Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Τιμήθηκε η 68η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στη Μόσχα
Από τις χτεσινές εκδηλώσεις στη Μόσχα
Η Αντιφασιστική Νίκη τιμήθηκε σε διάφορες γωνιές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με μαζικές διαδηλώσεις, που διοργάνωσαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία «Πούσκινσκαγια» και κατέληξε στην πλατεία «Λουμπιάνσκαγια». Στην κεφαλή της διαδήλωσης βρίσκονταν τα μέλη του διεθνούς ράλι «Η Μεγάλη μας Νίκη» που μετέφεραν το μεγαλύτερο αντίγραφο στον κόσμο της σημαίας της Αντιφασιστικής Νίκης, 200 τετραγωνικών μέτρων. Με το αντίγραφο της σημαίας της Αντιφασιστικής Νίκης επισκέφτηκαν 95 πόλεις σε Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αμπχαζία, Νότια Οσετία, Υπερδνειστερία, και την παραμονή της 9ης Μάη το μετέφεραν στη Μόσχα.

Μετά τη μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, δήλωσε: «Η Αντιφασιστική Νίκη είναι πρώτα απ' όλα η Νίκη της εργασίας κατά του κεφαλαίου, η Νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης!».

Οπως σημείωσε, «σήμερα λένε πως ο λαός έφερε τη νίκη. Ομως, ο κάθε λαός έχει ηγέτες, έχει κόμματα τα οποία ακολουθεί. Νικήσαμε επειδή είχαμε ηγέτες. Είχαμε τον Λένιν, με την ευφυΐα και το ταλέντο του είχε δημιουργηθεί μια νέα εποχή. Είχαμε τον Στάλιν, που το στρατιωτικό ταλέντο του, η θέλησή του αποδείχθηκαν ισχυρότερα από όλες τις αρμάδες της Βέρμαχτ». Ο ίδιος σημείωσε πως η Αντιφασιστική Νίκη «ήταν η νίκη της εργασίας κατά του κεφαλαίου, η νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης! Πριν από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η τσαρική Ρωσία έχασε τρεις συνεχόμενους πολέμους: Τον ρωσο-ιαπωνικό, τον Κριμαϊκό πόλεμο και τον Α' Παγκόσμιο. Μόνο η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, ο Λένιν και το μπολσεβίκικο κόμμα ενέπνευσαν τους ανθρώπους σε μια πρωτοφανή νίκη». Και κατέληξε: «Εμπρός για νέες νίκες στο όνομα του σοσιαλισμού, στο όνομα της φιλίας των λαών, στο όνομα της ανασυγκρότησης του Μεγάλου Ενωσιακού κράτους, του Σοβιετικού Σοσιαλιστικού κράτους».

Οι επίσημες τελετές

Την 68η επέτειο της νίκης του 1945 τίμησε και η σημερινή πολιτική ηγεσία με παρέλαση 11.000 στρατιωτικών στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και με βομβαρδιστικά αεροσκάφη να πετούν στον ουρανό, στρατιωτικά φορτηγά που μετέφεραν στρατηγικούς πυραύλους και άλλο βαρύ οπλισμό, σε μια επίδειξη ισχύος.

Από το επίσημο βήμα ο Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ως ηγέτης του σημερινού αστικού ρωσικού κράτους, προσπάθησε για άλλη μια φορά να καπηλευθεί την Αντιφασιστική Νίκη, σημειώνοντας πως «η Ρωσία, η Σοβιετική Ενωση ανέτρεψαν τα απεχθή και αιματηρά σχέδια των ναζί και τους εμπόδισαν να ελέγξουν τον κόσμο (...) Οι στρατιώτες μας προάσπισαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία υπερασπιζόμενοι με αυταπάρνηση την πατρίδα τους, απελευθερώνοντας την Ευρώπη με μια μεγάλη νίκη που θα μείνει στη μνήμη για αιώνες».

Ο ίδιος, προσπαθώντας να θολώσει το χαρακτήρα της σημερινής αστικής Ρωσίας και της πολιτικής που ακολουθεί, εμφανίστηκε ως «συνεχιστής» του έργου της ΕΣΣΔ, λέγοντας πως «κάνουμε τα πάντα ώστε κανείς να μην μπορεί πλέον πουθενά να εξαπολύει πόλεμο. Κάνουμε τα πάντα για την ενίσχυση της ασφάλειας στον πλανήτη».

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, βέβαια, το γεγονός πως οι σημερινές ρωσικές αρχές, ενώ μιλούν στο όνομα της Αντιφασιστικής Νίκης, συμμετέχουν ενεργά στη διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, παραχαράσσοντας ακόμη και έγγραφα από τα ιστορικά αρχεία, όπως στην περίπτωση της ναζιστικής θηριωδίας στο Κατίν, που οι φασίστες την απέδωσαν στο σοβιετικό στρατό. Προκαλεί αυτή η στάση δικαίωσης των συκοφαντιών του Γκέμπελς από τις σημερινές ρωσικές αρχές, με στόχο τη διευκόλυνση της διείσδυσης των ρωσικών κεφαλαίων στην Πολωνία και στην υπόλοιπη ΕΕ. Οπως προκλητικά αηδιαστικό είναι να βλέπει κανείς την Κόκκινη Σημαία της Νίκης να παρελαύνει στην Κόκκινη Πλατεία, πίσω από την τρικολόρε σημαία της Ρωσίας, που στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιούσε ως σύμβολο ο λεγόμενος «Ρωσικός Απελευθερωτικός Στρατός», του προδότη στρατηγού Βλάσοφ, που για να σώσει το κορμί του συντάχτηκε με τους ναζί, δήθεν «για να απελευθερώσει τη Ρωσία από τους μπολσεβίκους».

Οπως σημειώνει στην Ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) για την 9η Μάη, «όσο κι αν οι απόγονοι του Βλάσοφ προσπαθούν να προσεταιριστούν τη Νίκη, όλοι πρέπει να θυμούνται πως ο φασισμός είναι γέννημα του καπιταλισμού και πως η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που έπεσαν στα πεδία των μαχών».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ