Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αγώνας ενάντια στη βαρβαρότητα του ΝΑΤΟ

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Αποψη από την εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Αποψη από την εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη
Στις 3 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη εκδήλωση που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Στην εκδήλωση, με θέμα «Η εμπειρία από τη ΝΑΤΟική δράση», συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και το ΠΣΕ ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ.

Μιλώντας στην εκδήλωση εκ μέρους του ΚΚ Τουρκίας ο Κεμάλ Ουκουγιάν, μέλος της ΚΕ, σημείωσε πως οι κομμουνιστές δεν μπορεί να μένουν απλώς στο σύνθημα «κάτω το ΝΑΤΟ», αλλά να αναδεικνύουν γιατί η πάλη κατά του ΝΑΤΟ είναι σημαντική για τη συνολική πάλη τους. Κι όπως είπε, δε φτάνει να χαρακτηρίσουμε το ΝΑΤΟ μια μιλιταριστική και πολιτικο-στρατιωτική αιχμή ιμπεριαλισμού, αλλά χρειάζεται να δώσουμε την ταξική φύση του ΝΑΤΟ, ως τρομοκρατικής οργάνωσης του κεφαλαίου, που η δράση της στοχεύει στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο Κ. Οκουγιάν αναφέρθηκε σε αντιλήψεις, που υπάρχουν στην Τουρκία, που αντιμετωπίζουν το ΝΑΤΟ ως «εξωτερικό εχθρό» και υπενθύμισε πως μέσα σ' αυτό συμμετέχει και η αστική τάξη της Τουρκίας. Σημείωσε, ιδιαίτερα, το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, καθώς και τη δράση που αναπτύσσουν οι κομμουνιστές της Τουρκίας ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών «Πάτριοτ» στα σύνορα με τη Συρία, ενώ υπογράμμισε πως για το ΚΚ Τουρκίας παραμένει επίκαιρο το αίτημα της αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ.

Στην ομιλία του ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε σε παραδείγματα από την πολύμορφη εμπειρία που έχει συσσωρεύσει το ΚΚΕ από την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ, τόσο τώρα, που επιχειρείται η επέμβαση στη Συρία, όσο και πριν, στους πολέμους της Λιβύης, της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, και παλιότερα του Βιετνάμ και της Κορέας, πρωτοστάτησε στην πάλη ενάντια σ' αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Με χιλιάδες ανακοινώσεις, πικετοφορίες, συγκεντρώσεις, από το βήμα της Βουλής και με τις μαζικές διαδηλώσεις στην αμερικανική πρεσβεία, τάχθηκε ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και στον πόλεμο. Ιδιαίτερα στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ τα εδάφη της χώρας μας, ενάντια σε μια άλλη γειτονική χώρα, οι κομμουνιστές ξεσήκωσαν το λαό. Μπήκαν μπροστά και σταμάτησαν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, τα ΝΑΤΟικά τρένα, καθυστέρησαν έτσι, όσο μπορούσαν, το δολοφονικό έργο τους. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις μπορεί να καθυστέρησαν, αλλά δεν ήταν δυνατόν να εμποδίσουν τον πόλεμο. Το σημαντικότερο, όμως, για εμάς είναι πως αυτή η αντιΝΑΤΟική δράση εμπόδισε να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση οι ενέργειες των ιμπεριαλιστών, βοήθησαν να εκφραστεί η καταδίκη της συμμετοχής της ελληνικής αστικής τάξης σε αυτά τα εγκλήματα. Κι αυτή η πλευρά είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί προετοιμάζει την αναπόφευκτη και συνολική σύγκρουση με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, τη σύγκρουση με τους άλλους αστικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και, βέβαια, με την εξουσία που αυτοί υπερασπίζονται».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε σύντομο ντοκιμαντέρ, που ετοίμασαν οι Τούρκοι κομμουνιστές, για το ρόλο του ΝΑΤΟ και τη δράση τους ενάντια σ' αυτό.

Να σημειωθεί πως στις 2 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων που βρέθηκαν εκεί, στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα της στρατηγικής του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση κατά του ΝΑΤΟ, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται: «Ως Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που παλεύουμε στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δηλώνουμε ότι σε αυτές τις συνθήκες ο αποφασιστικός και μαχητικός αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ δεν είναι απλά απαραίτητος αλλά είναι παντού περισσότερο από ποτέ επιτακτικός». Τα ΚΚ σημειώνουν πως «η πάλη για κοινωνικά, οικονομικά, δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα και χειραφέτηση των λαών και ενάντια στο ΝΑΤΟ, είναι αδιάσπαστη από την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό». Η κοινή ανακοίνωση καταδικάζει τόσο το γεγονός της εγκατάστασης των πυραύλων «Πάτριοτ» στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, κάτι που αποτελεί πραγματική απειλή για την ειρήνη, όσο και «όλες τις μορφές των ΝΑΤΟικών δραστηριοτήτων ενάντια στη Συρία και το Ιράν». Και καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι μόνο ο λαός της Συρίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον της Συρίας. Εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη μας με το λαό της Συρίας δηλώνουμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ