Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα με ή χωρίς μνημόνια

Η Σλοβενία παρουσιάζει στην Κομισιόν αντιλαϊκές ανατροπές για να προλάβει την τρόικα και η Σλοβακία προσφεύγει ενάντια στην Ελλάδα για το PSI

Η σλοβάκικη Postova Banka ζητάει τα λεφτά της από το «κούρεμα» του PSI, ανοίγοντας (;) το δρόμο και για άλλες προσφυγές
Η σλοβάκικη Postova Banka ζητάει τα λεφτά της από το «κούρεμα» του PSI, ανοίγοντας (;) το δρόμο και για άλλες προσφυγές
Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί το 2013 κατά 0,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ 53 αναλυτών - οικονομολόγων, που επιβεβαιώνει τα ζόρια της καπιταλιστικής οικονομίας στα κράτη - μέλη να ανακάμψει από τη βαθιά κρίση. Οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις που είχαν κάνει πριν από τρεις μήνες για μηδενική ανάπτυξη το 2013, ενώ αναθεώρηση προς τα κάτω υπήρξε και στην πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης το 2014, στο 1% από 1,1% στην προηγούμενη έρευνα.

Στο 12,3% από 12,1% αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη για την ανεργία στην Ευρωζώνη φέτος. Με δεδομένες τις δυσκολίες των αστών να διαχειριστούν την κρίση και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό της ζημιάς, ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε χτες ότι το Ταμείο δεν ζητά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά την εφαρμογή των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ. Διασαφηνίζοντας, είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πρόσθετη ανακούφιση του χρέους, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι κάτι το καινούριο. Οι εταίροι της Ελλάδος είπαν πως θα το κάνουν στο τέλος του χρόνου, αλλά δεν προσδιόρισαν το πώς θα γίνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι», είπε το στέλεχος του ΔΝΤ, παραπέμποντας σε ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων, την οποία επιβεβαίωσε χτες και ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο «Μέγκα». Ο ίδιος είπε ότι η συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, θα εξεταστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στις 31 Μάη και η εκταμίευση θα γίνει λίγες μέρες αργότερα.

Στα «απόνερα» του προηγούμενου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους με το PSI, η σλοβακική τράπεζα Postova Banka ανακοίνωσε χτες ότι κατέθεσε αγωγή κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), με το επιχείρημα ότι με το PSI, η Ελλάδα παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες. «Κατά αυτό τον τρόπο, μειώθηκε η αξία της επένδυσής μας. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Η τράπεζα ανέφερε ότι με το PSI η Ελλάδα παραβίασε τις διμερείς συνθήκες για επενδύσεις μεταξύ της Σλοβακίας και της Ελλάδας, καθώς και μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Οι επενδυτές υπέστησαν ζημία 53,5% επί των επενδύσεών τους, ως μέρος της συμμετοχής τους στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η εξέλιξη αυτή, ανεξάρτητα από την τύχη της σλοβάκικης προσφυγής, φανερώνει ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος είναι πρόσκαιρος και σε καμιά περίπτωση φιλολαϊκός, όπως προσπάθησαν να πείσουν το λαό η κυβέρνηση και η ΕΕ, όταν αποφάσισαν το «κούρεμα» με το PSI.

Τρέχουν να προλάβουν την τρόικα

Στη Σλοβενία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τώρα να νομοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα όμοια με αυτά που περιέχονται στο ελληνικό μνημόνιο, προκειμένου να μη χρειαστεί να ...υπογράψει μνημόνιο με την τρόικα! Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Α. Μπράτουσεκ ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην Κομισιόν και στο επόμενο Γιούρογκρουπ σχέδιο με φορολογικές αυξήσεις, μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και ιδιωτικοποιήσεις.

Μέχρι τις 29 Μάη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα κράτη - μέλη με βάση τα σχέδια των εθνικών μεταρρυθμίσεων και προϋπολογισμών, θα προτείνει μέτρα στα κράτη και θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει την προθεσμία για ορισμένα από αυτά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.

Αναλυτές θεωρούν τη Σλοβενία ως την πιθανότερη χώρα που θα χρειαστεί να καταφύγει σε οικονομική βοήθεια μετά την Κύπρο. Η οικονομία της χώρας συρρικνώνεται από το 2011 και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, λόγω του χρέους των επιχειρήσεων και της στενής σχέσης του κλάδου με τα δημόσια οικονομικά. Η αδυναμία δανεισμού, οδήγησε την περασμένη βδομάδα στην υποβάθμιση της Σλοβενίας σε «junk» από τον οίκο Moody's, επιφέροντας πλήγμα στην κυβέρνηση.

Η Moody's ασχολήθηκε χτες και με την Ελλάδα, κρίνοντας ικανοποιητικές τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς να αλλάξει την αξιολόγησή της για τη χώρα, εξαιτίας των «αβέβαιων προοπτικών της οικονομίας». Ο οίκος εκτιμά ακόμα ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 5,3% φέτος. «Οι προοπτικές της οικονομίας υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους εξαιτίας των εξωτερικών κινδύνων από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την εύθραυστη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», τονίζεται σχετικά.

Αλλοθι στην καπιταλιστική κρίση

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την προπαγάνδα ότι η καπιταλιστική κρίση οφείλεται στη φοροδιαφυγή, ανακοινώθηκε από τη Visa Europe ότι το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 24% του ΑΕΠ ή στα 43,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφεται στην Ευρώπη και σύμφωνα με την εταιρεία που έκανε την έρευνα, κινείται στα σημερινά επίπεδα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών που εντάχθηκαν στην ΕΕ με το τελευταίο κύμα διεύρυνσης.

Σε όλη την Ευρώπη, ο μέσος όρος της «μαύρης» οικονομίας διαμορφώνεται στο 18,5% του ΑΕΠ. Προωθώντας τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα και προσπαθώντας να κάνει το κράτος συνεργό στην αύξηση της πελατείας, η εταιρεία σημειώνει στην έρευνα ότι «η παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ώστε να επιλέγουν για τις συναλλαγές κάρτες πληρωμών έναντι μετρητών θα λειτουργούσε προς όφελος του κράτους και της εθνικής οικονομίας».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ζητάει «να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις εφόσον η χρήση καρτών ξεπερνά συγκεκριμένο ποσοστό του προσωπικού εισοδήματος» ή «να υπάρχει μείωση ΦΠΑ με τη χρήση καρτών πληρωμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ή για συγκεκριμένο χρόνο».

Τέλος, στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ΕΕ και σε σχέση με τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χτες ότι θα ήταν λανθασμένη και αντίθετη με τα συμφέροντα της χώρας η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ορισμένοι πεσιμιστές λένε ότι δεν υπάρχει προοπτική μεταρρύθμισης της ΕΕ, απλά πρέπει να φύγεις. Νομίζω ότι κάνουν λάθος. Εκτιμώ ότι είναι εφικτή η αλλαγή και μεταρρύθμιση του οργανισμού» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας σε σύνοδο επενδυτών στο Λονδίνο που διοργανώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ