Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Λαϊκές Επιτροπές και τη Λαϊκή Συμμαχία

Κόντρα στις αδυναμίες μας για να γίνουμε πιο Δυνατοί

Οπως αναφέρεται στο Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ, οι επιπτώσεις της κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας σε συνδυασμό με έναν ενδεχόμενο γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν είναι πιθανό να δημιουργήσουν συνθήκες επαναστατικής κατάστασης στη χώρα. Κρίσιμο ζήτημα για την έκβαση της ταξικής πάλης θα αποτελέσει η ικανότητα της Λαϊκής Συμμαχίας να μετεξελιχθεί στο επαναστατικό εργατικό - λαϊκό μέτωπο καθώς και η ικανότητα και ετοιμότητα του Κόμματός μας να καθοδηγήσει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της στην κατάκτηση της εξουσίας.

Από τη στιγμή που στόχος του Κόμματός μας είναι ο Σοσιαλισμός προκύπτει ότι το σημερινό βασικό μας καθήκον είναι η συγκέντρωση δυνάμεων για αυτόν. Κατά συνέπεια, απαιτείται, όπως αναφέρεται και στις Θέσεις της ΚΕ, η άμεση ανασύνταξη του κινήματος και η εδραίωση της Λαϊκής Συμμαχίας με την ταυτόχρονη προϋπόθεση να γινόμαστε, διαρκώς, όλο και πιο ικανοί να διεξάγουμε την ταξική πάλη από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, στο έδαφος της κρίσης και ανεξαρτήτως συσχετισμού δυνάμεων.

Θεωρώ ότι η ΚΕ χωρίς υπερβολή ή υποτίμηση και με σωστή κατεύθυνση εκτιμά τη δράση του Κόμματος και κάνει την αυτοκριτική της σχετικά με την υλοποίηση των καθηκόντων του 18ου Συνεδρίου. Οπως σημειώνεται, «επιβεβαιώνεται ότι δεν αρκεί ο θετικός ρόλος της ΚΕ ως ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου στην επεξεργασία των θέσεων, ζητημάτων ιδεολογικής πάλης, γενικότερα στη στρατηγική του Κόμματος». Απαιτείται, επιπλέον, η σταθερή ανάπτυξη της καθοδηγητικής ικανότητας, ώστε να μεταφράζει αυτή τη θεωρητική επεξεργασία σε ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο αλλά όχι αποστεωμένο σχέδιο δράσης ως τις ΚΟΒ, ώστε να προχωράει παράλληλα και με σταθερότητα η ανασύνταξη του κινήματος και η κομματική οικοδόμηση στους κλάδους ιεράρχησης.

Στις εδαφικές ΚΟΒ και ΟΒ το καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ενδυνάμωσης της Λαϊκής Συμμαχίας μεταφράζεται στο καθήκον ανάπτυξης των Λαϊκών Επιτροπών και των Επιτροπών Ανέργων στη γειτονιά. Οι επιτροπές αυτές είναι και κομμάτι και έκφραση της Λαϊκής Συμμαχίας και στο μέλλον θα στηρίξουν σημαντικά την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η πρωτοβουλία ίδρυσης Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Ανέργων ήταν μια πρωτοβουλία που έδειξε την ικανότητα της ΚΕ να αφουγκράζεται και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που ανακύπτουν. Πράγματι, για τους λόγους που εκτίθενται στις Θέσεις, η ίδρυση των παραπάνω επιτροπών ήταν ώριμος καρπός της ανάγκης για ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος και σε επίπεδο γειτονιάς.

Από την άλλη, όμως, πλευρά η απόφαση αυτή ανέδειξε την αδυναμία οργάνων, στελεχών και συντρόφων να κατανοούν, να αφομοιώνουν έγκαιρα και να επιχειρούν την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη λήψη μιας οποιασδήποτε απόφασης ως την εμπέδωση και την υλοποίησή της πρέπει επιτακτικά να μικρύνει και αυτό εξαρτάται και από τη συλλογική και από την ατομική προσπάθεια του καθενός.

Επιπλέον, η ίδρυση Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Ανέργων ανέδειξε τη δυσκολία των εδαφικών ΚΟΒ και ΟΒ να δουλεύουν σε μαζικό επίπεδο με τον κόσμο της γειτονιάς και παράλληλα με όρους κινήματος. Σαφώς και η δυσκολία αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη γενικότερη κατάσταση του κινήματος, όμως είναι και δείκτης της ποιότητας δουλειάς που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τη συσπείρωση και κινητοποίηση κόσμου αλλά και με την τριβή των εδαφικών ΟΒ και ΚΟΒ στο να οργανώνουν αγώνες σε τοπικό επίπεδο στο έδαφος κάποιου προβλήματος της γειτονιάς.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε και μια ακόμη αδυναμία, αυτή των συντρόφων που είναι διαταγμένοι στο εργατικό κίνημα και συμμετέχουν στις Λαϊκές Επιτροπές εκφράζοντας το κομμάτι του ΠΑΜΕ στη γειτονιά, να μεταφέρουν με ζωντάνια στη Λαϊκή Επιτροπή την εμπειρία του ταξικού κινήματος, τον θετικό τρόπο δουλειάς που το τελευταίο έχει κατακτήσει στην οργάνωση ενός αγώνα, στην κινητοποίηση κόσμου, στην ποιότητα των πρωτοβουλιών που μπορούμε να πάρουμε.

Σωστά επισημαίνει η ΚΕ την επιβίωση κοινοβουλευτικών αντιλήψεων τόσο σε οπαδούς του Κόμματος όσο και σε ορισμένες κομματικές δυνάμεις. Χαρακτηριστική απόδειξη της παραπάνω εκτίμησης είναι ότι την περίοδο των εκλογών υπήρξαν Λαϊκές Επιτροπές των οποίων η δράση πάγωσε μπροστά στη δουλειά για τις εκλογές, δηλαδή υπήρξαν εδαφικές ΚΟΒ και ΟΒ που απέκοψαν τη δουλειά τους στο κίνημα από την εκλογική δουλειά, γεγονός που μέτρησε αρνητικά και εκφράστηκε με τη δυσκολία του να ξανασυσπειρωθεί κόσμος στις Λαϊκές Επιτροπές μετά τις εκλογές καθώς και με το γεγονός ότι σε ένα κομμάτι του κόσμου αυτού, τα θετικά βήματα που είχαν γίνει στη συνείδησή του ανατράπηκαν, ενώ ταυτόχρονα διογκώθηκαν τα διλήμματα, οι εκβιασμοί, ο ρεφορμισμός και ο οπορτουνισμός.

Η ανάπτυξη των Λαϊκών Επιτροπών και των Επιτροπών Ανέργων συνδυάζεται με τη βαθύτερη κατανόηση των εδαφικών ΚΟΒ και ΟΒ για κομματική οικοδόμηση στη βιομηχανία και στους κλάδους ιεράρχησης. Είναι καθήκον να ανακαλύψουμε κάθε εργάτη στη γειτονιά, να τον φέρουμε σε επαφή με το σωματείο του, να τον εντάξουμε και σε εδαφικό επίπεδο στον ταξικό αγώνα, ακόμη και να τον στρατολογήσουμε. Παράλληλα, μπροστά στην άνοδο του μικροαστισμού που εκδηλώνεται με το βάθεμα της κρίσης και εκφράζεται άλλοτε με τον οπορτουνισμό και άλλοτε με το φασισμό, οι Λαϊκές Επιτροπές πρέπει να βάλουν πλάτη και στην οργάνωση των αυτοαπασχολούμενων και των στρωμάτων εκείνων που έχουν συμφέρον να ενταχθούν στο λαϊκό κίνημα, στη Λαϊκή Συμμαχία. Για την αντιμετώπιση του μικροαστισμού που φουντώνει απαιτείται δουλειά υποδομής και όχι της τελευταίας στιγμής.

Ενα ακόμη ζήτημα είναι αυτό της ταξικής αλληλεγγύης, το οποίο θα ήθελα να περιληφθεί με τρόπο εντονότερο στις Θέσεις της ΚΕ. Φαίνεται ότι γύρω από το ζήτημα της αλληλεγγύης τοποθετείται ένα πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης που οξύνεται όσο βαθαίνει η κρίση και είναι σημαντικό να το κερδίσουμε. Η έμπρακτη εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης πρέπει να είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού αγώνα, της ταξικής πάλης. Αφενός γιατί γύρω από το ζήτημα του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας από διάφορους μηχανισμούς επιχειρείται μια σοβαρή προσπάθεια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης και αφετέρου γιατί μπορεί να εμπνεύσει, να διαπαιδαγωγήσει και να γαλουχήσει τις άπειρες εργατικές μάζες που μπαίνουν στον αγώνα και τη νεολαία που είναι αποκομμένη από τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, με τον ηρωισμό, την ηθική και τις αξίες της εργατικής τάξης στο σήμερα. Μπορεί να συμβάλει πρακτικά στην καλλιέργεια ιδανικών που το Κόμμα μας προσπαθεί να περάσει στη νέα γενιά μέσα από τη μελέτη της ιστορίας του και την πολιτιστική του δραστηριότητα, να βοηθήσει ουσιαστικά στην κατάκτηση αντοχής και σταθερότητας στην ανάπτυξη του κινήματος.

Με εμπιστοσύνη προς το Κόμμα και την ΚΕ εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι το Κόμμα μας θα βγει από το 19ο Συνέδριό του πιο δυνατό, πιο απαιτητικό από τον εαυτό του και πιο μαχητικό απέναντι στις αδυναμίες του και ότι συνολικά θα καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, όσες κι αν χρειαστεί, για αυτή την υπόθεση που είναι δίκαιη, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.


Φανή Σωτηριάδου
Μέλος του ΝΣ Κεντρικής - Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ