Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΔΕΙΕΣ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ
Αιφνιδιαστική κατάθεση και απόσυρση τροπολογίας

Η σύγχρηση των συχνοτήτων ή η κλήρωση θα «λύσει» το πρόβλημα της ισοψηφίας της μοριοδότησης ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με την τροπολογία για τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, την οποία κατέθεσε χτες αιφνιδιαστικά ο υπουργός Τύπου. Η τροπολογία κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο (συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης) για να την αποσύρει λίγο αργότερα -μετά από τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν- ο υπουργός Τύπου. Ο Δ.Ρέππας δήλωσε ότι η συζήτηση «μετατίθεται σε μια επόμενη φάση, την επόμενη εβδομάδα»...

Το αλαλούμ που επικρατεί στη δήθεν προσπάθεια να επιβάλει η κυβέρνηση την τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έγινε ορατό και χτες. Η τροπολογία αναφέρεται στην περίπτωση της ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων διαγωνιζόμενων σταθμών κατά το στάδιο της συγκριτικής αξιολόγησής τους από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Προβλέπει ότι σε περίπτωση που ισοβαθμούν οι σταθμοί θα καλούνται από το ΕΣΡ ή να δηλώσουν εάν επιθυμούν την από κοινού χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων και εάν δε συμφωνήσουν, τότε το ΕΣΡ θα προβεί σε δημόσια κλήρωση.

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, με τις διατάξεις αυτές συμπληρώνεται η νομοθεσία η οποία επιτρέπει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που συμμετέχουν στην προβλεπόμενη για τη χορήγηση αδειών διαδικασία, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι το πέρας της διαδικασίας αυτής, εφόσον αυτό είναι «τεχνικά εφικτό». Με την τροπολογία ο Δ. Ρέππας ισχυρίζεται ότι επιχειρεί να καλύψει «νομικό κενό».

Είναι γνωστό ότι με την πρόσφατη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών ισοβάθμησαν στην τελευταία θέση τρεις σταθμοί (ΑΛΦΑ, ΣΚΑΙ, ΣΙΤΥ) οι οποίοι εντάσσονται στην προτεινόμενη ρύθμιση (κοινή χρήση ή κλήρωση) μέχρι την προκήρυξη νέων αδειών, από τις οποίες οι τρεις ήδη έχουν προκηρυχτεί.

Ο Δ. Ρέππας έκανε επίθεση χτες στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι δεν καταθέτουν προτάσεις, αλλά «νίπτουν τας χείρας τους».

Ο ΓΓ του υπουργείου Τύπου, Νίκος Αθανασάκης, μιλώντας χτες στο ΣΚΑΙ, τόνισε πως τίποτα δεν εγγυάται ότι οι 20 ραδιοφωνικοί σταθμοί που έχουν μοριοδοτηθεί δεν μπορούν ν' αλλάξουν σειρά και συχνότητες, από τη στιγμή που παραμένει ανοιχτή η διαδικασία προσφυγών ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών στο ΣτΕ.

Τροπολογία που «ουσιαστικά επιδιώκει τη φίμωση και το κλείσιμο ΜΜΕ», τη χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλος, ζητώντας την απόσυρσή της, όπως και έγινε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ