Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Καταγγέλλουν τη «μαύρη εργασία» και την παραβίαση των ΣΣΕ στα καράβια

Παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, κανένα συγκροτημένο εργασιακό δικαίωμα, μειωμένες οργανικές συνθέσεις, παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης 180 (ΠΔ 152) που καθορίζει το χρόνο εργασίας - ανάπαυσης, δουλειά μέχρι εξάντλησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν και στα πλοία των λιμανιών Πάτρας, Κυλλήνης, Ρίου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, όπως διαπίστωσε αντιπροσωπεία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν τα σωματεία, στην πορθμειακή γραμμή Κυλλήνη - Ζάκυνθο - Κεφαλονιά, όπως προκύπτει από τα δρομολόγια των πλοίων, οι ναυτεργάτες εργάζονται καθημερινά 17-20 ώρες, παραβιάζοντας την ΔΣ 180, πλοία πραγματοποιούν πετρέλευση (παίρνουν καύσιμα) κατά τη διάρκεια φορτοεκφόρτωσης, με κίνδυνο για την ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών. Εντατικοποίηση της δουλειάς, λόγω των μειωμένων οργανικών συνθέσεων που προσδιόρισαν σε αγαστή συνεργασία Ενωση Ναυτών - εφοπλιστές - ΥΝΑ, κυριαρχεί στην πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντίρριου. Ενώ σε επιβατηγά πλοία που είναι δρομολογημένα στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Ιταλία, όπως το «GALAXY» και το «RIGELI» που φέρουν σημαία Κύπρου, καταγράφηκαν ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και ασφάλιση στο ΝΑΤ.

Τα στοιχεία αυτά, επισημαίνουν τα σωματεία, έρχονται να προστεθούν στα όσα ισχύουν συνολικά στη ναυτιλία αλλά και στους τόπους δουλειάς της στεριάς, αναδεικνύοντας την ένταση της επίθεσης από κεφάλαιο, κυβέρνηση και ΕΕ για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων. Οπως τονίζουν τα δύο σωματεία, η επιθετικότητα των εφοπλιστών φέρει τη σφραγίδα και των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, οι οποίες υπονομεύουν την οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων, υπερασπίζονται τον «κοινωνικό εταιρισμό» και γι' αυτό υπογράφουν άθλιες ΣΣΕ. Με επιστολή τους την περασμένη Τετάρτη, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ έχουν ζητήσει τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για αυτές τις εξελίξεις.

«Καλούμε τους ναυτεργάτες», αναφέρουν στη χτεσινή τους καταγγελία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», να δυναμώσουν «την οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς, με πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις», ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ