Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ «ICAP» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Σκέφτονται επενδύσεις αλλά δε βλέπουν θέσεις εργασίας

Αλλη πραγματικότητα από αυτή που περιέγραψε χτες ο Α. Σαμαράς δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης

Στην εκπόνηση της μελέτης που επικαλέστηκε στη χτεσινή σύσκεψη ο Α. Σαμαράς για να πείσει ότι «το κλίμα αλλάζει» και ότι υπάρχει ανάσχεση της ανεργίας, συνέβαλαν ο ΣΕΒ και ο ΕΑΣΕ (φορέας διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων), οι οποίοι έστειλαν 10.500 ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις με πάνω από 1 εκατ. ευρώ τζίρο και παρέλαβαν 1.095 απαντήσεις από επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε η ICAP, τη διετία 2011- 2012 προχώρησαν σε επενδύσεις 438 επιχειρήσεις, ύψους 2,7 δισ. ευρώ (2011) και 2,3 δισ. ευρώ (2012), ενώ 8.390 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,9 δισ. ευρώ (2011) και 2,9 δισ. ευρώ (2012). Ωστόσο, σε σύνολο επενδύσεων διετίας ύψους 5 δισ. ευρώ, σημειώθηκε αύξηση προσωπικού μόνο στο 47% των επιχειρήσεων (σε περίπου 200), σταθεροποίηση στο 50% και μείωση στο 3%.

Είναι φανερό ότι την ίδια περίοδο που βάθυνε η κρίση, η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων συντέλεσε στο να αυξηθούν οι απολύσεις πολύ περισσότερο από τις όποιες προσλήψεις καταγράφει η έρευνα, γεγονός που εκτόξευσε κυριολεκτικά την ανεργία. Είναι, επίσης, φανερό ότι οι όποιες επενδύσεις αφορούν κύρια επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου, χωρίς συμβολή στη μείωση της ανεργίας.

Από την ίδια έρευνα, προκύπτει ότι το 50% των επιχειρήσεων του δείγματος σχεδιάζει ή σκέφτεται να κάνει κάποια επένδυση μέσα στο 2013. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το 2012, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές συνιστούν πόλο έλξης συσσωρευμένων κεφαλαίων.

Καθόλου τυχαία, όμως, οι επιχειρήσεις «ποντάρουν» στην αύξηση των επιδοτήσεων και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για αύξηση της ρευστότητας, καθώς το 48% των επενδύσεων προγραμματίζεται να γίνουν με ίδια κεφάλαια, το 35% με δανεισμό και το 17% με επιδοτήσεις! Τέλος, μόνο το 58% των εταιρειών που δηλώνουν ότι ίσως κάνουν επενδύσεις, εκτιμάει ότι από αυτές θα προκύψουν θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ