Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΒΟΛΙΑΣMOI ΠΑΙΔΙΩΝ
Η έλλειψη δημόσιων υποδομών προκαλεί κινδύνους

Eurokinissi

Η έλλειψη δημόσιων υποδομών που θα «σηκώσουν» την εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού, αλλά και σχεδιασμού, καταγραφής και συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, είναι πλέον φανερή και τη ζουν οι λαϊκές οικογένειες. Επιβεβαιώνεται δε και από τη χτεσινή ημερίδα που έγινε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στην οποία αναδείχτηκαν ως οι βασικοί παράγοντες που είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον. Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Βδομάδας Εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης, παρακάμπτοντας τις κυβερνητικές ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση, επικαλούνται αυτές ακριβώς τις ελλείψεις ως άλλοθι για τις συνεχείς περικοπές των εμβολιασμών.

Η υφυπουργός Υγείας, Φ. Σκοπούλη, έθεσε ως στόχο να καλυφθούν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα από τη γέννησή τους, το κράτος να διαθέτει τα εμβόλια σε όλους και να ξέρει πού δίνονται. «Ολα αυτά μπαίνουν σιγά σιγά σε σειρά», είπε, και χαρακτήρισε την ημερίδα μια αρχή για συντονισμό. Αλλά ως εδώ. Το κράτος θα φροντίζει απλά να δίνονται τα εμβόλια και όχι να εμβολιάζονται τα παιδιά από το δημόσιο τομέα Υγείας. Από κει και ύστερα, όπως έγινε φανερό σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας, το υπουργείο Υγείας εντάσσει ακόμη και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στους φορείς που θα συντονιστούν με κράτος και τοπική διοίκηση για τους εμβολιασμούς. Μάλιστα, ο Γ. Καρύδης, σύμβουλος της υφυπουργού Υγείας, συμπεριέλαβε στους τρόπους διασφάλισης πόρων για εμβολιασμούς τη συμμετοχή εθελοντών, ΜΚΟ και χορηγών. Είπε πως το κόστος εμβολιασμού ανά παιδί στην Ελλάδα είναι 550 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τη Βρετανία και στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά τα δεδομένα κόστους - οφέλους ανά εμβολιαστικό σχήμα. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για άστεγους, Ρομά, μετανάστες χωρίς «χαρτιά» και ανασφάλιστα παιδιά, «κι αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κόστος», πρόσθεσε. Αρα μετρούν τους εμβολιασμούς με το κόστος.

Παρεμβαίνοντας η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων εξέφρασε φόβους μήπως μειωθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού «λόγω κόστους» και αναγκαστούν οι γονείς να πληρώνουν για εμβόλια από την τσέπη τους.

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην ημερίδα προκύπτει:

  • Ενώ η κάλυψη των παιδιών με τα κύρια εμβόλια άγγιξε το 2011 το 98%, όπως είπε ο Τ. Παναγιωτόπουλος, εκ μέρους του Τομέα Παιδιού της ΕΣΔΥ, σε ορισμένες ομάδες, όπως οι Αθίγγανοι, είναι πολύ μικρότερη (γύρω στο 80%). Ωστόσο, το 70% των εμβολίων γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Τη διετία 2010 - 2011 αυξήθηκε κατά 22% η προσφυγή στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οπότε - σημείωσε - θα υπάρξει δομικό πρόβλημα αφού δεν έχουμε τις αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες που θα αναλάβουν τους άνεργους, ανασφάλιστους κ.λπ.
  • Επίσης, οι επαναληπτικές δόσεις καθυστερούν ή απουσιάζουν. Η καθηγήτρια της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας Ι. Παυλοπούλου παρουσίασε την έρευνα «Εμβολιαστική κάλυψη παιδιών από παιδικούς σταθμούς της Αθήνας» και σημείωσε πως ενώ στα παλιότερα εμβόλια η κάλυψη ήταν πάνω από 94%, στα νεότερα εμβόλια και στα επαναληπτικά η κάλυψη ήταν στα επίπεδα 61% - 63%. Το 58% τη διετία 2006 - 2007 έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και τη διετία 2010 - 2011 έπεσαν στο 44%.
  • Οι επιλεκτικοί εμβολιασμοί με τη γέννηση βρεφών υψηλού κινδύνου με το αντιφυματικό (BCG) απουσιάζουν πλήρως.

Φαίνεται δηλαδή ότι η γύμνια της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να υλοποιηθεί η πολιτική των συνεχών περικοπών και στον τομέα των εμβολίων. Ετσι, οι ανασφάλιστοι, οι άποροι, οι μετανάστες καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Βέβαια, «τα κοινωνικά ιατρεία δεν είναι πάντα ασφαλή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Α. Κωνσταντόπουλος, για να προσθέσει με νόημα: «Υπήρξαν προσφορές εμβολίων από εταιρείες που αντί να μπουν στα ψυγεία, τοποθετήθηκαν πάνω στα ψυγεία. Αλλωστε, οι εμβολιασμοί των 700 και 800 ατόμων από ΜΚΟ είναι ελάχιστες μπροστά στις ανάγκες».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org