Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Επί 70 χρόνια ψάχνουν να βρουν στοιχεία...

«Ο προσδιορισμός των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές αποζημιώσεις» ήταν το θέμα της χτεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Η σχετική ενημέρωση έγινε από τον συντονιστή και τον αναπληρωτή συντονιστή του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, Π. Καρακούση και Β. Μαλεσιώτη, αντίστοιχα.

Οι δύο συντονιστές κλήθηκαν στην Επιτροπή για να πουν ότι... δεν έχουν να πουν τίποτα! Για παράδειγμα, όπως σημειώθηκε από τον Π. Καρακούση, ακόμα, μετά από τόσα χρόνια, προσπαθούν να βρουν μέσα σε αποθήκες ή διάφορα γραφεία στοιχεία που αφορούν ποια ακριβώς είναι τα ποσά που αφορούν τις γερμανικές επανορθώσεις. Οι επανορθώσεις σημειώνεται ότι αφορούν καταστροφές στις υποδομές της χώρας, δολοφονίες και εκτελέσεις ανθρώπων, λεηλασία, κλοπή πολιτιστικών θησαυρών και βέβαια το κατοχικό δάνειο.

Για το μόνο, όπως σημειώθηκε, που υπάρχουν κάποια στοιχεία είναι το κατοχικό δάνειο. Σύμφωνα με τον Β. Μαλεσιώτη, υπολογίζεται ότι το 1941 ήταν 213 εκατομμύρια δολάρια. Από τότε με τον επιτοκισμό (ο οποίος έγινε με 10ετές ομόλογο) μέχρι τις 31/12/2014 προκύπτει ένα ποσό 12 - 13 δισ. δολαρίων.

Από τους ίδιους ξεκαθαρίστηκε ότι δεν έγινε κανένας υπολογισμός ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις ούτε από τους ξένους «εταίρους» για τις «απωθητικές απώλειες», όπως χαρακτηρίστηκαν οι δολοφονίες και εκτελέσεις από τους ναζί. Αναφέρθηκαν σε κάποιες απόρρητες εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Νομικού Συμβουλίου, που αναφέρουν κάποια στοιχεία και εκτιμήσεις χωρίς να ειπωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.

Βαθύτατα πολιτικό το ζήτημα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής απαίτησε να δοθούν στη Διακομματική Επιτροπή οι απόρρητες εκθέσεις. Και επανέλαβε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό και διαδικαστικό, αν και έχει τέτοιες πλευρές, αλλά «βαθύτατα πολιτικό. Ασφαλώς χρειάζονται στοιχεία οικονομικά που να στηρίζουν τις απαιτήσεις μας», όμως επί 70 χρόνια δεν γίνεται τίποτα.

Επισήμανε ότι από το 1974 μέχρι και σήμερα το ΚΚΕ με πολύμορφες δραστηριότητες αναδεικνύει την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων και ανέφερε ενδεικτικά τις 22 Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις και τις 2 Επερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ από το 1993 μέχρι σήμερα κ.ά.

Τέλος, επισήμανε ότι «δεν θα συμφωνήσουμε με τη λογική που προβάλλει ο Μ. Γλέζος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να αφήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις στην καλή διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Δηλαδή, να πληρώσει ως έναντι κάποιες δαπάνες υποτροφιών Ελλήνων σπουδαστών στη Γερμανία, καθώς και κάποιες δαπάνες εταιρειών που κατασκευάζουν διάφορα έργα στην Ελλάδα. Αυτές οι προτάσεις μπορεί να τορπιλίσουν την όλη απαίτηση διεκδίκησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ