Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Στο έδαφος της Ευρωζώνης η κόντρα για το «μείγμα»

Μετά τη Σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον, ξεκίνησε νέος γύρος αντιπαράθεσης, με δεδομένα όμως τα αντιλαϊκά μέτρα

Οι κόντρες στα κονκλάβια των αστών για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών, που οι κυβερνήσεις τσακίζουν ενιαία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο
Οι κόντρες στα κονκλάβια των αστών για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των λαών, που οι κυβερνήσεις τσακίζουν ενιαία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο
Στο έδαφος της ΕΕ και της Ευρωζώνης συνεχίστηκε χτες ο καυγάς για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, που φούντωσε ξανά μετά τη Σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον και την κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη, ως προϋπόθεση για την επαναφορά της καπιταλιστικής της οικονομίας σε ανάπτυξη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, δήλωσε χτες ότι η λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά αφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, συνδέοντας αυθαίρετα και προπαγανδιστικά την ανάκαμψη των μονοπωλίων με «τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας».

Η ίδια κάλεσε τους πολιτικούς στην Ευρωζώνη να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα βάλει την οικονομία σε πιο ισχυρή βάση. Μιλώντας για τη χώρα της, είπε ότι «η Γερμανία μπορεί να τα πάει καλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μόνο όταν ολόκληρη η Ευρώπη πηγαίνει καλά».

Από την πλευρά της Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, είπε χτες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της παγκόσμιας οικονομίας συγκλίνουν όλο και περισσότερο στην ηπιότερη μείωση των ελλειμμάτων, παρότι η Γερμανία εμμένει στη σκληρή γραμμή λιτότητας. Τα μονοπώλια της Γαλλίας «καίγονται» για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, προκειμένου να ανασάνουν απ' τα ζόρια. Δείγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η γαλλική οικονομία είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ολάντ εγκατέλειψε το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3%, ορίζοντας το νέο όριο στο 3,7% για το 2013, έναντι 4,8% το 2012.

«Η αλλαγή κλίματος αντανακλάται και στην ανακοίνωση της ομάδας του G20», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, κάνοντας σαφές ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει την πίεση των Αμερικανών προς τη Γερμανία, προκειμένου να πετύχει μέτρα προς όφελος των γαλλικών πολυεθνικών. Οπως ομολόγησε ο ίδιος, το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ και η Κομισιόν «συγκαταλέγονται στους υποστηρικτές μιας στροφής με μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη έναντι της λιτότητας (...) Η Γερμανία διατηρεί μια πιο παραδοσιακή στάση, αλλά παράλληλα επικρατεί και ένα κυρίαρχο κλίμα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ζήτησε «πολιτική ανάπτυξη, παράλληλα προς τη δημοσιονομική εξυγίανση». Κρύβοντας ότι όποιο μείγμα διαχείρισης της κρίσης κι αν εφαρμοστεί, ο λαός θα συνεχίσει να κατρακυλά στη φτώχεια, ο Μ. Σουλτς δήλωσε στην εφημερίδα «Die Welt» ότι «χωρίς προοπτική ανάπτυξης, χωρίς ένα τέλος στη δύσκολη περίοδο, το οποίο να είναι ορατό για τους λαούς που πλήττονται, αυτή η πολιτική κατευθύνεται προς τον τοίχο και θα το αισθανθούμε ακόμη και στη Γερμανία».

Στον αντίποδα, ο Λαρς Φελντ, μέλος του Συμβουλίου των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, δήλωσε πως «αν υπάρξει απόκλιση από την πολιτική δημοσιονομικής σταθεροποίησης, θα επανέλθουν και θα ενισχυθούν οι αμφιβολίες των επενδυτών σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία αυτής της πολιτικής και των υπερχρεωμένων χωρών».

Ψευτοδίλημμα το «λιτότητα ή ανάπτυξη»

«Αλλαγή πορείας» με άλλο μείγμα ζήτησε μιλώντας στη «Sueddeutsche Zeitung» και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ, Γκάι Ράιντερ, μιλώντας εκ μέρους και των εργατοπατέρων, που τόσα χρόνια βάζουν πλάτη για τη συντριβή των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, δήλωσε πως οι «πολιτικές λιτότητας», τις οποίες εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχουν φτάσει στο όριό τους. «Αν και πιστεύω πως αυτή η πολιτική είναι θεμελιωδώς σωστή, νομίζω πως έχει φτάσει στα όριά της», δήλωσε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας ανησυχία για την «κοινωνική στήριξη» των αντιλαϊκών μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

Ο ίδιος ωστόσο ομολόγησε κυνικά ότι το δίλημμα μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης είναι εντελώς λανθασμένο, ενώ σημείωσε πως αν και η λιτότητα έχει αποτελέσματα «θα πρέπει να συμπληρωθεί από μία μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και μέτρα ανάπτυξης, ακόμα και πιο βραχυπρόθεσμα», όπως το να δοθεί σε ορισμένες χώρες περισσότερος χρόνος για να μειώσουν τα ελλείμματά τους στο 3% του ΑΕΠ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις Μπαρόζο, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας κάλεσε χτες την Ευρώπη να παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Συνεχίζοντας τις πολιτικές της φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης οικοδομούμε συστηματικά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών που χάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης», αναφέρει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει ότι «μόνο οι ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και η εξυγίανση μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών, Στ. Κάμπετερ, ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα αρνηθεί τη διεξαγωγή νέων συζητήσεων για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, καθώς παραμένει πεπεισμένη ότι η ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών και η ανάπτυξη δεν είναι αντιφατικά πράγματα». «Οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας περιέχουν ήδη μια κάποια ευελιξία», δήλωσε ο ίδιος, και επανέλαβε ότι «η ανάπτυξη και η δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν αποτελούν αντίφαση και πηγαίνουν πολύ καλά μαζί».

Συντονισμένος με την ίδια άποψη είναι και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Β. Κονστάντσο, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις «να συνεχίσουν στο μονοπάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής υλοποιώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», κύρια στις αγορές προϊόντων και εργασίας, καθώς και στη δημόσια διοίκηση.

Δυσκολεύεται η γερμανική οικονομία

Η διαμάχη για το μείγμα της διαχείρισης δυναμώνει στο φόντο στοιχείων για την κρίση που μεγαλώνουν τα ζόρια στην αστική διαχείριση. Στη Γερμανία, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo κατέγραψε τον Απρίλη πτώση για δεύτερο μήνα. Ο δείκτης, που βασίζεται σε έρευνα πάνω σε 7.000 επιχειρήσεις, υποχώρησε στις 104,4 μονάδες, από 106,7 το Μάρτη.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του «Ρόιτερς», είχαν προβλέψει μικρότερη πτώση, στις 106,2 μονάδες. Σύμφωνα με το Βερολίνο, η γερμανική οικονομία σταθεροποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Τις ίδιες τάσεις καταγράφει και η έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά στις πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη. Οι τράπεζες υιοθέτησαν πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά, επικαλούμενες τις προσδοκίες τους για την οικονομία, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα. Αναφέρεται επίσης ότι υποχώρησε η ζήτηση για δάνεια, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, ανακοίνωσε χτες ότι «είναι πιθανόν» να χρειασθεί να αποφασίσει νέες δημοσιονομικές περικοπές, συμπληρωματικά σ' αυτές που έγιναν το 2012, καθώς, όπως είπε, «εξαρτώμεθα επίσης από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και για το εύρος του δημοσίου ελλείμματος για τα επόμενα χρόνια». Η ισπανική κυβέρνηση είχε ήδη προωθήσει το 2012 ένα σχέδιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο να εξοικονομήσει 150 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σήμα» επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων(2/9/2014)
Συμφωνίες και ανταγωνισμοί στις πλάτες του λαού(11/8/2013)
Για τις κόντρες στο G20(27/4/2013)
Νέα επεισόδια στις κόντρες για το μείγμα(26/4/2013)
«Μείγματα» αντιλαϊκά(24/4/2013)
Τα ζόρια στη διαχείριση μεγαλώνουν τις αντιθέσεις(20/4/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org