Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με νέα όπλα κατά του εχθρού λαού!

Η προώθηση του «τρομονόμου» και της απαγόρευσης των διαδηλώσεων είναι από τις πιο μαύρες σελίδες αυτής της πολιτικής που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Αυτό κατήγγειλε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με Επίκαιρη Ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό.

Μαύρες σελίδες που η κυβέρνηση φρόντισε να εγκαινιάσει νωρίς, με την «καταγραφή» της απαράδεκτης τρομοκρατικής δίωξης, σαφώς πολιτικού χαρακτήρα, εναντίον του κομμουνιστή συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη. Δίωξη - προανάκρουσμα του τι θα επακολουθήσει, αν το λαϊκό κίνημα δεν καταστήσει εγκαίρως με την πάλη του τα «τρομοσχέδια» κενό γράμμα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας και ο ανακριτής του Πειραιά επέβαλαν κατά του Γ. Μανουσογιαννάκη περιοριστικά μέτρα (απαγόρευση εξόδου απ' τη χώρα, παρουσία στο αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα, εγγύηση 500.000 δραχμών) επειδή έπραξε το καθήκον του και ως όφειλε υπερασπίστηκε ναυτεργάτες, που στο κυνήγι του μεροκάματου πέφτουν στα πλοκάμια ενός αδίστακτου δουλεμπορικού κυκλώματος που εδρεύει ανενόχλητο στον Πειραιά.

Η δίωξη του συνδικαλιστή ήρθε μετά από μήνυση ναυτιλιακού πράκτορα, παρότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, όταν ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας διέψευσε τα όσα ο μηνυτής καταγγέλλει! Το εξοργιστικό έγκειται στο ότι ενώ όλα συνηγορούν υπέρ της αθωότητας του συνδικαλιστή ο αρμόδιος εισαγγελέας, μετά την προσφυγή του Γ. Μανουσογιαννάκη κατά των περιοριστικών μέτρων, με εισήγησή του απαιτεί να εφαρμοστούν οι παραπάνω όροι, κρίνοντας αυθαίρετα πως η διαφορά ναυτεργατών - πράκτορα συνιστά ιδιωτική υπόθεση!

Οι περιπτώσεις τέτοιων δικαστικών λειτουργών, βασιλικότερων του βασιλέως όπως ο εισαγγελέας του Πειραιά, αποδεικνύουν περίτρανα πως η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα ούτε «τυφλή» ούτε «αδέκαστη», αλλά θεσμός του αστικού κράτους, που προστατεύει -με υπερβάλλοντα ζήλο πολλές φορές - τα «καλά και συμφέροντα» της αστικής τάξης.

«Αύριο» αν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις πάρουν «σάρκα και οστά» τέτοιοι δικαστικοί λειτουργοί θα επιβάλλουν ευχαρίστως τη «δικαιοσύνη» του «τρομονόμου», τη «δικαιοσύνη» των χαφιέδων στις διαδηλώσεις, της απαγόρευσης κινητοποιήσεων, τη βίαιη καταστολή τους, όλων των αντιδραστικών μέτρων, που εισάγει το σχέδιο νόμου κατά των διαδηλώσεων που αποκάλυψε ο «Ρ». Θα κάνουν ευχαρίστως χρήση των νέων όπλων, που η άρχουσα τάξη εισάγει στον οπλοστάσιό της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη λαϊκή οργή και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική.

Τα όσα προωθούνται από την κυβέρνηση ήταν που έκαναν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, να μιλήσει για «μαύρες σελίδες» προχτές στη Βουλή. Και τα όσα είπε ο Κ. Σημίτης απλά την επιβεβαίωσαν...

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την προετοιμασία νόμου κατά των διαδηλώσεων. Προκειμένου να δικαιολογήσει την εισαγωγή των πλέον αντιδραστικών ρυθμίσεων επικαλέστηκε την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών από «ομάδες που κλείνουν τους δρόμους». Τόλμησε ακόμη, στο όνομα της κοινής γνώμης, να μιλήσει για «κατάχρηση συνταγματικών δικαιωμάτων» και να εμφανίσει ως χρέος της κυβέρνησης τον περιορισμό της! Κι αυτά όταν οργιάζει η κατάχρηση αυθαιρεσίας και ασυδοσίας σε βάρος των εργατών, όλου του λαού, την οποία βέβαια η κυβέρνηση δε νιώθει κανένα χρέος να περιορίσει.

Οσον αφορά τον «τρομονόμο» επανέλαβε τις δικαιολογίες ότι στοχεύει στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, παρότι οι ειδικοί επιστήμονες επιμένουν, και δικαίως, ότι η ποινική νομοθεσία είναι υπεραρκετή.

Τόλμησε δε ο Κ. Σημίτης να εξισώσει τα λαϊκά δικαιώματα και το οργανωμένο έγκλημα, λέγοντας ότι «την αυταρχικότητα την καλλιεργούμε αν καθόμαστε χωρίς αντίδραση απέναντι σε φαινόμενα κατάχρησης δικαιωμάτων ή σε φαινόμενα όπως το οργανωμένο έγκλημα»!

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε τις κυβερνητικές επιλογές ως αντιλαϊκές και αντιδραστικές άσχετα με το περιτύλιγμα με το οποίο πλασάρονται, τονίζοντας «εμείς θέτουμε την ουσία των ζητημάτων, απορρίπτουμε τα προσχήματα ακόμα και όταν στηρίζονται σε υπαρκτά προβλήματα». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί ζητήματα και προβληματισμούς που κατά καιρούς έχει καταθέσει το ΚΚΕ και ευρύτερα οι επιστήμονες, οι κοινωνικοί παράγοντες, άνθρωποι που ανήκουν σε άλλα κόμματα.

Για το νόμο εναντίον των διαδηλώσεων η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως «καμία σχέση δεν έχει κατά τη γνώμη μας με την προστασία των κυκλοφορούντων. Στις συνθήκες που ζούμε, οι μορφές δράσης που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και η ένταση των μορφών δράσης είναι ανάλογη με τη μορφή της επίθεσης που δέχονται. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καν τη δυνατότητα ούτε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσα στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα».

«Επομένως - συμπλήρωσε - ο νόμος που φέρνετε είναι για την κατάργηση των διαδηλώσεων, για τη δημιουργία κλίματος φοβίας και συμπληρώνει την οξύτατη εργοδοτική τρομοκρατία που υπάρχει και δεν υπάρχει καμία νομοθεσία η οποία να προστατεύει τον εργαζόμενο από την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη βία και την κάθε μορφής τρομοκρατία που υπάρχει».

Αναφορικά με τον «τρομονόμο» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Ο "τρομονόμος" δεν αφορά αυτό καθ' αυτό το οργανωμένο έγκλημα και ξέρετε ότι το οργανωμένο έγκλημα δε θα υπάρξει πολιτική δύναμη που δε θέλει να παταχτεί. Ο "τρομονόμος" συνδέεται με την υπόθεση αντιμετώπισης της γνωστής τρομοκρατίας τύπου "17 Νοέμβρη". Η ιστορία "17 Νοέμβρη" ή κάτι ανάλογο δε βρίσκεται μέσα στην ελληνική κοινωνία. Εχει να κάνει με μυστικές υπηρεσίες και δεν πρόκειται να βρείτε τους υπεύθυνους σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και με τις υπηρεσίες εκείνων των δυνάμεων που καλλιεργούν έδαφος για τέτοιες οργανώσεις και τις οργανώνουν οι ίδιοι».

«Επομένως - κατέληξε - ο "τρομονόμος" θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την αντιμετώπιση της λεγόμενης λαϊκής τρομοκρατίας, δηλαδή του δικαιώματος του λαού να παλεύει. Και υπ' αυτήν την έννοια θα θέλαμε να ξανασκεφθείτε. Είναι από τις μαύρες σελίδες αυτής της πολιτικής που ζούμε τα τελευταία χρόνια, τόσο ο "τρομονόμος" όσο και η απαγόρευση των διαδηλώσεων».


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ