Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδεύει εργαζόμενους και άνεργους

Λένε με θράσος στο λαό να υπομείνει τα μέτρα για να γίνει ανάπτυξη στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων του και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας

Η πάλη για την ουσιαστική προστασία των ανέργων προϋποθέτει ρήξη με την ΕΕ και τα κόμματά της, σύγκρουση με το σύστημα που γεννά την ανεργία
Η πάλη για την ουσιαστική προστασία των ανέργων προϋποθέτει ρήξη με την ΕΕ και τα κόμματά της, σύγκρουση με το σύστημα που γεννά την ανεργία
Χαστούκι στο πρόσωπο εκατομμυρίων ανέργων και ωμή κοροϊδία συνολικά του λαού, αποτελούν οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, με τις οποίες επιχείρησε ξεδιάντροπα να πουλήσει φούμαρα για «ανάσχεση» τάχα της ανεργίας και να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες για «αντιστροφή της τάσης», τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, συνέδεσε την ενίσχυση της απασχόλησης με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει κάθε μέτρο που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα και θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενόψει και της κατάθεσης σήμερα του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της σύσκεψης που συγκάλεσε χτες ο Α. Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Επικρατείας.

Χρησιμοποιώντας επιλεκτικά και αμφίβολης αξιοπιστίας στοιχεία, ο πρωθυπουργός θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι «το κλίμα αρχίζει να αλλάζει- η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει», για να δημιουργήσει κλίμα αναμονής και αυταπατών. Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη να πετάξει στις ουρές των ανέργων τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενους στο δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου και 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, εμφανίζεται προκλητικά ως «προστάτης» των ανέργων, που δίνει τάχα μάχες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τις οποίες μάλιστα συνδέει με την επάνοδο της καπιταλιστικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Αποσιωπά ότι οι όποιες, ελάχιστες, θέσεις εργασίας δημιουργούνται, είναι με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, αμείβονται με μισθούς πείνας, δίχως εργασιακά, ασφαλιστικά ή άλλα δικαιώματα, ενώ δεν αποτελούν καν δείγμα ότι η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε κάθε περίπτωση, η υψηλή και μόνιμη ανεργία είναι σταθερό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανάπτυξης προς όφελος των μονοπωλίων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση. Αρα, ακόμη και αν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας -γιατί ως τώρα δε φαίνονται τέτοια σημάδια- η υψηλή ανεργία δε θα αντιμετωπιστεί.

Παρ' όλα αυτά, μιλώντας χτες στη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός αποφάνθηκε ότι «η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει», επικαλούμενος λειψά και έωλα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με τα οποία «για πρώτη φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις (!) Προκειμένου μάλιστα να δείξει ότι πρόκειται για τάση που δεν είναι αντιστρέψιμη υποστήριξε ότι «το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε "εποχικούς" παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα που καλύφθηκε δεν είχε ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος».

Κατασκευάζουν πραγματικότητα

Σε πείσμα των πρωθυπουργικών ισχυρισμών, μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ τον περασμένο Μάρτη, έφτασαν τα 1.071.270 άτομα, καταγράφοντας αύξηση 1,74% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το δεύτερο «στοιχείο» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, ήταν μια έρευνα που διεξήγαγε τον περασμένο Φλεβάρη η εταιρεία ICAP σε 1.085 εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου η καθεμία, που δείχνει ότι «μία στις δύο (σ.σ. εταιρείες) σχεδιάζουν ή σκέφτονται (!) να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013», επισημαίνοντας ότι «πάνω από τα μισά απ' αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν αύξηση θέσεων εργασίας». Απέφυγε βέβαια να αναφέρει πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν συνολικά οι εταιρείες αυτές και κυρίως με ποιες εργασιακές σχέσεις και ποιους μισθούς...

Παράλληλα, διαφήμισε τα γνωστά προγράμματα του υπουργείου Εργασίας για ανακύκλωση των ανέργων με κατάρτιση και επανακατάρτιση, ως προγράμματα προστασίας των ανέργων, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για προγράμματα επιδότησης των επιχειρηματιών προκειμένου να απασχολούν παροδικά εργαζόμενους, χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Οπως είπε, το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισεκατομμύρια συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, για να ενισχύσει ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων, επισημαίνοντας ότι «συνολικά 715.000 άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού». Επίσης, ανέφερε ότι θα δοθούν από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισ. ευρώ, που δεν έκρυψε ότι θα πάνε «σε ενίσχυση επιχειρήσεων για να στηριχθεί η απασχόληση».

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «το κλίμα έχει αλλάξει, η εικόνα αλλάζει, η κοινωνία σύντομα θα νιώσει τη διαφορά και η ελπίδα που ήδη κερδίζει έδαφος θα κυριαρχήσει και πάλι», πουλώντας στην κυριολεξία φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Α. Σαμαράς αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα εργοτάξια επί της Εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, για να ενισχύσει την προπαγανδιστική εικόνα ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας» έχει αρχίσει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org