Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΑΧΤΙΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βασικό καθήκον η συμβολή στην ανασύνταξη του κινήματος

Με την υπερψήφιση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος και την εκλογή του νέου Αχτιδικού οργάνου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης της Αχτιδικής Οργάνωσης Βιομηχανικών Ζωνών και Κλάδων, της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκτιμήθηκε ότι τα προβλήματα που ανέδειξε η κρίση ανέβασαν το επίπεδο παρέμβασης και δράσης των ΚΟΒ. Η πείρα από τη δουλειά στην ΑΓΝΟ έδειξε ότι η συνδυασμένη, επίμονη παρέμβαση κλαδικής, εδαφικής και ΚΝίτικης Οργάνωσης μπορεί να έχει αποτελέσματα στην ανάπτυξη του κινήματος και στην οικοδόμηση στο Κόμμα και στην ΚΝΕ.

Θεωρείται σημαντική η συμβολή της ΚΟ στην εξέλιξη του δύσκολου ταξικού αγώνα σε πολλά εργοστάσια, όπως στο ΠΛΑΙΣΙΟ, στη ΜΙΝΩΣ, στον ΚΑΤΣΕΛΗ, στην ΑΓΝΟ, στον ΚΟΛΙΟ, στη ΜΕΒΓΑΛ, που απαιτούσαν ανεβασμένες μορφές πάλης, σύγκρουση με τις δυνάμεις του αστικού κράτους, το κλείσιμο με περιφρούρηση της ΒΙΠΕΘ και σταμάτημα της παραγωγής στη ζώνη.

Οπως σημειώθηκε και από τις τοποθετήσεις, αποδείχθηκε ότι ειδικά σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα σε κλάδους που πλήττονται, ακόμα και ένας επιμέρους αγώνας είναι δύσκολο να έχει επιτυχία εάν δε διαμορφώνονται προϋποθέσεις σύγκρουσης στο επίπεδο του επιχειρηματικού ομίλου, του κλάδου, συνολικής σύγκρουσης με το κεφάλαιο για ριζική ανατροπή στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας.

Προσανατολισμένη στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟ παλεύει να υπάρξει αλληλεγγύη και συντονισμός των εργατών στα δύο εργοστάσια του ομίλου ΑΓΝΟ - ΚΟΛΙΟΣ και παράλληλα να αναπτυχθούν επαφές με τους γαλακτοπαραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι επί μήνες. Με τις παρεμβάσεις της αναδεικνύει την ανάγκη συμπόρευσης εργατών και κτηνοτρόφων. Και η πείρα από τη μέχρι τώρα δουλειά δείχνει ότι αναπτύχθηκαν δεσμοί με τους εργαζόμενους, ανέβηκε το κύρος και η επιρροή του Κόμματος, ενισχύθηκαν τα ταξικά σωματεία με νέες εγγραφές.

Συζητήθηκε πώς καλύτερα θα συμβάλει η ΚΟ στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στην προώθηση της λαϊκής συμμαχίας. Ομως τονίστηκε, μεταξύ άλλων, απαιτείται συνεπής, σταθερή και σχεδιασμένη πολιτική, ιδεολογική και συνδικαλιστική δουλειά στην εργατική τάξη. Αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων, ενίσχυση του ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις, καλή λειτουργία των σωματείων, που να βοηθάει να εντάσσονται σ' αυτά το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.

Αναδείχτηκε η ανάγκη να αξιοποιηθεί πλατιά η μορφή των Γενικών Συνελεύσεων, που βοηθάει στη συλλογική εξέταση των εξελίξεων, στη συλλογική λήψη αποφάσεων και προετοιμάζει και ωθεί νέες δυνάμεις στην ανάληψη ευθυνών. Αναλυτικά συζητήθηκε η παρέμβαση στον κλάδο των τροφίμων, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, των χημικών βιομηχανιών, κ.λπ., η ιδεολογική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, αλλά και τις οπορτουνιστικές.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε το παράδειγμα της «αυτοδιαχείρισης» του εργοστασίου της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ) από μερίδα των εργαζομένων, όπου οπορτουνιστές κι άλλοι καλλιεργούν στους άνεργους την αυταπάτη ότι διέξοδος από τη φτώχεια είναι να αναλάβουν οι ίδιοι να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους, με τη στήριξη και την προστασία του κράτους, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σφήνα» σε επιχειρηματικά παιχνίδια το σωματείο της ΑΓΝΟ(2014-02-28 00:00:00.0)
Θέλουν να «σπάσουν» την απεργία στην ΑΓΝΟ(2013-05-11 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για την «ΑΓΝΟ»(2013-04-06 00:00:00.0)
Κοινός αγώνας για να μην περάσουν οι αξιώσεις της εργοδοσίας(2013-01-01 00:00:00.0)
Η αγορά σε λίγα χέρια(2004-09-12 00:00:00.0)
«Πάλκο» ξεπουλήματος έστησε η ΑΤΕ(2003-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ