Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αποφασιστική σύγκρουση μέχρι τέλους

Πενθήμερο δράσης. Συλλαλητήρια την Πέμπτη 5 του Απρίλη. Πανελλαδική απεργία των οικοδόμων την ίδια μέρα

Ορθιες και με ξεκάθαρους τους στόχους πάλης οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις συγκρούονται και αυτή τη βδομάδα με την κυβερνητική πολιτική, με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και τις νουθεσίες της ΕΕ. Τα μεγάλα συλλαλητήρια στις 5 του Απρίλη, η απεργία των οικοδόμων την ίδια μέρα, είναι τα ταξικά προεόρτια μιας πραγματικής εργατικής και ενωτικής Πρωτομαγιάς στην οποία η εργατική τάξη θα μετρήσει τις δυνάμεις της και θ' αναμετρηθεί. Θα αναμετρηθεί με εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρούν να της κλέψουν και τα λίγα που απέμειναν. Να πάρουν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα, να την απογυμνώσουν και να τη δέσουν με νέες απαγορεύσεις και νόμους - χειροπέδες. Το ΠΑΜΕ, οι επιτροπές αγώνα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: Αυτήν την αναμέτρηση θα την πάνε μέχρι το τέλος!

Από σήμερα συνδικαλιστές, στελέχη του ΠΑΜΕ, μέλη των επιτροπών αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση, με την προκήρυξη στα χέρια, ξανοίγονται στις γειτονιές και στα εργοστάσια, στα γιαπιά και στις επιχειρήσεις. Δίνουν με τις δικές τους δυνάμεις και μέσα τη μάχη της ενημέρωσης. Και είναι και αυτό μια πρώτη απάντηση στο αυριανό σώου του πρωθυπουργού που ετοιμάζεται να κρεμάσει μπροστά στα κανάλια το «αδειανό πουκάμισο» του κοινωνικού του πακέτου.

Στην «κεφαλή» αυτού του ιερού αγώνα βρίσκεται ο κλάδος των οικοδόμων. Την Πέμπτη 5 Απρίλη, με την 24ωρη πανελλαδική τους απεργία, οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα και στα συναφή επαγγέλματα αρνούνται να τους ρίξουν στον νέο εργασιακό μεσαίωνα. Αρνούνται να υποταχτούν στο καθεστώς «δουλειά χωρίς δικαίωμα», «δουλειά χωρίς ασφάλιση». Δίνουν τη μάχη για να μη γίνουν λείψανα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους. Υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, δίνουν δυναμική απάντηση στους εμπνευστές του τρομονόμου. Κατεβαίνουν όλοι από το γιαπί, στους δρόμους και στις 10 το πρωί στην Αθήνα συγκεντρώνονται στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες θα πορευτούν κάτω από τις σημαίες των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και στις 4 Απρίλη στη Λέσβο.

Λαϊκή πανστρατιά

Σε προκήρυξή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, υπογραμμίζει πως «η επιδίωξη της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, συνοδεύεται με νέα μέτρα ενάντια στον εχθρό - λαό. Τα νομοσχέδια του τρομονόμου και της απαγόρευσης των διαδηλώσεων έχουν κύριο στόχο να αποτρέψουν την αντίδραση της εργατικής τάξης». Να μην τους το επιτρέψουμε, σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί όλους στη συγκέντρωση της Πέμπτης στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος. Καλεί σε λαϊκή πανστρατιά που δε θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο «έκτρωμα», που δε θα εξουσιοδοτεί κανέναν να πάρει μέρος στο διάλογο απάτη. Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης, κρατούν αναμμένη τη φλόγα της αντίστασης. Ενόψει μάλιστα και των αποφάσεων της κυβέρνησης μπορούν να πυροδοτήσουν και νέες μάχες. Να τραβήξουν όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις σ' αυτό τον αγώνα.

Γι' αυτό σήμερα έχει σημασία η δυσαρέσκεια, που διαπιστώνεται σε μεγάλα τμήματα εργαζομένων, και στα λαϊκά στρώματα, να εκφραστεί όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα. Με συμμετοχή στη σύσκεψη του σωματείου, με την υπογραφή του υπομνήματος της Επιτροπής Αγώνα, με συστράτευση στη δράση των ταξικών συνδικάτων, με το «παρών» στα συλλαλητήρια. Κανένας δεν μπορεί να μείνει στην άκρη. Τα κάστανα από την αντιασφαλιστική φωτιά που άναψε η κυβέρνηση, θα τα βγάλουν όλοι μαζί. Εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι, αγρότες και συνταξιούχοι. Γιατί αυτοί πλήρωσαν, αυτοί μάτωσαν για την κοινωνική ασφάλιση. Αυτοί και θα την υπερασπίσουν.

Αντιπερισπασμός

Κάτω από την πίεση των αγώνων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη δυσαρέσκεια ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, και με στόχο να προλάβει τη διόγκωση των αντιδράσεων, η κυβέρνηση επιχειρεί τις τελευταίες μέρες έναν μεγάλο προπαγανδιστικό ελιγμό. Φορά και πάλι τη μάσκα του καλού Σαμαρείτη και καταφεύγει σε άλλον έναν κύκλο «παροχολογίας». Με δήθεν κοινωνικές παροχές προς τις «αδύνατες» και «αποκλεισμένες» κοινωνικές ομάδες, με το «δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης» εξυφαίνει το δίχτυ της απάτης και του αποπροσανατολισμού.

Δίχτυ απάτης, γιατί όπως σαφώς προκύπτει από τις εξαγγελίες, πρόκειται για κάποια επιδόματα και ψίχουλα που σε τίποτα δεν αλλάζει την τραγική μοίρα των ανέργων, το δυσβάστακτο βάρος της πολύτεκνης οικογένειας, τη μίζερη σύνταξη του ΟΓΑ, που με τίποτα δεν μπορεί να κρύψει από την εκσυγχρονιστική βιτρίνα το «κοινωνικό περιθώριο» που τροφοδοτεί η πολιτική της κυβέρνησης. Γιατί με ένα κυβερνητικό «τίποτα», ως άλλος Ιησούς η κυβέρνηση Σημίτη υπόσχεται να επαναλάβει το θαύμα της Κανά.

Δίχτυ απάτης, γιατί μόνο απάτη μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια να παρουσιαστούν ως κοινωνική πολιτική η αποπληρωμή από το δημόσιο των χρεών του προς τα Νοσοκομεία και το ΙΚΑ. Ειδικά για το τελευταίο, η απατεωνιά ξεπερνάει κάθε όριο. Δε φτάνει που με τη ρύθμιση του 2% επιτόκιο για 15 χρόνια του συνολικού χρέους 1,3 τρισ. η κυβέρνηση κατακλέβει το ΙΚΑ, του παίρνει σημαντικούς πόρους, τώρα παρουσιάζει την ετήσια δόση των 100 δισ. ως παροχή.

Ελεημοσύνη στα θύματα της πολιτικής της

Αποπροσανατολισμός, γιατί την ώρα που η κυβέρνηση κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση, γκρεμίζει το κοινωνικό σύστημα υγείας και πρόνοιας - αυτό έστω που κατάφεραν να οικοδομήσουν οι εργαζόμενοι κόντρα στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις των μεταπολεμικών χρόνων - εμφανίζεται υποκριτικά να φροντίζει για τα θύματα της πολιτικής της. Θύματα που πολλαπλασιάζουν κατά χιλιάδες τα αντεργατικά της μέτρα, αλλά που πλέον δε θα μπορούν να ελπίζουν σε κάποιο αποκούμπι δημόσιο και κοινωνικό. Πολύ περισσότερο δε θα πρέπει να διεκδικούν κανένα δικαίωμα από την πολιτεία, αλλά να συμβιβαστούν με τις ελεημοσύνες των κυβερνώντων.

Ομως ο αποπροσανατολισμός αυτός, οι ταχυδακτυλουργίες της κυβέρνησης που δήθεν «θυσιάζει» ακόμα και τα στρατιωτικά κονδύλια, δε θα περάσουν. Οι εργαζόμενοι έχουν ξαναδεί το έργο. Αλλωστε η ημερίδα του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική ασφάλιση, τα «σενάρια» που παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο του βρετανικού οίκου, και οι ομιλίες των κυβερνητικών παραγόντων, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τη «βόμβα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αυτή τη βόμβα δεν πρέπει να την αφήσουμε να την πυροδοτήσει. Γιατί η τρύπα του μεσαίωνα και της απανθρωπιάς που θ' ανοίξει, δε θα μπορεί να την κλείσει κανένα δίχτυ.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ