Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ολα είναι θέμα επιλογής

«Ολα τα λεφτά» μια ανταπόκριση που έφτασε από τις ΗΠΑ. Αφορά μια επιχείρηση στα 4.000 καταστήματα της οποίας απαγορεύεται διά ροπάλου κάθε συνδικαλιστική δράση και η οποία με τη δράση της εκπαιδεύει μαζικά τους πελάτες της να ταυτίζουν το συμφέρον τους με τη μακροημέρευση της εταιρείας:

«Στο ταμείο ο πελάτης θα δηλώνει το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει και ο ταμίας θα του προτείνει έκπτωση στο λογαριασμό του αν δεχθεί να κάνει μια στάση για να παραδώσει τα ψώνια κάποιου άλλου πελάτη. Ετσι τα Wal Μart θα εξοικονομούν σημαντικούς πόρους, καθώς θα απασχολούν λιγότερους υπαλλήλους και θα χρειάζονται λιγότερα φορτηγάκια, λιγότερα καύσιμα κ.λπ. Από την άλλη όμως, η οικονομία των ΗΠΑ θα χάσει θέσεις εργασίας, θα χάσει έσοδα από εργοδοτικές εισφορές και από φόρους των "ντιλίβερι μπόις", οι υπηρεσίες διανομής που θα παρέχουν οι πελάτες θα είναι απολύτως αφορολόγητες, ενώ από τις εκπτώσεις στο ταμείο θα χάνονται έσοδα ΦΠΑ» (στα «Νέα»).

Η ανταπόκριση έρχεται να δηλώσει ότι το κλειδί για τα καπιταλιστικά κέρδη ήταν και παραμένει η εργατική δύναμη, η οποία όσο περισσότερο απλήρωτη είναι τόσο πιο κερδοφόρα για τον καπιταλιστή. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα όπου όλα γίνονται νόμιμα δεν υπάρχει χώρος για αυταπάτες περί δικαιότερης λειτουργίας του συστήματος. Δίκιο είναι το δίκιο του κεφαλαιοκράτη όσο αυτός έχει την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εξουσία που κατοχυρώνει την ιδιοκτησία του.

***

Στα δικά μας τώρα: Πάνω που έβαλε μπρος η κυβερνητική προπαγάνδα να πείσει τον κόσμο ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες και ότι μπαίνουμε σε φάση ανάκαμψης (ένας τηλεπαρουσιαστής, μάλιστα, πρόλαβε και είδε ότι «έχει αλλάξει το κλίμα στο δρόμο») ήρθαν τα στοιχεία που λένε ότι όχι μόνο οι περίφημες χώρες του νότου αλλά κι αυτή η κραταιά Γερμανία μπαίνει σε ύφεση, ενώ και κάτι άλλες ισχυρές οικονομίες δεν νιώθουν πολύ καλά εσχάτως.

Το κουβάρι μπλέκει και στα θέματα της Ενέργειας όπου νέες συμμαχίες και παράλληλοι ανταγωνισμοί κάνουν την κατάσταση εύθραυστη γύρω από τους αγωγούς με τον παράγοντα εφοπλιστικό κεφάλαιο να μπαίνει με αξιώσεις στη διεκδίκηση μεριδίου στη μεταφορά. Εντελώς συμπτωματικά, προχτές ο πρόεδρος των εφοπλιστών, μιλώντας μπροστά στο Σαμαρά χαρακτήρισε τη ναυτιλία «τέταρτο όπλο», όπως ακριβώς χαρακτηρίζει τον εμπορικό στόλο το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση εκφράζεται μόνο με απόλυτη παύση πληρωμών σε ό,τι αφορά τα λαϊκά δικαιώματα με ταυτόχρονη νέα αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα και βεβαίως με βύθιση των μισθών τόσο που - όπως εύστοχα εντοπίζεται - να ανταγωνίζονται πλέον τους μισθούς στην Ινδία. Ισως, ελπίζουν ότι έτσι θα λυθεί και το πρόβλημα με τους μισθούς του παραπλήσιου Μπαγκλαντές που πληρώνουν στα φραουλοχώραφα της Ηλείας.

***

Εκεί, στην Ηλεία, μετά την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκε, γιατί συκοφαντούνται οι φραουλάδες βγήκαν και οι γεωτεχνικοί «αγανακτισμένοι», γιατί «κάποιοι πυροβολισμοί» χάλασαν το κλίμα. Κατανοητοί. Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ανάμεσα στους φραουλάδες φιγουράρουν και στελέχη του κόμματός της («λέγε με Λαϊνά»), και οι γεωτεχνικοί καθώς σε μια κρίσιμη φάση κάνουν καθαρό ότι επιλέγουν να συνδέσουν την ύπαρξή τους με τα κέρδη των συγκεκριμένων καπιταλιστών.

Αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί η αγωνία ορισμένων για τα καπιταλιστικά κέρδη πρέπει να γίνει και αγωνία μιας κοινωνίας την οποία οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό κάθε απόχρωσης απομυζούν όπως ακριβώς η βδέλλα όταν της αφήνεις περιθώριο να υπάρχει.

***

Διά ταύτα: Το δήλωσε ξανά προχτές το ΚΚΕ: Ο λαός τώρα πρέπει να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα. Να καταδικάσει όσους του κρύβουν την αλήθεια για τον πραγματικό χαρακτήρα και τις αιτίες των μέτρων. Να γυρίσει την πλάτη τόσο στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και τις ψεύτικες υποσχέσεις ότι οι «θυσίες πιάνουν τόπο και φτάνουν στο τέλος», όσο και στον εμπαιγμό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια άλλη κυβέρνηση, «εντός των τειχών» της ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία, θα καταφέρει να τον ανακουφίσει από τα δεινά που του συσσωρεύουν. Να δώσει τη δική του απάντηση, οργανώνοντας, δυναμώνοντας τη λαϊκή συμμαχία, για να απαλλαγεί οριστικά από τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα και την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ