Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κύπρος και Ιταλία στο επίκεντρο διαχείρισης της κρίσης

Προς τα κάτω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το δάνειο προς την Κύπρο και η διαχείριση της κρίσης στην Ιταλία απασχολούν τα αστικά επιτελεία σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ

Eurokinissi

Το δάνειο προς την Κύπρο και η διαχείριση της κρίσης στην Ιταλία απασχολούν τα αστικά επιτελεία σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ
Σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της, για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη φέτος και το 2014, προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επαληθεύοντας τα ζόρια των αστικών επιτελείων να ξεκολλήσουν το κεφάλαιο από την κρίση, σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού στο εσωτερικό τους και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί από 0,9% έως 0,1% το 2013, αλλάζοντας την προηγούμενη εκτίμηση, που έκανε λόγο για ανάπτυξη φέτος.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2014 σε 0% - 2%, από 0,2% - 2,2% προηγουμένως. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και οι εκτιμήσεις για μεγέθυνση του ΑΕΠ, δείχνουν ότι η όποια ανάπτυξη θα είναι αναιμική και στον κύκλο της θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επόμενη καπιταλιστική κρίση. Στην ίδια συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%, σε μια προσπάθεια να εφοδιάσει με φτηνό χρήμα τις τράπεζες και συνολικά το κεφάλαιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας ότι παρά το μικρό μέγεθος της οικονομίας της, μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός συστημικός κίνδυνος για το ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με τη νέα κυπριακή κυβέρνηση, που ξεκίνησαν την Πέμπτη, περιλαμβάνουν ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, η αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% στο 12,5%, η αύξηση στη φορολογία των χρηματοπιστωτικών αλλαγών και το «ξέπλυμα χρήματος».

Στις συζητήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, κρίσιμο μέγεθος για το ύψος του δανείου που θα συναφθεί με την τρόικα, εμπλέκεται και η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον Α. Σαμαρά κάλυψη μέρους των τραπεζικών αναγκών μέσα από τα κεφάλαια που θα λάβουν ελληνικές τράπεζες. Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, το θέμα συζητήθηκε και σε κατ' ιδίαν συνάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με τον Ελληνα ομόλογό του, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Αντιθέσεις ΗΠΑ - Ευρωζώνης στην Κύπρο

Στο μεταξύ, πιέσεις μέσω της Κύπρου για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη εμφανίζονται να ασκούν οι ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέταξε την Κύπρο στην ίδια διαβάθμιση με πολλές άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, την ώρα που πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου θέτουν επιτακτικά το θέμα του ελέγχου του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος ως όρο για την προώθηση της δανειακής σύμβασης.

Η ετήσια έκθεση «International Narcotics Control Strategy Report», που καταθέτει το αμερικανικό ΥΠΕΞ προς το Κογκρέσο, κατατάσσει την Κύπρο στην κατηγορία «χώρες/δικαιοδοσίες πρωταρχικής ανησυχίας» αναφορικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στην ίδια κατηγορία, βρίσκονται χώρες της Ευρωζώνης όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της τρόικας δήλωναν ότι η Κύπρος έχει λάβει ενδείξεις από τη Ρωσία, που διατηρεί ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα με τη Λευκωσία, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συνεισφέρει στη «διάσωση» της κυπριακής καπιταλιστικής οικονομίας, εάν λάβει το ίδιο πιστωτικό status με τους πιστωτές της Ευρωζώνης, που σημαίνει ότι θα αποπληρωθεί αμέσως μετά από το ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές διαρρέουν πως Ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση μεγάλου ποσοστού συμμετοχής στη Λαϊκή Τράπεζα και για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους στην Τράπεζα Κύπρου, στις δύο δηλαδή μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.

Σύμφωνα με το Reuters, ο νέος Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να ταξιδέψει στη Ρωσία, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Β. Πούτιν, για να συζητήσει πιθανή ρωσική βοήθεια. Οπως μεταδίδεται, θα επιδιώξει πενταετή παράταση του ισχύοντος ρωσικού δανείου προς την Κύπρο (ύψους 2,5 δισ. ευρώ), που ωριμάζει το 2016, καθώς και μείωση του επιτοκίου που διαμορφώνεται στο 4,5%. Αξιωματούχοι δηλώνουν πως η Κύπρος έχει ζητήσει μείωση του επιτοκίου κατά 1,5%-2%.

Τίποτα δεδομένο για το ευρώ

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, η έκθεση «The Euro Plus Monitor Spring 2013» που εκπόνησαν το Lisbon Council και η Berenberg Bank, την κατατάσσει πρώτη, μεταξύ 20 χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στη συμμόρφωση για την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της βαρβαρότητας που βιώνει ο λαός, προκειμένου να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία (8,2 στα 10) και την υψηλότερη θέση μεταξύ 20 χωρών σε ό,τι αφορά την ταχύτητα προσαρμογής στην οικονομική κρίση. Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, κατάφερε να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση πρωτογενούς ελλείμματος την τριετία 2009 - 2012, ρίχνοντας στα Τάρταρα μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και λαϊκά δικαιώματα.

Το βάθος, εξάλλου, της κρίσης στην Ευρωζώνη, συνεχίζει να κρατάει ψηλά στην ατζέντα το ενδεχόμενο να επιλεγεί κάποια στιγμή μια λύση διαχείρισης διαφορετική από αυτή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας των υπερχρεωμένων κρατών - μελών σε κρίση. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε δεν αποκλείει ακόμη και έξοδο της Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ, όπως άλλωστε λέγονταν και γράφονταν κατά κόρον και για την Ελλάδα.

Η Ιταλία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να προσαρμοστεί στο ενιαίο νόμισμα και «εάν δεν το επιθυμούν, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες», εκτίμησε ο Μπρούντερλε μιλώντας σε εκπομπή της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ως νομισματικό εργαλείο, το ευρώ είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, αλλά «δεν πρέπει κατ' ανάγκη να συμμετέχουν όλοι εκείνοι που συμμετέχουν σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ