Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Θέλουν τη Ρωσία στον επιμερισμό της ζημιάς

Οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ διεκδικούν τις τραπεζικές καταθέσεις Βρετανών και Ρώσων ως εγγύηση για τα δάνεια

Οι ανταγωνισμοί για επιμερισμό της ζημιάς από την κρίση εκφράζονται και στο ζήτημα των δανείων της τρόικας προς την Κύπρο
Οι ανταγωνισμοί για επιμερισμό της ζημιάς από την κρίση εκφράζονται και στο ζήτημα των δανείων της τρόικας προς την Κύπρο
Κορυφώνεται η συζήτηση για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, υπό το φως και του εκλογικού αποτελέσματος, με βασικό σημείο αντιπαράθεσης το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου. Οπως σημειώνει το «Ρόιτερς», παρά το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ομοφωνία για την ανάγκη εφαρμογής ενός προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, δεν έχουν αποφασιστεί οι λεπτομέρειες και οι όροι ενός τέτοιου εγχειρήματος.

H Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν ότι τα «σχέδια διάσωσης» των υπερχρεωμένων χωρών σε κρίση δε θα πρέπει να χρηματοδοτούνται μόνο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των εταίρων, αλλά οι ζημιές να επιμερίζονται τόσο στους μετόχους, όσο και στους καταθέτες. Η θέση αυτή λοξοκοιτάζει προς τη Ρωσία και τη Μ. Βρετανία, εταιρείες των οποίων διατηρούν λογαριασμούς στις κυπριακές τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Κύπρου ανέρχεται μόλις στα 18 δισ. ευρώ, υπάρχει ο φόβος ότι θα υπάρξει μια μαζική φυγή καταθέσεων, που θα επιδεινώσει την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα. Η Κύπρος υπολογίζεται ότι χρειάζεται κεφάλαια ύψους 17 δισ. ευρώ, από τα οποία 8 - 10 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού. Το ποσό αυτό θα εκτοξεύσει το χρέος της χώρας στο 145% του ΑΕΠ, επίπεδο που θεωρείται μη βιώσιμο.

Τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η Κύπρος πρέπει να μειώσει το χρέος της στα επίπεδα του 90 - 100% του ΑΕΠ, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει την οικονομική βοήθεια που θα πάρει με την υπογραφή του μνημονίου. Η εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες, είναι να επιβληθούν ζημίες σε όσους επένδυσαν στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, το ενεργητικό του οποίου είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της Κύπρου. Οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται στα 70 δισ. ευρώ και πολλές από αυτές ανήκουν σε ρωσικών συμφερόντων εταιρείες.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ένα από τα σενάρια που διαρρέονται, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», είναι να παγώσουν όλες οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ (όσα εγγυάται η νομοθεσία της ΕΕ) και να ενταχθούν σε έναν ειδικό λογαριασμό για διάστημα 15 - 30 ετών, ως εγγύηση αποπληρωμής των δανείων που θα πάρει η χώρα. 'Η να φορολογηθούν όλες οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ με ένα συντελεστή που θα είναι αποδεκτός από τους καταθέτες που θέλουν να διατηρήσουν τους λογαριασμούς τους στην Κύπρο.

Μία τρίτη πρόταση είναι να προσφερθεί στη Ρωσία η υπερχρεωμένη Cyprus Popular Bank, έναντι αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει δώσει στην Κύπρο. Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία των «λύσεων» που εξετάζουν για την Κύπρο οι ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες της Ευρωζώνης, περιλαμβάνουν και τη Ρωσία, με στόχο να την καταστήσουν συμμέτοχο στη ζημία από την επερχόμενη καταστροφή κεφαλαίου.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» ανακοίνωσε χτες ότι η στάση του νέου Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, θα μπορούσε να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα «λιγότερο δύσκολες», χωρίς να εξαλείφεται η «παρατεταμένη αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος διάσωσης της ΕΕ». Καραδοκώντας για λογαριασμό των μονοπωλίων, ο καπιταλιστικός οίκος δηλώνει ότι περιμένει από την κυπριακή κυβέρνηση «να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, ως μέρος της τελικής συμφωνίας με την τρόικα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ