Με τη συζήτηση των υπό αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος που αφορούν το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην επαγγελματική και τη βουλευτική ιδιότητα, συνεχίστηκε χτες σε εμβόλιμη συνεδρίαση η συζήτηση στη Βουλή. Το θέμα δίχασε και χτες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σε παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε δίχως κόμπλεξ» το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης.
Παραλογισμό χαρακτήρισε τις θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα του ασυμβίβαστου της βουλευτικής με την επαγγελματική ιδιότητα, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στην παρέμβασή της στη συζήτηση. Οπως ανέφερε, «υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει αποφασίσει να συρρικνώνει τον κρατικό και το δημόσιο τομέα. Από τα πράγματα έχει κάνει την επιλογή της ελεύθερης αγοράς. Οτιδήποτε εμπίπτει στη φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς, ανώνυμες εταιρίες, μετοχές, χίλια δυο άλλα πράγματα δεν αποτελούν κώλυμα, παρά μόνο όταν σχετίζονται εμμέσως ή αμέσως με το δημόσιο».
Παράλληλα, η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι με βάση τα ισχύοντα της ελεύθερης αγοράς, «θα έχουμε συνεχώς ανθρώπους που θα αλλάζουν επαγγέλματα υποχρεωτικά για να επιζήσουν. Θα τους δεσμεύσουμε με το Σύνταγμα και ως προς τα κωλύματα εκλογιμότητας και με το ασυμβίβαστο. Αρα θα είναι δέσμιοι της δυνατότητας να επιζήσουν με βάση εάν θα συμπίπτουν ή όχι. Ξέρετε τι θα κάνουμε; Θα αποθαρρύνουμε τους πάντες από την πολιτική, οι οποίοι θα έχουν μια κάποια υπόσταση, που θα είναι για κάποιο λόγο γνωστοί σε ένα χώρο και κυρίως δε θα εμπιστευόμαστε τη λαϊκή βούληση, το λαϊκό κριτήριο, τη λαϊκή κυριαρχία και εξουσία». Σημείωσε πως «θα δημιουργήσετε μια κατηγορία επαγγελματιών της πολιτικής», λέγοντας επίσης αναφορικά με τις οικονομικές δυνατότητες των βουλευτών πως «οι έχοντες και κατέχοντες τη δυνατότητα δε χρειάζεται να εξεύρουν φανερούς χορηγούς. Θα τους εξεύρουν μυστικώς. Θα φτιάξουν εταιρίες. Το επιχειρείν κατοχυρώνεται σε αυτό το Σύνταγμα, άρα θα κατοχυρωθεί και το επιχειρείν στην πολιτική. Το ...παράγειν πολιτική δε θα διασφαλιστεί!», καταλήγοντας στο ότι οδηγούμαστε σε μια «Βουλή ιδιότυπων λόρδων».