Η υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα εκφράστηκε με την παρουσία της ίδιας της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία «κατέβηκε» στο λιμάνι για να παραβρεθεί το μεσημέρι του Σαββάτου στην απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών.
Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα γίνει νέα απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στον Αγ. Διονύση, έξω από τα «κρητικά» πλοία. Σε προσυγκέντρωση καλούν στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι αγωνιστικές παρατάξεις «Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών» και ΔΑΣ Ναυτιλιακών Υπαλλήλων.
Νωρίς χτες το πρωί συνεδρίασε το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Με βάση τις προτάσεις των ταξικών δυνάμεων που είναι ενταγμένες στη δύναμη του ΠΑΜΕ αποφάσισε, ομόφωνα, συμπαράταξη στον αγώνα των ναυτεργατών, απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΝΑ, συμμετοχή στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και παμπειραϊκή απεργία σε περίπτωση επιστράτευσης των ναυτεργατών.
Η αλληλεγγύη και η διάθεση για αγώνα ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε και στη σύσκεψη που διοργανώθηκε χτες το μεσημέρι από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, μετά από πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στη ναυτιλία (σωματεία Ζώνης και ναυπηγείων, πλοηγοί, εργαζόμενοι στα λιμάνια, ναυτιλιακοί υπάλληλοι, υπάλληλοι του ΥΝΑ και του ΝΑΤ, συνταξιουχικά ναυτεργατικά σωματεία), αλλά και εργαζομένων στα μπλε λεωφορεία και καθαριστριών Πειραιά.
Στη σύσκεψη ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Β. Μουτάφης, ομολόγησε ότι «όποια θεώρηση και να έχει κανείς, δεν μπορεί να συμφωνήσει με το νομοσχέδιο», συμπληρώνοντας ότι «είναι θετική η απόφαση του ΕΚ Πειραιά για απεργία και τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η ΓΣΕΕ».
Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, δίνοντας το στίγμα των ταξικών δυνάμεων, αφού κατήγγειλε τον κοινωνικό αυτοματισμό από την κυβέρνηση σε βάρος των ναυτεργατών, ξεκαθάρισε ότι η επιθετικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που κωδικοποιείται στο νομοσχέδιο του ΥΝΑ, δεν αφορά μόνο τους ναυτεργάτες. Συντρίβει τα ναυτεργατικά δικαιώματα, τις ΣΣΕ, καταργεί την υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, εξαρθρώνοντας το ακτοπλοϊκό δίκτυο. Ενώ με την παράδοση του λιμενικού δικτύου, των υποδομών της χώρας στα μονοπώλια, «θέτει σε κίνδυνο εδαφική ακεραιτότητα, αμυντική ικανότητα και κυριαρχικά της δικαιώματα». «Εξυπηρετεί - συνέχισε - τη στρατηγική του κεφαλαίου σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης για κάθετη πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης», «έχουν μοντέλο τα κρουαζιερόπλοια και την COSCO» λεηλατώντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Το απόγευμα έγινε νέα συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλη. Πλαίσιο της συνάντησης ήταν ένα κατάπτυστο κείμενο το οποίο προδιέγραφε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε πλήρως τους εκπροσώπους των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, που από την πρώτη στιγμή κάλεσαν να απορριφτεί η πρόσκληση για συνάντηση με αυτό το πλαίσιο.
Σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να εκτιμήσει τα όσα «εισέπραξε» από τον υπουργό, τα οποία αναφέρει ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση: Το νομοσχέδιο δεν ανακαλείται, τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας «θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις». Πέταξε κάτι αοριστολογίες για ενίσχυση του ΓΕΝΕ (Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας) «να μπορεί να υλοποιεί προγράμματα στήριξης και ανακούφισης των ναυτικών μας», για να καταλήξει προκλητικά: «Περιμένω αύριο απόφαση της ΠΝΟ για λήξη της απεργίας»! Προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της»!
Οπλο στον αγώνα των ναυτεργατών αποτελεί το διεκδικητικό πλαίσιο των ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ ΝΑΤ, που υπηρετεί τις ανάγκες όχι μόνο του κλάδου αλλά και όλου του λαού: