Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση έγινε χτες και στη Θεσσαλονίκη, όπου ΟΓΕ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ και ΜΑΣ, μαζί με γυναίκες και άνδρες, με μια φωνή, σάλπισαν ξεσηκωμό ενάντια στα μονοπώλια με στόχο τη ριζική ανατροπή τους. Με τα πανό και τα συνθήματα διαδήλωσαν «8 του Μάρτη σύμβολο αγώνα θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, συμμαχία λαϊκή για κοινωνία άλλη».

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων. «Η 8 Μάρτη είναι μια φωνή που έρχεται από ένα μακρινό παρελθόν και κατευθύνεται σ' ένα αισιόδοξο μέλλον! Είναι η ματωμένη φωνή της εργατικής τάξης που μήτε ο θάνατος δεν μπορεί να την κάνει να σωπάσει. Είναι η δική μας φωνή», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «οι γυναίκες, το πάντα "φθηνό και ευέλικτο" εργατικό δυναμικό για την άρχουσα τάξη καλείται άλλη μια φορά να θυσιαστεί για τα κέρδη των μονοπωλίων. Τώρα είναι η ώρα του ξεσηκωμού, συναγωνίστριες. Με αγωνιστική και αποφασιστική στάση να μην επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια της αστικής τάξης για τσάκισμα του λαϊκού κινήματος».

Επίσης τόνισε πως «σήμερα, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο δραματικά για τους εργαζόμενους, τα φτωχά στρώματα, τις γυναίκες. Σήμερα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική για τις λαϊκές οικογένειες. Οι σύλλογοι της ΟΓΕ, τα σωματεία του ΠΑΜΕ, οι μαζικοί φορείς της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, η κοινωνική συμμαχία δηλαδή, οι Λαϊκές επιτροπές, καλούμαστε να οργανώσουμε τη λαϊκή πάλη και να χειριστούμε δυσκολότερες καταστάσεις. Πολλοί περισσότερες και περισσότεροι θα στερηθούν ακόμα και το ίδιο τους το ψωμί, μια μπουκιά για τα παιδιά τους».

Και κάλεσε να απορρίψουν την πλάνη του «δεν γίνεται τίποτα», να ξεμπερδέψουν με τις αυταπάτες για λύσεις που υπάρχουν πέρα και έξω από μας. «Γυναίκες σπάμε τις αλυσίδες του φόβου. Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στα μονοπώλια για τη ριζική ανατροπή τους».

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Γιαννιτσά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα, Σέρρες.

Στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο, στην Αλεξανδρούπολη, σύσκεψη - εκδήλωση στο καφέ «Κύτταρο» και στην Κατερίνη εκδήλωση με θέμα «Η εκμετάλλευση της γυναίκας στον καπιταλισμό και η χειραφέτησή της».

Δράση από το πρωί

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενες της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ» μαζί με τις γυναίκες των συλλόγων της ΟΓΕ, από το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα «Φωκάς» και καλούσαν τις γυναίκες σε ανυποχώρητο αγώνα. Εστειλαν μήνυμα ότι η εργαζόμενη γυναίκα δεν σκύβει το κεφάλι. Το Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» επέβαλε για δύο ώρες τις δωρεάν εξετάσεις για τις γυναίκες στο κέντρο πρόληψης του νοσοκομείου.

Στην Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ για τα χαράτσια και τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Καβάλας, Θάσου, Αλεξανδρούπολης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, πραγματοποίησαν χτες η ΟΓΕ, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ και το ΜΑΣ. Μοιράστηκε υλικό για το επίδομα τοκετού που εξαναγκάζει τις άνεργες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να γεννούν όπως οι γιαγιάδες τους στο σπίτι προκειμένου να λάβουν το πενιχρό πια επίδομα. Στην Ξάνθη, επιπλέον, απέκλεισαν το ταμείο του νοσοκομείου για 2 ώρες. Στην Καβάλα έγινε επίσης σύσκεψη με εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο σπίτι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ