Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τροχιοδεικτικές για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν»

Στις ΗΠΑ ο Κύπριος ΥΠΕΞ. Τη συνδρομή της Ελλάδας για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» ζητά η Κύπρος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνάντηση με θέμα την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τις οποίες η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να μεταθέσει το φθινόπωρο, επικαλούμενη την πίεση της οικονομικής κρίσης, είχε χτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στις ΗΠΑ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο Ι. Κασουλίδης υποστήριξε ότι οι συνομιλίες δε θα ξεκινήσουν από την αρχή, ωστόσο «υπάρχουν μερικά θέματα για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει προεκλογικά ότι δεν είναι δεσμευμένος».

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, εν μέσω μεθοδεύσεων για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν», ενέταξε στα μέτρα εμπιστοσύνης την πρόταση για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, «προτού καταλήξουν οι πλευρές σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία», δίνοντας σε αντάλλαγμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα το δικαίωμα του απευθείας εμπορίου και το άνοιγμα κεφαλαίων που έχουν παγώσει στη διαπραγματευτική διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα το φυσικού αερίου είπε ότι «είναι εντελώς εκτός των θεμάτων που αφορούν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού», ενώ σχολίασε τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, λέγοντας: «Αν νομίζει ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις βοηθά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, κάνει λάθος». Σήμερα ο Ι. Κασουλίδης αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη συνεχίζει να προωθεί τα σχέδια για ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», θέμα το οποίο συζητήθηκε και στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλου, με τον Κύπριο ομόλογό του, Φ. Φωτίου, ο οποίος μίλησε για «προεκλογική δέσμευση» και ζήτησε τη συμβολή της Αθήνας σε αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση Φωτίου - Παναγιωτόπουλου, στην Αθήνα, τέθηκαν ακόμη το θέμα της Ενέργειας, η συνεργασία με το Ισραήλ καθώς και οι συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του, ο Π. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ανάληψη πρωτοβουλιών για την «ενεργειακή ασφάλεια» το επόμενο διάστημα, «που θα αφορούν και ένα πλαίσιο συνεργασίας με χώρες της περιοχής μας, φιλικές χώρες, όπως το Ισραήλ, με τις οποίες και οι δύο χώρες, και η Ελλάδα και η Κύπρος, διατηρούν στενές σχέσεις».

Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στο ρόλο που διαδραματίζουν Κύπρος και Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ