Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Στην πεπατημένη των ανέξοδων διαβεβαιώσεων η κυβέρνηση

Στη διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης και τον «ικανότερο» διαπραγματευτή προσπάθησε να εντάξει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξήντα οχτώ χρόνια μετά τη συντριβή του φασισμού, οι γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα παραμένουν σε εκκρεμότητα με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων
Εξήντα οχτώ χρόνια μετά τη συντριβή του φασισμού, οι γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα παραμένουν σε εκκρεμότητα με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων
Στην πεπατημένη των ανέξοδων διαβεβαιώσεων για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων κινήθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι το θέμα «άνοιξε τώρα για να κλείσει με τη δικαιοσύνη να θριαμβεύει». Η συζήτηση προέκυψε από Επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τον υπουργό, τώρα θα υπάρξει τελική επίλυση και δεν θα επαναληφθεί αυτό που γινόταν στο παρελθόν, όταν το θέμα «άνοιγε, αλλά δεν έκλεινε», αφού τώρα η υπόθεση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας με την αξιολόγηση σχετικού πορίσματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ο ίδιος απέρριψε το αίτημα να δοθεί το πόρισμα στα κόμματα, ισχυριζόμενος ότι έχει χαρακτηριστεί «απόρρητο» και ότι θα πρέπει τα στοιχεία που περιέχει να προστατευθούν.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι λάθος να συνδέεται η δημοσιονομική προσαρμογή με τις γερμανικές αποζημιώσεις και ζήτησε «εθνική συναίνεση» για το θέμα, προσθέτοντας ότι η ανακίνησή του δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση προς «ένα λαό που πορευόμαστε μαζί στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του είπε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι «εθνικό» και ζήτησε να συσταθεί διακομματική επιτροπή και να έρθει σε γνώση των πολιτικών αρχηγών -πλην της Χρυσής Αυγής- το σχετικό πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αξιοποίησε επίσης το θέμα για να στηρίξει τον ισχυρισμό του κόμματός του ότι με καλύτερη διαπραγμάτευση μπορεί να υπάρξει λύση μέσα στην ΕΕ, λέγοντας ότι το θέμα των αποζημιώσεων μπορεί να τεθεί ακόμα και στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να δικαιολογήσει την αδράνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας ότι είναι ανιστόρητο , εσφαλμένο και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας να αναφέρεται η άποψη ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου δεν έχει τεθεί πολιτικά και διπλωματικά τα προηγούμενα χρόνια. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η υιοθέτηση τέτοιων απόψεων ενισχύει την επιχειρηματολογία της γερμανικής πλευράς και είπε ότι η διεκδίκηση των αποζημιώσεων δεν είναι αντιστάθμισμα ή αντάλλαγμα για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και υμνώντας τον δικτάτορα Μεταξά είπε ότι «για να απαιτήσουμε αυτά που μας οφείλουν θέλουμε εθνική ηγεσία, θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες».

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού και των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε κατά τη συζήτηση της Επερώτησης:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το θέμα είναι ανοικτό. Για άλλη μία φορά η απάντηση παραμένει ίδια. Μέχρι σήμερα πολλοί υπουργοί Εξωτερικών έχουν δώσει παρόμοιες απαντήσεις. Ωστόσο τακτικά, συγκεκριμένα, ουσιαστικά μέτρα, ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικηθούν οι οφειλές από τη Γερμανία δεν υπήρξαν. Τα ναζιστικά στρατεύματα λεηλάτησαν, έκλεψαν, δολοφόνησαν, κατέστρεψαν τον ελληνικό λαό. Οι ναζί, οι συνεργάτες τους, οι τωρινοί υμνητές τους, οι υμνητές του δικτάτορα Μεταξά, είναι καταδικαστέοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού διαχρονικά. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να σημειώσω.

Δεύτερον, δεν είναι κάτι καινούριο η απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου, των καταστροφών των υποδομών της χώρας και της κλοπής των αρχαιολογικών θησαυρών. Το ΚΚΕ, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, έκανε Ερωτήσεις, Επίκαιρες Ερωτήσεις και Επερωτήσεις.

Και σήμερα, με την ευκαιρία, θέλουμε να καταγγείλουμε ότι όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα συγκεκριμένο, δε διεκδίκησαν ουσιαστικά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες από τις γερμανικές κυβερνήσεις αυτά που χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα. Και αυτά που χρωστά είναι πολλά και συγκεκριμένα και είναι απαιτητά.

Τρίτον, είναι συγκεκριμένα αυτά τα απαιτητά. Είναι το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο που πήραν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Οφείλουν, γιατί κατέστρεψαν τις υποδομές της χώρας. Οφείλουν αποζημιώσεις στα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Οφείλουν να επιστρέψουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έκλεψαν από τα ελληνικά μουσεία και από τους αρχαιολογικούς χώρους οι ναζί.

Τέταρτον, να θυμηθούμε ότι από το 1959 έγινε μία προσπάθεια ρύθμισης. Το 1961 υπήρχε ξανά μια αναφορά στο πρόβλημα. Το 1991 αναφέρθηκαν ξανά αυτές οι διεκδικήσεις, οι απαιτήσεις. Το 1993, όμως, που ήταν μια κρίσιμη χρονιά, διάφορες χώρες όπως η Πολωνία και άλλες, πήραν ένα μέρος των γερμανικών αποζημιώσεων. Από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχε γίνει ουσιαστική προσπάθεια να ανοίξει το θέμα».

Οικοδόμημα του κεφαλαίου η ΕΕ

«Πέμπτον, προηγουμένως ο Ευ. Βενιζέλος θέλοντας να καλύψει όλη αυτή την περίοδο, μίλησε και είπε ότι έγιναν πάρα πολλές ενέργειες, ότι υπήρξαν πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Να θυμηθούμε, όμως, ότι πριν από κάποιους μήνες κυβερνητικά στελέχη, σε συνεδρίαση στην αίθουσα της Γερουσίας, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένος φάκελος στο υπουργείο σχετικά με τις ελληνικές απαιτήσεις προς τη Γερμανία και ζήτησαν από όλους όσοι είχαμε τοποθετηθεί εκεί, να δώσουμε στοιχεία. Αυτό, εάν δεν είναι κοροϊδία, αν δεν είναι πρόκληση, πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί;

Εξήντα οχτώ χρόνια από τη συντριβή του φασισμού και δεν είχε διαμορφωθεί ο φάκελος των απαιτούμενων στοιχείων από τη χώρα μας για τις απαιτήσεις προς τη Γερμανία. Σήμερα, τώρα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της διεκδίκησης των οφειλομένων. Η τρικομματική κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν έχει κανένα δικαίωμα να συνεχίζει να αφήνει αυτό το τεράστιο πρόβλημα των ελληνικών απαιτήσεων στις ελληνικές καλένδες.

Εκτο ζήτημα: Είπε ο κύριος υπουργός, ότι σήμερα ο ελληνικός και ο γερμανικός λαός πορεύονται σε αυτό το σπουδαίο οικοδόμημα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανάπτυξης, που είναι η ΕΕ και αγωνίζονται για το κοινό καλό των δύο λαών. Αυτό το οικοδόμημα, αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων, αυτή η πολιτική σωρεύει από τη μία μεριά τεράστια κέρδη για τα μονοπώλια, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση για δεκάδες εκατομμύρια εργάτες και άλλους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό το οικοδόμημα της ΕΕ έχει την ευθύνη για τις καταστροφές, για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, μαζί με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το οικοδόμημα βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, κατέστρεψε μια χώρα, χώρισε τους λαούς, κατέστρεψε και τις βιομηχανικές και τις πολιτιστικές υποδομές.

Αυτή, λοιπόν, η πολιτική, που συναποφασίζεται στην ΕΕ απ' όλες τις κυβερνήσεις -και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και από τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση-, έφερε αυτήν την πραγματικότητα. Αυτή, κυρίως, η πολιτική έχει οδηγήσει στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα στη χώρα μας.

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με αυτήν την πολιτική και αγωνιζόμαστε, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάθε άλλο ιμπεριαλιστικό οργανισμό».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org