Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχουν λύσεις!

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης

Φτάνοντας στη Μυτιλήνη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε στο αεροδρόμιο για τους λόγους της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο νησί:

«Ερχόμαστε εδώ όχι για μια γενική, εφ' όλης της ύλης, τοποθέτηση του Κόμματος για τα προβλήματα του νησιού. Κυρίως μας ενδιαφέρει να επικοινωνήσουμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα που αφορούν την αγροτική οικονομία, το λάδι, την κτηνοτροφία, την αλιεία, το μεγάλο πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά - εγώ θα το πω έτσι - το φονικό όπλο που έχει η κυβέρνηση να πυροβολήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα δικαιώματα του λαού. Επίσης, θέλουμε να συζητήσουμε για τα προβλήματα που έχει η Παιδεία, ιδιαίτερα η ανώτατη Παιδεία, που, επίσης, βρίσκεται στις παραμονές να δεχτεί ένα χτύπημα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Εδώ στη Λέσβο αυτά που θα πούμε δεν είναι μόνο βγαλμένα από τις εμπειρίες μιας περιοχής, διότι στο κάτω κάτω πηγή έμπνευσης για μας είναι τα προβλήματα του λαού και οι διεκδικήσεις του. Αλλά θα πούμε και την αλήθεια. Δε θα μοιράσουμε εύκολες υποσχέσεις ότι με ένα απλό υπόμνημα, με μια πίεση, μια μετάδοση στο κέντρο των αιτημάτων των κατοίκων της Λέσβου θα λυθούν τα προβλήματα. Εδώ θα πούμε πως μπορεί οι κάτοικοι της Λέσβου και γενικότερα ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίσει αυτή την καταιγίδα. Πως μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα χειρότερα που έρχονται, πως μπορεί, αν θέλετε, να αποσπάσει και κάποιες κατακτήσεις. Διότι το ζητούμενο είναι και να παρεμποδίσουμε και να αποσπάσουμε και κατακτήσεις. Θα μιλήσουμε λοιπόν με τη γλώσσα της αλήθειας, και είμαστε βέβαιοι ότι η εμπειρία των κατοίκων δε θα μας διαψεύσει.

Δεν κάνουμε, αν θέλετε, τις συνηθισμένες περιοδείες των πολιτικών που έρχονται εδώ και φεύγουν. Θα αντλήσουμε δύναμη και από το δίκαιο και από την αποφασιστικότητα που δείχνει ο λαός. Και απ' αυτή την άποψη, και θα δώσουμε και θα πάρουμε».

Στο διεκδικητικό αγώνα οι λύσεις

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το λάδι, που είναι το κύριο προϊόν στο νησί, αν μπορεί να επιτευχθεί τιμή ασφάλειας 1.000 δραχμές το κιλό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό. Είναι ο τρόπος που το ΚΚΕ επιμένει: Ο οργανωμένος, ενωτικός, σταθερός αγώνας. Και ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να είναι ένας αγώνας επαιτείας. Δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε η κυβέρνηση, αν δε φοβηθούν τη λαϊκή οργή. Γιατί δεν είναι θέμα διαβουλεύσεων και συζητήσεων. Αμα ήταν έτσι, γιατί τα προβλήματα δε λύνονται; `Η αυτοί που υπόσχονται κοροϊδεύουν ή αυτοί που υπόσχονται δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα. Εξάλλου, δεν είναι μόνο ζήτημα τοπικό, της Λέσβου. Εχει να κάνει με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αν θέλετε, με τη συναινετική πολιτική σ' αυτά τα θέματα που κυριαρχεί στα πλαίσια της Ελλάδας.

Αυτό που εμείς λέμε είναι: Μην περιμένετε να σας δώσουν τίποτα απ' αυτό που είναι να πάρετε, αν δε διεκδικήσετε το δίκιο σας με τον αγώνα. Εμείς άλλο τρόπο δεν έχουμε. Δεν είναι ζήτημα κόλπου... Εμείς δεν μπορεί να κοροϊδεύουμε το λαό της Λέσβου λέγοντας ότι είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης».

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Εμείς δε δηλώνουμε απλά συμπαράσταση. Δηλώνουμε διάθεση για αγώνα. Μόνο που δε φθάνουμε εμείς. Σημασία έχει να βάλει πλάτες κανένας. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι. Και έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό της Λέσβου ότι θα κατανοήσει τη φύση του προβλήματος».

Τέλος, απαντώντας για το μήνυμα του ΚΚΕ προς το λαό της Λέσβου, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Το μήνυμα του ΚΚΕ προς το λαό της Λέσβου είναι ένα: Υπάρχουν λύσεις, μόνο που αυτές οι λύσεις απαιτούν δυο πράγματα:

Πρώτον, ολοκληρωμένη αντίληψη για την αιτία του προβλήματος, και πιθανόν τη βαθύτερη αιτία να μην την ξέρουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, τι φταίει δηλαδή. Και δεύτερο, άμα καταλάβεις τι φταίει τότε θα δεις και τη λύση στο πρόβλημα. Χρειάζεται να έχει κανείς εμπιστοσύνη στον αγώνα, επιμονή και υπομονή. Από κει και πέρα και το ίδιο το αγροτικό κίνημα, με τη δική του εμπειρία, μπορεί να διεκδικήσει λύσεις.

Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία αυτή την περίοδο στο γιατί και στο πώς. Και το γιατί είναι καθαρό σήμερα. Το πώς μπορούμε να το συζητήσουμε. Εμείς έχουμε την άλφα άποψη, άλλοι διαφορετική, μπορούμε να συζητήσουμε το πώς θα τα διεκδικήσουμε, να βρούμε τον καλύτερο δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ