Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Να εφαρμοστούν τώρα οι ΣΣΕ και να καταβληθούν τα αναδρομικά

«Σκοινί - κορδόνι» έχουν πάρει οι εφοπλιστές την παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), επιδιώκοντας ανοιχτά την πλήρη κατάργησή τους, με στήριγμα το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους διασφαλίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που κατοικοεδρεύει στη διοίκηση της ΠΝΟ (ελέω καλπονοθευτικού ν. 330, νομοθετικών - βασιλικών διαταγμάτων κ.ο.κ,) να τους κάνει πλάτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά από εταιρείες δεν έχουν καταβάλει ούτε τα αναδρομικά από την πενιχρή αύξηση του 2% στη ΣΣΕ στα ακτοπλοϊκά και επιβατηγά πλοία, η οποία έχει αναδρομική ισχύ.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ ενδεικτικά αναφέρουν τις ναυτιλιακές εταιρείες «ΑΝΕΚ», «SEAJETS», «GOLDEN STAR FERRIES», «ΑΝΜΕΖ».

Την περασμένη Τρίτη, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ανέδειξαν και πρότειναν «την αναγκαιότητα αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων για τις ΣΣΕ, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις οργανικές συνθέσεις, την ανεργία, την φορολογία κ.ά.», καθώς και «να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της ΕΕ για την οργάνωση και το σχεδιασμό πολύμορφων και απεργιακών αγώνων στην ποντοπόρο ναυτιλία, όπου η ΣΣΕ έχει να ανανεωθεί από το 2010».

Η πρόταση δεν πέρασε, με τα ταξικά σωματεία να αναδεικνύουν τις «τεράστιες ευθύνες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ με προεξέχοντες τον γγ Γ. Χαλά, τον πρόεδρο της ΠΕΠΕΝ Ε. Τσικαλάκη και τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ Α. Νταλακογεώργο», που «οπλίζουν την επιθετικότητα των εφοπλιστών, συναλλάσσονται για να μην εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα και αν προέρχονται, αποτελούν τον πυρήνα του απεργοσπαστικού μηχανισμού των εφοπλιστών».

Τα σωματεία τονίζουν ότι η παραβίαση των ΣΣΕ από τους εφοπλιστές σηματοδοτεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης και στη «μεταμνημονιακή εποχή», το γεγονός ότι «θα διατηρηθούν στην κλίνη του Προκρούστη το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, σε μια προεκλογική περίοδο με ψευτοαντιπαραθέσεις των αστικών πολιτικών δυνάμεων».

Οπως αναφέρουν, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση στήνει φιέστες για τον κατώτατο μισθό, «οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, διαρκώς ματώνουν από τις περικοπές μισθών - συντάξεων, σε Υγεία, Παιδεία, τη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, τους πλειστηριασμούς κ.ά., από τη διατήρηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων».

Τα σωματεία καλούν «τους ναυτεργάτες σε οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων για την διεκδίκηση ΣΣΕ, Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες», ενώ απαιτούν «άμεση εφαρμογή των ανωτέρω ΣΣΕ με την καταβολή των αναδρομικών και την παρέμβαση των υπηρεσιών του ΥΝΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ