Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών η λειψυδρία

Σημαντική παρέμβαση του Κόμματος για την προστασία, ανάπτυξη και ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας

Παρά το γεγονός ότι ο επιστημονικός κόσμος της χώρας και τα αρμόδια υπουργεία βεβαιώνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετούς υδάτινους πόρους, η λειψυδρία σταθερά εντείνεται και επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ σε περιόδους ανομβρίας έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή αλλά και στους κατοίκους των πόλεων. Καλλιέργειες απειλούνται με καταστροφή. Ολόκληρες πόλεις ζουν με τον εφιάλτη της στέρησης του νερού.

Το φαινόμενο, όμως, της λειψυδρίας δεν είναι αποτέλεσμα τόσο της ανομβρίας, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν η κυβέρνηση κι άλλες δυνάμεις. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των υδάτινων πόρων τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας, είτε ήταν της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, αντί να διαθέσουν κονδύλια για να σχεδιάσουν την ορθολογική αξιοποίηση, να αναπτύξουν και να προστατεύσουν τους υδάτινους πόρους της χώρας με την κατασκευή έργων υποδομής, που θα εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, θα αποθηκεύουν τα νερά της βροχής, θα προστατεύουν από τις απώλειες στα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα, αξιοποίησαν τη λειψυδρία για να περιορίσουν τις αγροτικές καλλιέργειες και να επιβάλουν δυσβάσταχτες τιμές στο νερό της ύδρευσης και της άρδευσης.

Για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε προτεραιότητα ήταν και είναι τα «μεγάλα έργα», που έχουν ανάγκη οι πολυεθνικές της ΕΕ και η αστική τάξη της χώρας, αλλά και τα τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα που επιβάλλουν τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα, καθώς και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η προστασία, ανάπτυξη, σωστή διαχείριση και ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας θεωρείται σπατάλη και καθόλου αναπτυξιακή επένδυση.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα ζουν σήμερα οι κάτοικοι πολλών μεγάλων πόλεων και οι αγρότες της Θεσσαλίας, της Βοιωτίας και άλλων περιοχών.

Αύριο ο εφιάλτης της λειψυδρίας θα απειλεί όλη την Ελλάδα.

Το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει θέσει υπεύθυνα και επιστημονικά τεκμηριωμένα το θέμα των υδάτινων πόρων της χώρας. Τα όποια προβλήματα δημιουργεί η ανομβρία μπορούν να αντιμετωπιστούν και να μη φθάνουμε στο σημείο η λειψυδρία να αποτελεί μόνιμο εφιάλτη για το λαό μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και τις πραγματικές του ανάγκες, και που θα έχει ως βασικές κατευθύνσεις:

  • Την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στις χρήσεις και στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της επικράτειας και κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Που σημαίνει, ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία, τελεί υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση.
  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής, που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση των φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ.).
  • Την προγραμματισμένη ένταξη της χρήσης των υδάτινων πόρων στα πλαίσια μιας σχεδιασμένης αναπτυξιακής πολιτικής με καθορισμένες χρήσεις για συγκεκριμένους στόχους, με σχεδιασμένες ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους.
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Την άμεση αντιμετώπιση των απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
  • Την κατάλληλη μέθοδο άρδευσης κατά καλλιέργεια.
  • Την προστασία των δασών, που ευνοεί τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να συσπειρωθεί, να διεκδικήσει, να παρεμποδίσει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Να ενωθεί σ' ένα Λαϊκό Μέτωπο, που θα επιβάλει μια άλλη πολιτική και για τους υδάτινους πόρους, τέτοια που θα υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του. Καλεί τους εργάτες, τους αγρότες, την προοδευτική διανόηση, τη νεολαία να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για τη δημιουργία αυτού του Μετώπου.

31.3.2001

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ