Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Τα πάνω κάτω φέρνει ο Απρίλης;

Εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των εκπεμπόμενων προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς σταθμούς (και κυρίως των πολιτικών και ειδησεογραφικών εκπομπών) αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από χτεσινή συνάντηση των διευθυντών όλων των ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία ευλόγως κρατήθηκε μυστική, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών. Οπως διαπιστώθηκε, η μετατροπή των δελτίων ειδήσεων σε «σόου» και η ανάδειξη ζητημάτων που αισθητικά -τουλάχιστον- προσβάλλουν το κοινό σε θέματα «καυτής επικαιρότητας» είναι μια τακτική που έχει «αγγίξει τα όριά της». Από τις τοποθετήσεις, φυσικά, δεν έλειψε και μια αυτοκριτική διάθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που όπως διαπιστώθηκε έχει διογκωθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δυο ακόμα θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση. Πρώτον, διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος που διατίθεται για την προβολή των «αντιπαρατιθέμενων» απόψεων γύρω από κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα δεν ανταποκρίνεται εμφανώς πλέον στον λεγόμενο πλουραλισμό, που υποτίθεται ότι υπηρετούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Για το λόγο αυτό υπήρξε αυτοδέσμευση των παραβρισκομένων να επανασχεδιάσουν την πολιτική και μέχρι σήμερα πρακτική τους σε αυτό τον τομέα, αφού, όπως σημειώθηκε, οι μετρήσεις για την κάλυψη, π.χ., της προεκλογικής περιόδου δείχνουν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μόνο αντικειμενικοί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Δεύτερον, από τη συζήτηση δεν έλειψε η αναφορά σε ένα «ευαίσθητο» θέμα, όπως οι αμοιβές των τηλεοπτικών αστέρων. Εκτιμήθηκε ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι για τις «ηχηρές μεταγραφές τηλε-αστέρων» καθώς και η φημολογία για τους μισθούς των προβεβλημένων στελεχών των τηλεοπτικών σταθμών, γίνονται δεκτά ως «πρόκληση» για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, εικόνα η οποία πρέπει να αντιστραφεί μέσω και του «αυτοπεριορισμού» των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Οπως αποφασίστηκε, στο τέλος της τρέχουσας βδομάδας θα υπάρξει νέα σύσκεψη, μετά και τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της πρώτης στους ιδιοκτήτες των σταθμών, όπου και ενδεχομένως θα υπάρξουν ανακοινώσεις περί «αλλαγής πλεύσης». Ιδωμεν...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ