Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εσυρε σε δίκη απεργούς και συνδικαλιστές στα Γιάννενα

Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την τάχα «φιλεργατική» πολιτική της, έσυρε για μια ακόμα φορά απεργούς και συνδικαλιστές στα δικαστήρια, με την κατηγορία της «αντίστασης κατά της αρχής».

Συγκεκριμένα, στο εδώλιο ως «κατηγορούμενοι» οδηγήθηκαν την περασμένη Τρίτη στα Γιάννενα 7 συνδικαλιστές, επειδή το Νοέμβρη του 2015, μαζί με εργαζόμενους στην ανακύκλωση, έδιναν πολυήμερο αγώνα έξω από το εργοστάσιο, για να αποτρέψουν τις 17 απολύσεις που είχε ανακοινώσει η επιχείρηση. Οι συνδικαλιστές αθωώθηκαν και το κατηγορητήριο κατέπεσε, εντούτοις οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν μεγάλες.

Οπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, «τότε, η κυβέρνηση της "πρώτη φορά αριστεράς" είχε "εγκαινιάσει τη φιλεργατική της πολιτική", για πρώτη φορά πανελλαδικά, χρησιμοποιώντας τα σώματα ασφαλείας ως απεργοσπαστικό μηχανισμό και δίνοντάς τους εντολή για καταστολή με χρήση χημικών, ωμή βία και προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις 7 ατόμων. Ηταν τα πρώτα "δείγματα γραφής" και φυσικά ακολούθησαν πολλά ακόμα τόσο στην πόλη μας όσο και πανελλαδικά. Στην ίδια μακριά λίστα προστίθενται αυτές τις μέρες και οι διώξεις σε βάρος αγροτών συνδικαλιστών.

Τρία χρόνια μετά, κι ενώ οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν σταμάτησαν τον αγώνα τους αλλά τελικά κατάφεραν να αποτρέψουν απολύσεις και επέστρεψαν στις δουλειές τους, ενώ η εργοδοσία δεν προχώρησε σε δίκες, η κυβέρνηση δεν απέσυρε τις κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής ώστε να αποδείξει ότι ορθά είχε χρησιμοποιηθεί η βία. Γι' αυτό άλλωστε και μοναδικοί μάρτυρες κατηγορίας ήταν οι ίδιοι αστυνομικοί που τότε είχαν διαταχθεί να χτυπήσουν στο ψαχνό».

Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και, όπως επισημαίνει το ΕΚΙ, «η κυβέρνηση βγήκε ακόμα πιο εκτεθειμένη για την αστυνομική βία που διέταξε. Πήρε όμως "με το σπαθί της" ένα ακόμα παράσημο από τη μεγαλοεργοδοσία, για την προσπάθεια να χτυπήσει το ταξικό κίνημα και τους αγώνες του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ