληροί διακρατικοί συσχετισμοί μέσα από τη συγκρότηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού "πολιτικού" Νότου με άξονα τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες».

Εσπευσε ακόμα να ξεκαθαρίσει ότι για τη διατήρηση της πολιτικής εξουσίας τα κόμματα της αστικής διαχείρισης θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια «νέα, πιο προοδευτική και διορατική, αλλά θεσμικά αναγκαστική, ισορροπία μεταξύ των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων: του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος».

Με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού, ανέφερε ότι στόχος των «Ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι η κατάργηση της τρόικας, για τις χώρες που είναι εντεταγμένες σε προγράμματα προσαρμογής, όπως η Ελλάδα».

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε και το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε πως «στην περίοδο 2003 - 2011 προστίθεντο κάθε χρόνο 10 εκατ. ευρώ στο χρέος του ΠΑΣΟΚ». Ανέφερε ότι η έκθεση των έξι ελεγκτικών εταιρειών στις οποίες έχει αναταθεί ο έλεγχος των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει υποβληθεί ακόμη και κάλεσε κάθε δημόσιο πρόσωπο που νομίζει ότι θίγεται, μεταξύ των οποίων και τον Γιώργο Παπανδρέου, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει πρόταση «για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και τη χρηματοδότησή τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ