Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ
Κάλεσαν σε αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και την ανισοτιμία

Στην Αθήνα έγινε μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Με ένα πλατύ κάλεσμα συστράτευσης στον αγώνα ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση, στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση, τίμησαν την 8η Μάρτη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ με τις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν χτες σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έγινε στα Προπύλαια, με το κεντρικό σύνθημα να δίνει τον τόνο: «Σπάμε τις αλυσίδες του φόβου. Οργανωμένη πάλη ενάντια στα μονοπώλια, για τη ριζική ανατροπή τους». Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ποίημα «Νανουρίσματα» του Μπ. Μπρεχτ, από την ηθοποιό Ιωάννα Γαβρίλη, ενώ έκλεισε με μουσική και τραγούδια από την Σύλβια Καπερνάρου και τον Φίλιππο Παχνιστή.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Μαιρήνη Στεφανίδη. Την κεντρική ομιλία έκανε η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αλ. Μπαλού χαρακτήρισε την 8η Μάρτη «μέρα τιμής και απολογισμού», αλλά και «μέρα ευθύνης και νέων καθηκόντων». Στον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, επισήμανε, βρίσκεται η κατάργηση του στοιχειώδους δικαιώματος στην εργασία, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και η μη αναγνώριση του ρόλου της μητρότητας, δηλαδή «όλα εκείνα τα στοιχεία που αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης».

Υπογράμμισε πως, παράλληλα με την επίθεση στα δικαιώματα, επιτίθενται και στη συνείδηση των γυναικών: «Με θράσος η ΕΕ και η κυβέρνηση έρχονται να μας μιλήσουν για τη συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη».

Στοχεύουν στη χειραγώγηση των γυναικών

Ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνο ότι σπέρνουν αυταπάτες, είναι ότι θέλουν οι γυναίκες εργαζόμενες να γίνουν μέρος της πολιτικής τους. Να ζητούν δηλαδή μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου τη στιγμή που η φορολεηλασία πνίγει τις δικές τους οικογένειες.

Να θεωρούν λύση τις ΜΚΟ, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, τη βοήθεια στο σπίτι. Να αποδέχονται δηλαδή ότι τα συλλογικά εργατικά κοινωνικά δικαιώματα γίνονται ατομική, οικογενειακή υποχρέωση και ευθύνη.

Στοχεύουν από τη μια στη χειραγώγηση και από την άλλη πατάνε στις αντικειμενικές δυσκολίες που γεννά το σύστημά τους, με τη συρρίκνωση και ανταποδοτικότητα των κοινωνικών παροχών, και κάνουν τις γυναίκες πιο ευάλωτες, πιο ανεκτικές στη λογική του μικρότερου κακού, δυσκολεύουν την ένταξή τους στο σωματείο, στη δράση, στον αγώνα.

Καλλιεργούν την αντίληψη ότι οι προσωπικές προσπάθειες, οι ατομικές προσπάθειες μπορεί να τους γλιτώσουν από βάσανα, να τους δώσουν μια πιο άμεση θετική οικογενειακή προοπτική. Κρύβουν ότι η καθημερινότητα σήμερα ακόμα περισσότερο παρά ποτέ εξαρτάται από τις γενικές πολιτικές αλλαγές, από το γενικό συσχετισμό δύναμης».

Ο αντίπαλος έχει πολλά εργαλεία

«Η δύναμη του εργατικού, του λαϊκού, του γυναικείου κινήματος εξαρτάται από το πόσες εργατικές γυναικείες μάζες θα μπουν στον αγώνα, πόσες θα επιστρέψουν στον αγώνα ύστερα από κάποια χρόνια αδράνειας, πόσες αυτοαπασχολούμενες, φτωχές αγρότισσες, πόσες κοπέλες, νέες γυναίκες θα προσχωρήσουν», τόνισε η Αλ. Μπαλλού και αναφέρθηκε στην ευθύνη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος:

«Καμία υποτίμηση. Ο αντίπαλος έχει τα εργαλεία του για να εμποδίσει αυτό που τρέμει περισσότερο. Το οργανωμένο ταξικό κίνημα που απεγκλωβίζει δυνάμεις, που αμφισβητεί την εξουσία του, τρέμει τη δημιουργία της λαϊκής συμμαχίας που θα ανοίγει την προοπτική για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για άλλη κοινωνία, για άλλη οικονομία και εξουσία.

Χρησιμοποιεί το ιδεολογικό του οπλοστάσιο, ανάγοντας την ανισοτιμία των γυναικών σε ζήτημα αντίθεσης ανάμεσα στα φύλα, αποκρύπτοντας τον ταξικό χαρακτήρα της εκμετάλλευσης των γυναικών και της φυλετικής καταπίεσης.

Εχει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που χειροκροτούν και βάζουν πλάτη για να πετύχουν την ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση των γυναικών. Θαυμάστε τους! Εκπόνηση μελέτης για τη συμμετοχή της γυναίκας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δικτύωση με ΜΚΟ, γραμμή υποστήριξης για πληροφορίες, σεμινάρια για δραστήρια στελέχη. Πάντα το σύστημα είχε τους κολαούζους του.

Τους μεγαλοκαναλάρχες, την τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που συσκοτίζουν τις αιτίες της κρίσης και τη θέση της γυναίκας στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Τα κόμματα που επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν ότι μια καλύτερη διαχείριση του συστήματος "όπως ο Ομπάμα" θα άλλαζε τα πράγματα προς όφελος των εργαζομένων».

Δική μας η δύναμη και η ευθύνη

«Είναι στα δικά μας χέρια η δύναμη, είναι δική μας η ευθύνη, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Είναι ευθύνη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος οι γυναίκες να πάρουν τη θέση τους δίπλα και μέσα στο ταξικό κίνημα. Το ταξικό κίνημα να δει πιο μεθοδικά τη δουλειά του στις γυναίκες και τη νεολαία για να εμποδίσει τα σχέδια της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκφραστών.

Να κλιμακώσουμε τους αγώνες με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες και οι οικογένειές τους. ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ με αποφασιστικότητα υπομονή και επιμονή».

«Καλούμε όλες τις γυναίκες να ενισχύσουν το κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, το ΠΑΜΕ, το ριζοσπαστικό κίνημα της ΟΓΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ. Να συμμετάσχουν στη δράση των Λαϊκών Επιτροπών στις γειτονιές. Να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες, οι παρεμβάσεις και ο συντονισμός για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της λαϊκής οικογένειας.

Η οργάνωση στα σωματεία, στις επιτροπές αγώνα, η συμμετοχή στις απεργίες και στις κινητοποιήσεις δεν είναι απλή υπόθεση και πέφτει στις πλάτες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Θέλει σχέδιο και συστηματική δουλειά, με στόχο την ανασύνταξη του κινήματος.

Συγκεντρώνουμε δυνάμεις, χτίζουμε τη δική μας λαϊκή συμμαχία στον αδιάκοπο πόλεμο με την τάξη που μας εκμεταλλεύεται. Ούτε οι νόμοι και η τάξη τους, ούτε η καταστολή μπορεί να μας σταματήσει.

Αυτό είναι η 8η Μάρτη: Φάρος για τη συμμετοχή της γυναίκας στην ταξική πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ