Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στην ιμπεριαλιστική παραπληροφόρηση

Από τη συνδιάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης της Αμερικής στον Αγιο Δομίνικο
Από τη συνδιάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης της Αμερικής στον Αγιο Δομίνικο
Στο μακρινό Αγιο Δομίνικο, ένα νησί της Καραϊβικής, ανάμεσα στη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, έγινε η διάσκεψη των Κινημάτων Ειρήνης της Αμερικής. Μια διάσκεψη που πήρε συμβολικά τον τίτλο: «Σεμινάριο πληροφόρησης για την ειρήνη στην Αμερική» και διοργανώθηκε από το ΚουβανικόΚίνημα Ειρήνης που έχει την ευθύνη συντονισμού της Αμερικής σε συνεργασία με την «Ενωση Δομινικανών Δημοσιογράφων για την Ειρήνη». Πραγματικής πληροφόρησης, όπως υπογράμμισαν στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές, και όχι παραπληροφόρησης όπως αυτής που προσφέρουν και «σερβίρουν» τα χειραγωγημένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των ΗΠΑ και πολλών άλλων κρατών της Ηπείρου αυτής. Εξάλλου, στη λογική αυτή κινείται και το ΠΣΕ που, με έδρα την Αθήνα, προετοιμάζει και πολύ σύντομα θα θέσει σε πλήρη λειτουργία ένα ηλεκτρονικό κόμβο στο «Ιντερνετ», ο οποίος θα είναι στη διάθεση όλων των Κινημάτων Ειρήνης.

Αξιοσημείωτο, της συγκεκριμένης διάσκεψης, είναι ότι τις εργασίες των δυο ημερών, παρακολούθησαν πλήθος φοιτητών οι οποίοι με παρεμβάσεις και ομιλίες φανέρωσαν το έντονο ενδιαφέρον τους για τις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως επίσης ότι συμμετείχαν πάρα πολλοί παράγοντες και προσωπικότητες. Στη διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι φιλειρηνικών κινημάτων από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Κούβα, τον Αγ. Δομίνικο, την Αϊτή, την Βενεζουέλα, την Αργεντινή και τον Παναμά.

Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες της συνδιάσκεψης, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Δομίνικου, ήταν η δημιουργία κέντρου πληροφόρησης για την ειρήνη στην Αμερική. Τα μέλη των φιλειρηνικών κινημάτων συζήτησαν επίσης για την «παγκοσμιοποίηση» και τις αρνητικές και θετικές πλευρές αυτής στους φυσικούς πόρους καθώς και για την παγκοσμιοποίηση και τη διεθνή ασφάλεια. Ασχολήθηκαν, επίσης, με το γυναικείο κίνημα αλλά και με την εκπαίδευση και τον αυταρχισμό στη γνώση που επικρατεί στο εκπαιδευτικό σύστημα στην Αμερική. Σημαντική επίσης ήταν μια έρευνα που παρουσιάστηκε, για την επίδραση των «κόμικς» και την προσπάθεια μέσα από αυτά για τη χειραγώγηση της νέας γενιάς.

Σε μια ήπειρο, όπου η αντιιμπεριαλιστική δράση θεωρείται δεδομένη, η προσπάθεια συνένωσης των κινημάτων κατά της «Νέας Τάξης» είναι ο πρωταρχικός σκοπός. Ο αντιπρόεδρος του ΠΣΕ Κουβανός Ορλάντο Φουντόρα, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι «στις σημερινές συνθήκες όπου η προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού, μέσα από την παγκοσμιοποίηση των ΜΜΕ, παραπληροφορεί τους λαούς, η απάντηση του φιλειρηνικού κινήματος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κέντρου πληροφόρησης για την Ειρήνη».

Για την ανάγκη ενότητας όλων των Κινημάτων Ειρήνης, την καταδίκη και την αντίσταση ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, έκανε λόγο στην ομιλία του ο Κουβανός Χορχέ Ροντρίγκες Γκρίλιο. Οπως, τόνισε ο ίδιος, σήμερα οι ιμπεριαλιστές κάνουν λόγο για επέμβαση στην Κολομβία, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται να επέμβουν στη Βενεζουέλα, με άμεσο στόχο και σκοπό να ελέγξουν τα πετρέλαια της χώρας αυτής. Στην προσπάθειά του ο ομιλητής να δώσει την πραγματική διάσταση των επεμβάσεων, έκανε μια εκτενή ιστορική αναφορά, σε όλες όσες έχουν πραγματοποιηθεί στην αμερικάνικη ήπειρο.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ Θ. Παφίλης, που άνοιξε τις εργασίες στη διάσκεψη, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας τονίζοντας ότι «αυτός αποτελεί πιλότο για την εφαρμογή της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, ένα μοντέλο για ολόκληρη την ανθρωπότητα». Η κυριαρχία της νέας τάξης εκδηλώνεται στην Αμερική, τόνισε, «με την προετοιμαζόμενη επέμβαση στην Κολομβία και με την ένταση των πιέσεων και εκβιασμών κατά της Κούβας, με ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Παράλληλα, ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά στις παγκόσμιες εξελίξεις σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και τις προσπάθειες κυριαρχίας της νέας τάξης. Φέρνοντας, τέλος, στην επικαιρότητα το σύνθημα που υιοθετήθηκε μετά το τέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, τόνισε: «Το σύνθημα της Αθήνας "Παγκόσμια δράση κατά της νέας τάξης πραγμάτων", μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί, ιδιαίτερα στην Αμερική που αναπτύσσεται ένα αξιόλογο κίνημα που αγκαλιάζει ένα μεγάλο τμήμα των λαών της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ