Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13176

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να μην ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι από τις φιέστες για τον κατώτερο μισθό

ΣΕΛ.  17

Κάλεσμα μαχητικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε Αττική και Αθήνα

  • Σε μαζική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων μίλησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων
  • Το λόγο πήραν συνδικαλιστές, άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, που δίνουν τη μάχη με το ΚΚΕ, αλλά και υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
  • Παρουσιάστηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Αθηναίων και οι υποψήφιοι σύμβουλοι του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής

ΣΕΛ.  4  -  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κρύβουν την αλήθεια

Με την προπαγάνδα για τις αυξήσεις στον κατώτερο μισθό, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι με την πολιτική της ανοίγει τάχα δρόμο για την αποκατάσταση «βήμα βήμα» των μισθών, μετά από 8 χρόνια κρίσης και ανελέητων περικοπών.

Οτι το «τέλος των μνημονίων» και η «ανάκτηση της ιδιοκτησίας του προγράμματος» δημιουργούν προϋποθέσεις για φιλολαϊκά μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης του λαού.

Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Και μόνο το γεγονός ότι οι αυξήσεις στον κατώτερο μισθό γίνονται με την ενεργοποίηση ενός μνημονιακού νόμου, επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων συνεχίζεται ακάθεκτη, επειδή αποτελεί στρατηγική επιλογή και ανάγκη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Επομένως, καμιά ουσιαστική και μόνιμη ανακούφιση δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, πόσο μάλλον να προσδοκούν αναπλήρωση του λεηλατημένου εισοδήματός τους.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κατώτερο μισθό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κράτησε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε ισχύ την άθλια νομοθεσία του 2012, εφάρμοσε πλήρως τις περικοπές που προέβλεπε, παρά το γεγονός ότι εκλέχτηκε το 2015 με συνθήματα για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΚΚΕ που ενσωμάτωναν τα αιτήματα των εργαζομένων για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Η αύξηση που διαφημίζει τώρα (και η οποία παρουσιάζεται σκόπιμα χωρίς να αφαιρούνται οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές) γίνεται με την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4172 (Βρούτση), που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε «νόμο - δολοφόνο», όταν τον καταψήφιζε στη Βουλή.

Ακόμα και αυτή η αύξηση, όμως, δεν θα δινόταν αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των εργαζομένων, στους οποίους πρωτοστάτησαν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

Πυρήνας αυτού του νόμου, που δίκαια ονομάστηκε από τους εργαζόμενους νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, είναι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Πίσω από το «τυρί» της αύξησης των 50 ευρώ, που θα μείνουν 25 μετά την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου για τους χαμηλόμισθους, βρίσκεται η μνημονιακή «φάκα», το δικαίωμα δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης να αποφασίζει για τον κατώτερο μισθό, με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων και την «παραγωγικότητα της εργασίας», καταργώντας τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων με τις ενώσεις των εργοδοτών.

Με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση αυξάνει σήμερα τον κατώτερο μισθό κατά μερικά ευρώ, θα μπορεί αύριο να τον μειώσει με μια μονοκοντυλιά, όπως έκανε άλλωστε και η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με εργαλείο τότε την ΠΥΣ 6/2012.

Πίσω από την εφαρμογή του νόμου κρύβεται επίσης η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέχρι και την κατάργησή τους για τους νεοπροσλαμβανόμενους, που ανοίγει την όρεξη της εργοδοσίας για νέες διευκολύνσεις και προνόμια.

Προπάντων, όμως, με ευθύνη της κυβέρνησης, διατηρήθηκε και ενισχύθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα το πολυπλόκαμο πλαίσιο της «ευελιξίας», της υποαπασχόλησης, της απλήρωτης και μαύρης εργασίας.

Συνθήκες δηλαδή που μετατρέπουν σε «φτερό στον άνεμο» την όποια αύξηση, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους, που είναι εκτεθειμένοι στην πιο άγρια εκμετάλλευση και αυθαιρεσία.

Οσο για την αύξηση στο επίδομα ανεργίας, που επικαλείται η κυβέρνηση ως πρόσθετο «όφελος» από την αύξηση του κατώτερου μισθού, θα έπρεπε να ντρέπεται και μόνο να το αναφέρει, από τη στιγμή που το πενιχρό επίδομα συνεχίζει να το παίρνει μόλις ένας στους δέκα ανέργους.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις και στην ψεύτικη «ελπίδα» που μοιράζει η κυβέρνηση. Προπάντων, να μη συμβιβαστούν με το χαμήλωμα των απαιτήσεων και τη λογική του «μικρότερου κακού» που προσπαθεί να επιβάλει, αξιοποιώντας και τον ανταγωνισμό με τη ΝΔ για την «πατρότητα» της μνημονιακής νομοθεσίας.

Πραγματική και μόνιμη ανακούφιση για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανάκτηση των απωλειών με κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, όλου του αντεργατικού πλαισίου που διαμόρφωσαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κι αυτό προϋποθέτει ένταση της πάλης, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και τις ανάγκες των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.


Αίσχος!

Το αίσχος τους δεν έχει όρια. Ούτε μια λέξη δεν ειπώθηκε στο χτεσινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για την κεντρική εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και στο δήμο της Αθήνας, με ομιλητές τον Γιάννη Πρωτούλη, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, και τον Νίκο Σοφιανό, υποψήφιο δήμαρχο Αθηνών.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ΕΡΤ είχε στείλει συνεργείο στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Είναι προφανές ότι η συμπόρευση με το ΚΚΕ που εκφράστηκε στην εκδήλωση ενοχλεί. Οπως επίσης μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος - που είναι και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ - τα βρήκε σκούρα στη Βουλή απέναντι στην κριτική του ΚΚΕ για την τροπολογία - δωράκι στους καναλάρχες, που έφερε άρον - άρον η κυβέρνηση, δίνοντάς τους ένα γενναίο τράτο στην καταβολή των δόσεων για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών. Μάλιστα, για να απαντήσει στις καταγγελίες του ΚΚΕ, ο υπουργός κατέφυγε σε γνωστά χρυσαυγίτικα επιχειρήματα αναμασώντας τις γνωστές βρωμιές για τον «902» και άλλα παρόμοια. Μετά από αυτά, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν αυτά που ακούστηκαν στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΡΤ και στο εκτενές ρεπορτάζ στο ίδιο δελτίο ειδήσεων περί πλουραλιστικής ΕΡΤ.



Σήμερα η δίκη για την κινητοποίηση στο άγαλμα του Τρούμαν

ΣΕΛ.  10
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Σύσκεψη σήμερα για τους συμβασιούχους

ΣΕΛ.  24
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
ΗΠΑ - ΕΕ κλιμακώνουν την προσπάθεια ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης

ΣΕΛ.  8
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ
Με το «πρωτόκολλο εισδοχής» ολοκληρώνεται η ΝΑΤΟική αποστολή

ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ