Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σε διαρκή πρέσα η Ασφάλιση

Η ανακίνηση από τον διοικητή του ΙΚΑ προτάσεων για τη δημιουργία και επέκταση επαγγελματικών ταμείων, δηλαδή, μιας μορφής ιδιωτικής ασφάλισης, μόνο τυχαία δεν είναι. Αποδεικνύει και αυτή ότι για τα κόμματα και τους εκπροσώπους του κεφαλαίου το Ασφαλιστικό είναι πάντα ένα ανοιχτό ζήτημα. Οτι οι συντάξεις και οι παροχές Υγείας βρίσκονται και θα βρίσκονται σε διαρκή πρέσα. Εξίσου αποκαλυπτική είναι η θέση ότι οι κανόνες που θα διέπουν τις παροχές σύνταξης και Υγείας πρέπει να «ισορροπούν» με τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητά της. Μόνο που αυτή η «ισορροπία» - όπως τόσο κομψά διατυπώνεται - σημαίνει νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων, νέες περικοπές σε συντάξεις και Υγεία. Το δημοσιονομικό και πάλι ανασύρεται για να δικαιολογηθούν και να δρομολογηθούν τα νέα εγκλήματα. Η ανταγωνιστικότητα προδιαγράφει νέες απαλλαγές στους μεγαλοεργοδότες από τις εισφορές στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, και άρα νέα κέρδη στα σεντούκια τους. Η δημιουργία του νέου Ενιαίου Επικουρικού και το καταστατικό των παροχών που θα ισχύσει κρύβουν επώδυνες εκπλήξεις για τους εργαζόμενους. Η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στο διηνεκές χωρίς φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη.

Οι ανατροπές που περιέχονται στο νέο σύστημα με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010 για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις οποίες μειώνονται κατακόρυφα οι κύριες συντάξεις, μπορεί να επισπευσθούν. Που σημαίνει ότι ο νέος τρόπος στον υπολογισμό των συντάξεων θα εφαρμοστεί για χρόνια ασφάλισης πριν την ψήφιση των νόμων, πετώντας στα αζήτητα της ασφαλιστικής ιστορίας τα καταστατικά των Ταμείων που ισχύουν μέχρι σήμερα. Η αύξηση της ανεργίας ειδικά στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών και η μείωση των μισθών, μαζί με τις νομοθετημένες ανατροπές οδηγούν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν σε συντάξεις - προνοιακά βοηθήματα, ενώ ο κίνδυνος μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μείνουν χωρίς εισόδημα και εξαιτίας της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι πλέον παραπάνω από ορατός.

Τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή ενός μακρόχρονου στρατηγικού σχεδίου αστικών κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποκαθιστά τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με σχήματα της ιδιωτικής ασφάλισης, που μειώνει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση και εν γένει την κρατική ευθύνη, απαλλάσσει τους εργοδότες από εισφορές, παραδίδει την Υγεία στον Καιάδα της εμπορευματοποίησης και τα αποθεματικά που απέμειναν από το «κούρεμα» στο χρηματιστηριακό τζόγο και υπόσχεται στους ασφαλισμένους τη γλίσχρα σύνταξη των 360 ευρώ!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και σε αυτά που δρομολογούνται δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Σήμερα απαιτείται εγρήγορση, οργάνωση και πάλη. Τώρα, να απορριφθεί η πολιτική που με χίλιους τρόπους, νόμους και παρεμβάσεις διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση. Να απορριφθούν και οι προτάσεις που διάφοροι και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, «λύση» που θα αποδειχτεί σύντομα καταστροφική. Τώρα, μία απαίτηση μπορεί να συμπυκνώσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων: Να πληρώσουν κράτος και κεφάλαιο. Να πληρώσουν για τη λεηλασία των αποθεματικών, την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή, τους χαμηλούς μισθούς, τον χρηματιστηριακό τζόγο, το «κούρεμα». Να πληρώσουν από τα αμύθητα κέρδη τους που έχουν συσσωρεύσει στα σεντούκια τους. Να πληρώσουν!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τζογάρετε τον ιδρώτα των εργαζομένων με κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύνταξη(2021-09-02 00:00:00.0)
Οι βασικές διεκδικήσεις(2014-06-13 00:00:00.0)
Παίρνουν και τα ακίνητα των Ταμείων(2013-09-11 00:00:00.0)
Προκαλούν και από πάνω(2008-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ