Τρίτη 5 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Οι αντεγκλήσεις κρύβουν κόντρα για τα ενεργειακά

Τροχιοδεικτικές ρίχνει η τούρκικη πλευρά ενόψει της έναρξης ερευνών το Μάρτη σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ

Ο χάρτης (με την ένδειξη 2012) δείχνει τα «οικόπεδα» της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ όπου η Τουρκία έχει δηλώσει επίσημα ότι θα διεξάγει έρευνες
Ο χάρτης (με την ένδειξη 2012) δείχνει τα «οικόπεδα» της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ όπου η Τουρκία έχει δηλώσει επίσημα ότι θα διεξάγει έρευνες
Νέο υλικό, που τροφοδοτεί τις ελληνοτουρκικές εντάσεις, σε μια περίοδο συνολικής όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, εκπορεύεται από την Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε να υιοθετεί δημοσιεύματα που επιχειρούν να εμπλέξουν την ελληνική πλευρά με την έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα. Υποστήριξε μάλιστα ότι συζήτησε το θέμα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, στη συνάντησή τους στο Κατάρ.

Σε συνέντευξη Τύπου προχτές, πριν αναχωρήσει για την Πράγα, ρωτήθηκε σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε περάσει από την Ελλάδα όπου, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, λειτουργεί «στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Λαύριο», για να απαντήσει ότι «έθεσε το θέμα στον Αντ. Σαμαρά στη συνάντηση που είχαν στο Κατάρ και το θέμα θα τους απασχολήσει και πάλι όταν βρεθούν ξανά στην Αγκυρα στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας».

Για το θέμα αυτό υπήρξε ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου αναφέρεται ότι «ουδεμία αναφορά υπήρξε στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον ομόλογο του, Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν». Και συνεχίζει: «Για μία ακόμα φορά, κατά τρόπο κατηγορηματικό, απορρίπτουμε και διαψεύδουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, που τον τελευταίο καιρό, κατά τρόπο ατεκμηρίωτο, αυθαίρετο και ύποπτο επανεμφανίζονται σε κάποιες τουρκικές εφημερίδες».

Με αφορμή της δηλώσεις Ερντογάν, το ΥΠΕΞ δίνει όρκους πίστης στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία των ιμπεριαλιστών, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει ταχθεί στην πρώτη γραμμή του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Η τούρκικη στάση ωστόσο εξηγείται εν μέρει από τις αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, κάνοντας ακόμα πιο σύνθετο το κουβάρι των αντιθέσεων για τα ενεργειακά.

Την ίδια ώρα που η Τουρκία εκτόξευε κατηγορίες περί υπόθαλψης της «τρομοκρατίας» στην Ελλάδα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έγραφε ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται το Μάρτη να κάνει έρευνες με το νορβηγικό σεισμολογικό σκάφος «Πολάρκους» (αντικατέστησε το «Πίρι Ρέις») σε «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ, όπως επίσης και σε τμήματα της ελληνικής ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι προκλήσεις και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια(2019-12-06 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας και ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία(2019-07-02 00:00:00.0)
Δυναμώνει τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» κατά του PΚΚ(2015-12-19 00:00:00.0)
Ζητάει ανταλλάγματα για τη Χάλκη(2013-10-09 00:00:00.0)
Νέα κλιμάκωση σε αέρα και θάλασσα(2011-09-30 00:00:00.0)
«Σκληρός» και ο Ερντογάν(2006-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ