Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεσηκώνονται σ' όλη τη χώρα!

Οι αγρότες εντείνουν την αγωνιστική τους παρουσία και διεκδίκηση

Eurokinissi

Με πολλές χιλιάδες τρακτέρ να έχουν βγει στους δρόμους, απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν, για δεύτερη συνεχή βδομάδα, σκληρή μάχη ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο στόχος της αγροτικής κινητοποίησης, όπως, εξαρχής, τον καθόρισαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας που την ξεκίνησαν, είναι τριπλός:

Πρώτον, ν' αποκρουστεί η σφοδρή κυβερνητική επίθεση στο πενιχρό εισόδημα της φτωχής αγροτιάς, που εκδηλώνεται με την επιβολή απανωτών χαρατσιών και βαριών φόρων.

Δεύτερον, ν' ανατραπεί η αντιαγροτική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που με τα σκληρά αντιαγροτικά μέτρα της, τα οποία θα γίνουν ακόμα χειρότερα με την αναθεώρηση για το 2014 - 2020, οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας σε μαζικό ξεκλήρισμα, για να συγκεντρωθεί η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Τρίτον, ν' ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα μονοπώλια, στις πολυεθνικές και τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και θα αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της χώρας μας να παράγει φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του λαού μας και την τροφοδοσία της μεταποιητικής βιομηχανίας με πρώτες ύλες.

Οι αγροτικές διεκδικήσεις

Εχοντας εξασφαλίσει ένα πλατύ και συνεχώς διευρυνόμενο μέτωπο εργατικής - λαϊκής υποστήριξης στον αγώνα τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Απαιτούν να ικανοποιηθούν, αμέσως, τα αιτήματα που αφορούν, πρωτίστως, στη μείωση του υπερδιογκωμένου κόστους παραγωγής - αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση 30% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, μη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ, επιδότηση ζωοτροφών, άτοκα καλλιεργητικά δάνεια κ.ά. - καθώς χωρίς αυτό δε θα μπορέσουν, τον ερχόμενο Μάρτη, να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Ταυτόχρονα, ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων που σχετίζονται με τα χαράτσια - τέλος για τ' ακίνητα, (σπίτια, αποθήκες), αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ, ανανέωση αδειών στις γεωτρήσεις, νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά. - καθώς δεν έχουν χρήματα να τα πληρώσουν.

Και, βεβαίως, επιμένουν στις διεκδικήσεις για θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα και αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών, κατάργηση των ποσοστώσεων στην παραγωγή και των περικοπών στις επιδοτήσεις, αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες και τις αρρώστιες και αλλαγή του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει το 100% των ζημιών από όλους τους κινδύνους, αύξηση κι όχι μείωση των πενιχρών αγροτικών συντάξεων και να δίνονται στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67, όπως αποφασίστηκε, κ.ά.

Αγωνιστική απάντηση

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, παρά τις προσπάθειες να ελιχθεί για να παραπλανήσει τους αγρότες και να αποπροσανατολίσει την «κοινή γνώμη», που δείχνει να έχει πειστεί για το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, δε φαίνεται, μέχρι στιγμής, διατεθειμένη να υποχωρήσει ρούπι από τη στάση ολικής άρνησης έναντι των αγροτικών διεκδικήσεων που επέλεξε να κρατήσει με την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το αποδεικνύει, καταρχάς, η απόφασή της να στείλει τα ΜΑΤ να στήσουν μπλόκα για να εμποδίσουν τους αγρότες να βγουν, με τα τρακτέρ τους, στα οδοστρώματα των Εθνικών οδών και η επιμονή της να κρατάει εκεί, μέρα - νύχτα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με στόχο να «καλλιεργήσει» κλίμα ασφυκτικής τρομοκράτησης και, ει δυνατόν, να εγείρει το λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» κατά της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν τη δική τους απάντηση στα μπλόκα που έχουν στήσει σε ολόκληρη τη χώρα. Είτε φτιάχνοντας νέα, είτε πυκνώνοντας τη συμμετοχή τους σε αυτά που υπάρχουν από τις προηγούμενες μέρες.

Στη Νίκαια, όπου μετά από μια βδομάδα συνεχίζεται η προσέλευση και νέων αγροτών, βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας με χιλιάδες τρακτέρ.

Στο Νομό Μαγνησίας υπάρχουν δύο μπλόκα, ένα στον Αλμυρό και ένα στο Αερινό.

Στη Μακεδονία

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες της ανατολικής περιοχής έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Επανομή και οι αγρότες της δυτικής υπαίθρου, κυρίως από τα Κουφάλια και το Λουδία, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη Χαλκηδόνα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας.

Στην Πέλλα, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων και της ΠΑΣΥ, οι αγρότες συγκεντρώνονται από το πρωί του Σαββάτου στον κόμβο Γυψοχωρίου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας. Στους διερχόμενους οδηγούς μοίραζαν την ανακοίνωση με τα αιτήματά τους και κομπόστες ροδάκινων από ροδάκινα απλήρωτα ακόμη από το καλοκαίρι του 2012.

Στη Νάουσα, το πρωί του Σαββάτου, οι αγρότες έστησαν μπλόκο αρχικά στον Κοπανό και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη διασταύρωση της Νάουσας στην εθνική οδό Βέροιας - Εδεσσας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν από την πρώτη ώρα το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και πρωτοβάθμια σωματεία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον αγώνα τους αλλά και αναδείχνοντας την ανάγκη δημιουργίας της κοινωνικής συμμαχίας και της κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει το λαό.

Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία Οδό. Χτες έκλεισαν συμβολικά την Εγνατία Οδό για 5 λεπτά. Στο πλευρό τους, στον κόμβο της Κουλούρας, βρέθηκαν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της Βέροιας εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.

Στις Σέρρες, οι αγρότες βρίσκονται συγκεντρωμένοι με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο Λευκώνα, στο Ροδολίβος και στα Κερδύλλια.

Στην Κοζάνη, οι αγρότες της Εορδαίας έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ στις αποθήκες της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στην Πτολεμαΐδα.

Οι αγρότες από την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη παραμένουν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης, στην περιοχή του Νέστου, στη Μαυρολεύκη και σε τρία σημεία στην Εθνική οδό Δράμας - Καβάλας.

Στο Νομό Ροδόπης, οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το χωριό Καλλίστη.

Στον Εβρο, οι αγρότες παραμένουν στο ύψος του κόμβου της Καβύλης, στον κόμβο του Θωρείου και στον κόμβο της Κορνοφωλιάς, ενώ σε απομακρυσμένα χωριά συγκεντρώνονται στις πλατείες. Παράλληλα, προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα», σήμερα, Τρίτη, στις 11 το πρωί, μπροστά στην ΑΤΕ Ορεστιάδας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Εφορία Κατερίνης θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 11 το πρωί οι αγρότες της Πιερίας, μετά από κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Στην Πελοπόννησο

Σε εφτά σημεία στην Πελοπόννησο μικρομεσαίοι αγρότες έχουν βγει με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Για έβδομη μέρα, με ακόμα περισσότερες όμως δυνάμεις παραμένουν στο πόστο τους οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αργολίδας και της Αρκαδίας, που έχουν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα στον κόμβο στο Ανυφί, στο δρόμο των Αρχαιοτήτων (επαρχιακός δρόμος Ναυπλίου - Μυκηνών).

Στην Αχαΐα οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν παραταχθεί σε τρία σημεία. Στη διασταύρωση για Αχαγιά, στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στη θέση Κουρλαμπά και στο Διάσελο.

Στη Μεσσηνία έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο στο Σουληνάρι με τη συμμετοχή της ΠΑΣΥ καθώς και των Αγροτικών Συλλόγων Χανδρινού και Γαργαλιάνων.

Από χτες οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), έχουν συγκεντρωθεί και παρατάξει τα μηχανήματά τους στον κόμβο της Μαραθιάς.

Στη Δ. Ελλάδα

Στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου συγκεντρώνονται σήμερα στις 11 το πρωί με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, μετά από απόφαση που πάρθηκε σε σύσκεψη της ΠΑΣΥ, ενώ από την περασμένη Τετάρτη είναι συγκεντρωμένα τρακτέρ στην είσοδο της πόλης του Αγρινίου στον Αγιο Δημήτριο, τα οποία σήμερα θα κατευθυνθούν μαζί με αγροτικά μηχανήματα από άλλες περιοχές του νομού στην πόλη του Αγρινίου.

Για 6η σήμερα μέρα στο Καναλάκι Πρέβεζας εξακολουθούν να βρίσκονται παρατεταγμένα τα τρακτέρ στην παλαιά Εθνική οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας. Το αγροτικό μπλόκο ενισχύεται καθημερινά με τη συμμετοχή και άλλων αγροτικών μηχανημάτων από τον κάμπο του Φαναρίου.

Σήμερα θα γίνει κινητοποίηση μέσα στην πόλη του Καναλακίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ