Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόθεση διεκδίκησης η πλήρης και σωστή σίτιση των παιδιών

Παρέμβαση στο υπουργείο Παιδείας από εκπροσώπους της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αντιμετώπιση του προβλήματος του παιδικού υποσιτισμού με ευθύνη της πολιτείας, με δωρεάν σίτιση για όλα τα παιδιά, σε όλες τις βαθμίδες και όλες τις περιοχές ζήτησε χτες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Επιτροπή Αλληλεγγύης που έχουν συγκροτήσει το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ.

Στη συνάντηση, τόνισαν μεταξύ άλλων ότι σήμερα είναι χιλιάδες τα παιδιά στα σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επαρκούς και σωστής σίτισης και ζήτησαν η πολιτεία σχεδιασμένα να αντιμετωπίσει το ζήτημα, μακριά από ΜΚΟ και άλλους «ευεργέτες» και αποσπασματικά προγράμματα. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Θ. Παπαθεοδώρου αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων επικαλέστηκε ωστόσο την έλλειψη υποδομών και πόρων. Παρέπεμψε στο πρόγραμμα κοινοτικής επιδότησης στην κατανάλωση γάλακτος στα σχολεία που πρακτικά σημαίνει έκπτωση 0.18 ευρώ σε κάθε λίτρο γάλα για όσα παιδιά το αγοράσουν στο σχολείο. Μάλιστα, στη σχετική προκήρυξη προβλέπεται ότι τη διανομή του γάλατος μπορούν να αναλάβουν πέρα από τα κυλικεία, σύλλογοι γονέων, ΜΚΟ κλπ. Επίσης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία το οποίο όμως και πάλι, δεν αποτελεί απάντηση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που δεν έχουν να φάνε.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι δεν αναφέρθηκε τίποτα για την εξαγγελία που είχε κάνει ο υπουργός πριν λίγο καιρό στη Βουλή ότι είχε βρει κονδύλι με το οποίο θα εξασφάλιζε τη σίτιση 250.000 μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αρα, όπως φαίνεται, για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας τάζει δράσεις ενάντια στον υποσιτισμό των μαθητών οι οποίες μένουν κενό γράμμα.

Το υπόμνημα της Επιτροπής

Το υπόμνημα που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας χτες η Επιτροπή φορέων αναφέρει:

«Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στη χώρα μας.

Σχεδόν 25.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στο Δήμο της Αθήνας οι καθημερινές μερίδες φαγητού που παρέχονται σε μαθητές, αν και ξεπερνούν τις χίλιες, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Χιλιάδες παιδιά στα σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής, είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι, είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν καλύπτει τις ανάγκες. Ενώ, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ολοήμερη εξάντληση των γονιών με τις ελαστικές συνθήκες απασχόλησης, ακόμη και η άγνοια, τους εμποδίζουν στη σωστή προετοιμασία και οργάνωση επαρκών και υγιεινών γευμάτων των παιδιών τους.

Τα προγράμματα "επισιτιστικής βοήθειας" όπως είναι η ευκαιριακή διανομή φρούτων σε κάποια σχολεία, είναι απλά ευκαιρίες διαφήμισης κάποιων εταιρειών ακόμα και της ίδιας της ΕΕ, δεν μπορούν να δώσουν λύση στο οξυμένο πρόβλημα του υποσιτισμού των παιδιών. Η χορήγηση γευμάτων σε κάποια παιδιά από τους δήμους, η κάλυψη επίσης του πρωινού κάποιων μαθητών από συλλόγους γονέων ή εκπαιδευτικών, είναι μέτρα που απλά ανακουφίζουν την πείνα κάποιων ημερών, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση. Αντίθετα, δίνουν ηθελημένα ή αθέλητα άλλοθι, σ' αυτούς που αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι της εργατικής τάξης, να παρουσιάζονται ως σωτήρες μας, πετώντας μας ένα στεγνό κόκκαλο.

Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς στο χαιρετισμό που έκανε στην εκδήλωση του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" επικαλέστηκε το φιλότιμο και τη φιλανθρωπία, την καρδιά του Ελληνα, "στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας", ευχαριστώντας ταυτόχρονα το ίδρυμα για τη συμβολή του. Τη συμβολή που εμφανίζεται με δωρεές και προσφορές των 100 εκατομμυρίων σε φιλανθρωπίες, κρύβοντας επιμελώς τις επιδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές, τα κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Κέρδη που είναι βαμμένα από τον ιδρώτα, το αίμα και την εκμετάλλευση των Ελλήνων και ξένων ναυτεργατών.

Πρόσφατα εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Παιδείας το κοινοτικό πρόγραμμα για τη σίτιση στα σχολεία που θα αρχίσει με τη χορήγηση πρωινού σε όλα τα παιδιά.

Ο διαχωρισμός που γίνεται στα παιδιά που έχουν να φάνε και σε όσα δεν έχουν εμπεριέχει κινδύνους κοινωνικού ρατσισμού, καθώς και το έδαφος για ανάπτυξη σχέσεων εξάρτησης των αδύναμων λαϊκών οικογενειών με τους "φιλάνθρωπους" των ΜΚΟ και της εκκλησίας, πράγμα ανεπίτρεπτο. Η τακτική κάποιων φιλανθρωπικών ή κρατικών δομών να μαζεύουν τα περισσεύματα από τις λαϊκές ή τα προσεχώς ληγμένα από τις πολυεθνικές τροφίμων, είναι βλαβερή για την υγεία των παιδιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η μέριμνα πρέπει να είναι κρατική, σταθερή και με τη λογική της πρόληψης και όχι του κουκουλώματος του κοινωνικού αυτού φαινομένου, που λέγεται παιδικός υποσιτισμός.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο η ανεργία και η οικονομική εξαθλίωση θα αυξάνει τόσο θα πολλαπλασιάζεται και ο αριθμός των μαθητών που θα υποσιτίζεται. Είναι φανερό πως αν το κοινωνικο-παιδαγωγικό αίτημά μας για σίτιση μέσα στα σχολεία με υποδομές και υγειονομικούς ελέγχους, φάνταζε πριν λίγα χρόνια σαν πολυτέλεια, τώρα είναι θέμα επιβίωσης της νέας γενιάς, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης.

Το ΠΑΜΕ, Η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ αγωνιούν και αγωνίζονται για τη σίτιση όλων των παιδιών. Θέση μας ήταν και είναι ότι πρέπει να παρέχεται δωρεάν, σωστή, επαρκής, υγιεινή, διατροφή, σε όλους τους μαθητές - σπουδαστές, σε όλα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες, από την πρωτοβάθμια και την προσχολική έως την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

Στον 21ο αιώνα είναι άμεση ανάγκη και σαφής δυνατότητα να σιτίζονται όλοι οι μαθητές - σπουδαστές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μελέτη της ΑΣΟΕΕ καταγράφει τη δυνατότητα αυτή, προσδιορίζοντάς την και οικονομικοτεχνικά, λέγοντας ότι αν σιτιζόντουσαν όλοι οι μαθητές δημοτικού της χώρας για έναν ολόκληρο χρόνο η συνολική επιβάρυνση του ΑΕΠ θα ήταν 0,22%! Είναι λοιπόν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Η υγιεινή και ασφάλεια όλων των παιδιών, η σωστή και πλήρης διατροφή τους είναι υπόθεση διεκδίκησης όλων των συνδικάτων, όλου του ταξικού κινήματος, των επιτροπών ανέργων, των λαϊκών επιτροπών, των συλλόγων γονέων, σπουδαστών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, συνταξιούχων.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ