Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ; ΚΟΥΚΙΑ ΣΠΕΡΝΩ

ΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ: «Σε δημοτικούς λαχανόκηπους θα μπορούν να εργαστούν άνεργοι για διάστημα έως πέντε μηνών με μηνιαίο μισθό 490 ευρώ για όσους είναι άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών» (στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ: «Πριν από 10 χρόνια ακριβώς ξεκίνησαν όλα: η "απελευθέρωση" της αγοράς εργασίας (...) στο Βερολίνο (...) Η Αγκελα Μέρκελ απλώς εφάρμοσε κατά γράμμα την "Ατζέντα 2010", το νομοσχέδιο έμπνευσης του σοσιαλδημοκράτη προκατόχου της Γκέρχαντ Σρέντερ (...) Το νέο γερμανικό θαύμα μεταφράζεται σε εκατομμύρια εργαζόμενους σε μίνι δουλειές με μειωμένο ωράριο και μισθό γύρω στα 400 ευρώ. Η πρόσφατη πολυδιαφημισμένη μείωση της ανεργίας στη Γερμανία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δουλειές του ποδαριού (...) Η Γερμανία κάνει εξαγωγή της "Ατζέντας 2010" σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα. Η πρόσφατη πρόταση των 11 πολυεθνικών για επενδύσεις στη χώρα μας με μισθούς των 300 ευρώ παρόλο που δεν της φαίνεται εκ πρώτης όψεως, φέρει ένα άρωμα γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ: «Τρία από τα τέσσερα συνδικάτα εργαζομένων της Renault και οι εκπρόσωποι της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία (...) Το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας όπως το βάφτισαν δίνει το πράσινο φως για τη μείωση του εργατικού δυναμικού με αντάλλαγμα τη διατήρηση της παραγωγής στη χώρα (...) Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν στο ψαλίδισμα του εργατικού δυναμικού κατά 15% (κατάργηση 8.200 θέσεων εργασίας) (...) στο πάγωμα των μισθών αλλά και στην αύξηση των ωρών εργασίας (...) Η συμφωνία θα αποφέρει στα ταμεία του κολοσσού έως και 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ: «Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, η τόνωση της ανάκαμψης και της απασχόλησης και η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς είναι τα βασικότερα θέματα στη Σύνοδο Κορυφής της 14ης και 15ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες (...) Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι (...) καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για να λειτουργήσει η ενιαία αγορά (...) Αναφέρει ότι τα δώδεκα μέτρα προτεραιότητας της πρώτης πράξης για την ενιαία αγορά θα πρέπει να επικυρωθούν (...) Σύμφωνα με τον Χ. Ρομπάι, ως τον Ιούλιο του 2013, είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σε θέματα όπως οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δικτύου, οι μεταφορές, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, καθώς και η διασύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών» (στο ΒΗΜΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ