Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΡΩΣΙΑ
Συμμέτοχοι στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου

Κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε Βρυξέλλες και Μόσχα για μνημόνιο και δάνειο

Το δάνειο και οι όροι του για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα κυριαρχήσουν στο σημερινό Γιούρογκρουπ
Το δάνειο και οι όροι του για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου θα κυριαρχήσουν στο σημερινό Γιούρογκρουπ
Με βασικό αντικείμενο το κυπριακό δάνειο, το οποίο επιχειρεί να περιορίσει στα 10 δισ. ευρώ (από 17 δισ. που είχε υπολογιστεί αρχικά), συνεδριάζει σήμερα το Γιούρογκρουπ. Επιδίωξη της ΕΕ είναι να προσαρμόσει τις δανειακές ανάγκες της Κύπρου στο στόχο να παραμείνει το χρέος βιώσιμο. Γι' αυτό εξετάζεται ένταση των εισπρακτικών μέτρων και των περικοπών στην Κύπρο, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που σε συνθήκες κρίσης ισοδυναμεί με ελεγχόμενη χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το μέλλον των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, θέμα που αναμενόταν να τεθεί χτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο πρέπει να μειωθεί στο μισό σε σχέση με σήμερα.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή, με τη ρωσική κυβέρνηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, από την οποία προβλέπεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει πάρει η Κύπρος από τη Ρωσία και για τις προθέσεις της Μόσχας να δώσει πρόσθετη στήριξη στην Κύπρο.

Σύμφωνα εξάλλου με τον οίκο αξιολόγησης «Moody's», οι ρωσικές τράπεζες και οι εταιρείες που έχουν εκτεθεί στην Κύπρο κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια εάν η Λευκωσία βρεθεί σε θέση να αδυνατεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στις δανειακές της υποχρεώσεις. Η «Moody's» εκτιμά πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αθετήσει η Κύπρος τις υποχρεώσεις της ή να αναγκαστούν οι αρχές, λόγω του μεγέθους του χρέους, «να ακολουθήσουν κάθε δρόμο για τη μείωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένης και (της επιβολής) ζημίας στον ιδιωτικό τομέα».

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, τα δάνεια των ρωσικών τραπεζών προς κυπριακές εταιρείες έφταναν τα 30 - 40 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες πλησίαζαν τα 12 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, υπάρχει ο κίνδυνος για τις ρωσικές τράπεζες να μην ανακτήσουν περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα αυτά.

Πιέζουν για ιδιωτικοποιήσεις

Στο μεταξύ, με δημοσίευμά του το «Ρόιτερς» προσπαθεί να δώσει ώθηση στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων στα υπερχρεωμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, αναφέροντας ότι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και τα έσοδα από τυχόν πωλήσεις τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό μη δημοφιλών περικοπών δαπανών ή αυξήσεων φόρων.

«Η πολιτική είναι αρκετά σχετική επειδή μπορεί να υπάρξει σημαντική δημόσια αντίδραση. Προωθώντας μια τέτοια ημερήσια διάταξη, ακόμα και όταν οι αγορές είναι καλές, δεν είναι κατ' ανάγκην ελκυστική πολιτικά», δήλωσε στο πρακτορείο οικονομική πηγή, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι παράγοντας αποτροπής άλλων αντιλαϊκών μέτρων, άρα ο λαός έχει συμφέρον να στηρίξει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ελλάδα, η οποία έχει συμπεριλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις στα μέτρα για «επανεκκίνηση της ανάπτυξης της οικονομίας της», αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εξεύρεση αγοραστών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), δηλαδή οι μεγαλοτραπεζίτες όλου του κόσμου, βγάζει το «μέτρο» για να υπολογίσει τη δυστυχία που μοιράζει η αστική διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη και παντού, για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση. Σ' αυτή την κατεύθυνση, διαπιστώνει πως στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2012 επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας προσαρμογής μόλις 1,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία.

Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο εκτιμά ακόμα ότι «η Ελλάδα παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα 7,4% του ΑΕΠ το διάστημα 2013 - 2014, τα δύο τρίτα των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, οδηγώντας το 2013 το πραγματικό ΑΕΠ χαμηλότερα κατά 4-5% και προσθέτοντας άλλες 10 ποσοστιαίες μονάδες στο δημόσιο χρέος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ