Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Διαξιφισμοί για αποπροσανατολισμό του λαού

Εχουν συμφωνήσει στον πυρήνα του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα και θορυβούν για τα επιμέρους

Η κοροϊδία που επιχειρούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους με ένταση των ταξικών αγώνων και επόμενο σταθμό την απεργία της Πρωτομαγιάς
Η κοροϊδία που επιχειρούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους με ένταση των ταξικών αγώνων και επόμενο σταθμό την απεργία της Πρωτομαγιάς
Σε επικοινωνιακά τεχνάσματα επιδίδονται οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενόψει της κατάθεσης σήμερα και της ψήφισης μέχρι την Κυριακή του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου. Οι δυο εταίροι της συγκυβέρνησης προβάλλουν ενστάσεις σε επιμέρους μέτρα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, έχοντας συμφωνήσει στον πυρήνα του αντιλαϊκού νομοθετήματος, που δεν αλλάζει με τις τροποποιήσεις που ζητάνε. Στόχος τους να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να μετριάσουν το πολιτικό κόστος από την προώθηση των βάρβαρων μέτρων και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατά την προχτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τηλεφώνησε σε στελέχη του και ζήτησε να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που θα προβλέπει την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, πρόνοια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους και βελτιώσεις στους όρους αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ πρότεινε το τέλος επί των ακινήτων (χαράτσι μέσω ΔΕΗ) να είναι μειωμένο για μακροχρόνια ανέργους και μηδενικό για οικογένειες χωρίς απασχολούμενο. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με δηλώσεις του μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που να προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Οπως ανέφερε «δεν είναι εφικτό», γιατί «έχει κλείσει πια η διαπραγμάτευση», και ότι θα το ξαναδούν τον Ιούνη, στο βαθμό που «πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα».

Παρά την επί της ουσίας συμφωνία του στο νομοσχέδιο, που εκφράστηκε στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ συνέχισε και χτες το επικοινωνιακό «σόου». Μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ευ. Βενιζέλος, επέμεινε να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο η διάταξη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, διαρρέοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει στοιχεία που «επιτρέπουν και επιβάλλουν να τεθεί τώρα, πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση».

Στελέχη της Ιπποκράτους ανέφεραν πως από τη «μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση το ποσό της αναπλήρωσης που θα προκύψει είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ, που μπορεί να καλυφθεί από το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου λόγω της μείωσής του».

Η τεχνητή ενδοκυβερνητική πόλωση καλλιεργούνταν από μέρες, όταν αρχικά υπήρξαν αιχμές από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την απόφαση του πρωθυπουργού να αυξήσει κατά έξι τις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών. Στελέχη των δυο κομμάτων διέρρεαν με κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι «κομπάρσοι», αλλά «ισότιμοι κυβερνητικοί εταίροι» με τη ΝΔ.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι «διαφωνίες» δεν θα προκαλέσουν «προβλήματα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου» αφού οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ενέκριναν το πλαίσιό του. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ακόμα ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιχειρούν «να καρπωθούν τα θετικά της συμφωνίας με άκομψο τρόπο» και ουσιαστικά επιδιώκουν να «επανακαθορίσουν το πλαίσιο της συνεργασίας των τριών εταίρων και τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση».

Χτες, σε κυβερνητική σύσκεψη, συζητήθηκαν οι τελευταίες διαχειριστικού χαρακτήρα αντιλαϊκές πινελιές στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις απολύσεις στο Δημόσιο, το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τις διατάξεις για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ