Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «πολλαπλασιατές»...

Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα το θέμα του «λάθους» του ΔΝΤ στον υπολογισμό του βάθους της κρίσης (στην τρέχουσα ειδησεογραφία χρησιμοποιείται ο λαθεμένος όρος «ύφεση») στην Ελλάδα. Το όλο ζήτημα προέκυψε από δηλώσεις της ίδιας της διευθύνουσας του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, αλλά και από τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του στα διεθνή και ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οπως υποστηρίζουν, στις εκτιμήσεις τους προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας (ΑΕΠ) από την πραγματική. Η «λαθεμένη» όμως αυτή εκτίμηση είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό, δεδομένου ότι το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής του κλάσματος εκείνου, με βάση τον οποίο υπολογίζεται το ποσοστό μεταβολής του ελλείμματος και του χρέους (αριθμητές του κλάσματος).

Αν, για παράδειγμα, γίνει η εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 4%, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκεκριμένου ύψους «Χ», προκειμένου το έλλειμμα και το χρέος να υποχωρήσουν (πάντα ως ποσοστό του ΑΕΠ) στα επίπεδα που θέτει το πρόγραμμα. Αν, όμως, στα μέσα του χρόνου, εκτιμηθεί ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει τελικά 7%, τότε θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, γιατί, από τη στιγμή που ο παρονομαστής του κλάσματος (ΑΕΠ) μειώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, θα πρέπει να μειωθεί ισόποσα και ο αριθμητής (έλλειμμα, χρέος), ώστε στο τέλος του χρόνου να έχουμε το επιθυμητό για την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αποτέλεσμα.

Οι λαθεμένες αυτές εκτιμήσεις για το ύψος της υποχώρησης του ΑΕΠ αποδόθηκαν στο γεγονός ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, δε λειτούργησαν οι περίφημοι «πολλαπλασιαστές». Τι είναι αυτοί οι «πολλαπλασιαστές»; Με διάφορα μοντέλα οικονομικής ανάλυσης που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, προβλέπουν τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομική δραστηριότητα μιας χώρας (ΑΕΠ), αν περικοπούν κατά το α' ή το β' ποσοστό οι κρατικές δαπάνες. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι στα μοντέλα που προέβλεπε για την Ελλάδα, περικοπές κρατικών δαπανών 1% του ΑΕΠ θα οδηγούσαν σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,5% του ΑΕΠ. Αυτός είναι ο πολλαπλασιαστής, που παρακολουθεί τη σχέση ανάμεσα στην εξέλιξη των κρατικών δαπανών και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στην οικονομική δραστηριότητα.

Σήμερα, βγαίνουν και υποστηρίζουν ότι το περίφημο μοντέλο των πολλαπλασιαστών, απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς, από πραγματικές μετρήσεις που έγιναν, προέκυψε ότι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ, οδήγησε σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,5%.

Με αφορμή τις «ομολογίες» αυτές, βγαίνουν διάφοροι (ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης) και ζητούν να τεθεί θέμα στο ΔΝΤ για χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, με τον ισχυρισμό ότι, αφού από «λάθος» εκτιμήσεις φόρτωσαν στο λαό επιπλέον μέτρα, σαν αντιστάθμισμα να αιτηθεί η κυβέρνηση τη χαλάρωση του προγράμματος! Οι απόψεις αυτές είναι βαθιά αποπροσανατολιστικές για το λαό, γιατί ένα καθαρά ταξικό ζήτημα - το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης προς όφελος της αστικής τάξης και σε βάρος του λαού - διολισθαίνει σκόπιμα σε καθαρά τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της λειτουργίας των «πολλαπλασιαστών».

Τα αντιλαϊκά μέτρα για την εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα ήταν προαποφασισμένα για να γίνουν τα ντόπια και ξένα μονοπώλια πιο ανταγωνιστικά. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο τα ίδια μέτρα παίρνονται και σε χώρες που δεν έχουν μνημόνιο με την τρόικα, ενώ ακόμα και τώρα που ξεκίνησε η συζήτηση περί «λάθους», κανείς από την κυβέρνηση ή την τρόικα δεν λέει ότι θα ελαττωθούν τα βάρβαρα μέτρα. Αντίθετα, θα επιταχυνθούν, γιατί είναι αναγκαία για το κεφάλαιο. Αυτά για να μην υπάρχουν αυταπάτες, με ή χωρίς «πολλαπλασιαστές»...


Θ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ