Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δράση για γερές Οργανώσεις στους τόπους δουλειάς

Με την υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Οι αντιπρόσωποι με μαχητικό πνεύμα μετέφεραν την πείρα από την πλούσια δράση της Οργάνωσης, επιβεβαίωσαν τις βασικές εκτιμήσεις των Θέσεων.

Εγινε εκτίμηση των βημάτων που έχουν γίνει στη δουλειά στην εργατική τάξη της περιοχής. Πολλοί αντιπρόσωποι στάθηκαν στο πώς καλύτερα θα οργανωθεί η κομματική παρέμβαση για να υπηρετείται το κύριο: Γερές Οργανώσεις παντού, μέσα στην εργατική τάξη, στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές που θα είναι ο πυρήνας της καθοδήγησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, θα είναι ο αποφασιστικός και μετρήσιμος δείκτης προόδου της δουλειάς μας στην πορεία υλοποίησης του καθήκοντος της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας.

Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για ένταση της ιδεολογικής πολιτικής παρέμβασης, για πολλαπλασιασμό πρωτοβουλιών, για πιο σταθερή και μεγαλύτερη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ. Η ανάγκη για γνώση των εξελίξεων, που στον Πειραιά συνδέονται με τη δράση των μονοπωλίων και τις εξελίξεις στο λιμάνι, τη ναυπηγοεπισκευή, τη ναυτιλία, η γνώση του πώς επηρεάζουν, άρα και το πώς μπαίνουν τα καθήκοντα των κομμουνιστών για παρέμβαση και οργάνωση της πάλης.

Απασχόλησε ακόμα το ζήτημα της ενίσχυσης των δεσμών με τους εργαζόμενους, τη νεολαία της περιοχής. Φάνηκαν ότι έχουν γίνει βήματα, έχει ενισχυθεί ο κοινωνικοταξικός προσανατολισμός των ΚΟΒ. Ομως δεν υπήρχε αυτάρκεια και ικανοποίηση, υπήρχε συναίσθηση ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα. Πολύ σημαντική ήταν η πείρα από τη δουλειά σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Το πώς η συνδυασμένη δουλειά των εδαφικών ΚΟΒ με τις κλαδικές, αργά και βασανιστικά, διαμορφώνει υποδομή, ανοίγει δρόμους για καλύτερη παρέμβαση το επόμενο διάστημα.

Μπήκαν στη συζήτηση πλευρές από την πρόσφατη 7ήμερη απεργιακή μάχη των ναυτεργατών, αλλά και από τη δραστηριότητα, με αφορμή την ηρωική απεργία των χαλυβουργών. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τα επιμέρους αποτελέσματα, υπάρχει συναίσθηση ότι όσο δεν κερδίζει έδαφος η ταξική γραμμή στο κίνημα και όσο δεν ανεβαίνει ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης, όσο δεν προχωρά η Λαϊκή Συμμαχία, τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα.

Βασικό ζήτημα, επίσης, είναι να κατανοηθεί ότι το προχώρημα της κοινωνικής συμμαχίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το δυνάμωμα των σωματείων και την ανασύνταξη του κινήματος. Οσο φουντώνει ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα, όσο πιο ενεργά δρουν τα σωματεία για κάθε πτυχή της ζωής του εργάτη, τόσο θα προχωρά και η υπόθεση της λαϊκής συμμαχίας. Στη συνδιάσκεψη έγινε συζήτηση με αφορμή την πλούσια δράση των λαϊκών επιτροπών, και μια καλύτερη δραστηριότητα των επιτροπών ανέργων, που έχουν στηθεί σε εργατογειτονιές του Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ