Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αυτό το «παραμύθι» έχει δράκο!

«

Πόσο αξίζει μια ανθρώπινη ζωή;», είναι το ερώτημα που κάποτε είχε κατακτηθεί γι' αυτό η μία και μοναδική απάντηση. Σήμερα σ' αυτό το ερώτημα έχεις όποια απάντηση θέλεις. Εξαρτάται ποιος είναι αυτός που έχεις απέναντι και απαντά. Για παράδειγμα, ο ρατσιστής Παντελής Καζάκος με τις πράξεις του - που δε χωρούν στα πλαίσια καμιάς ανθρώπινης λογικής - θα υποστήριζε: «Εχει αξία, αρκεί να μην είναι μαύρος ή μουσουλμάνος»! Ο αστυνομικός, που απ' τα κλοτσίδια του «μετατόπισε» τη σπλήνα του 16χρονου Αλβανού, προφανώς θα έλεγε: «Αξίζει φυσικά, αρκεί να μην είναι Αλβανός που έρχεται στην πατρίδα μας να κλέψει, να βιάσει, να σκοτώσει»! Και ο πολίτης - της διπλανής σου πόρτας ίσως - «ενημερωμένος» μόνο απ' τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τα... τρικούβερτα γλέντια τους (που αυτοί ονομάζουν «εκπομπές»), μάλλον θα έλεγε με ευθύτητα: «Αξίζει μόνο ό,τι δεν απειλεί τη ζωή μας, τις δουλιές μας, την... ευτυχία μας». Είναι ο ίδιος άνθρωπος, που όταν κλείσει πίσω την πόρτα του σπιτιού του και βγει στο δρόμο, θα χαρακτηρίσει «αλήτη» το πρεζόνι, «εμπρηστή» τον διαδηλωτή, «χαραμοφάη» τον απεργό... Τυχαία; «Καθόλου, μα καθόλου», είναι η μία και μοναδική απάντηση.

Το οικοδόμημα του ρατσισμού - και είναι τραγική διαπίστωση - φαίνεται να έχει χτιστεί λιθαράκι λιθαράκι γερά στη χώρα μας. Και φαίνεται να απειλείται μόνο από αυτές τις «λίγες» φωνές, που όμως είναι πολύ περισσότερες απ' όσες οι ίδιοι φαντάζονται. Τις φωνές που στη λυκαυγή του νέου αιώνα εξακολουθούν να μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα και δικαιοσύνη. Είναι τα μάτια που αρνούνται να δουν τη ζωή μέσα απ' την οθόνη της ΤV, που τα χαμηλώνουν στα υπόγεια της πρωτεύουσας γνωρίζοντας πως «η μοναξιά έχει το χρώμα των Πακιστανών», που τα υψώνουν στις σκαλωσιές ξέροντας πως «για ένα κομμάτι ψωμί θα πιεις φαρμάκια πολλά». Είναι οι άνθρωποι που θα σηκωθούν στο λεωφορείο για να δώσουν τη θέση τους στη μαύρη γυναίκα με τη φουσκωμένη κοιλιά, είναι αυτοί που χτες, και σήμερα, και αύριο θα βγουν στο δρόμο για να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα για τον Ελληνα και ξένο εργαζόμενο. Μόνο που αυτά, από μόνα τους, δε φτάνουν.

Και εξηγούμαστε: Ο ρατσιστής Καζάκος τιμωρήθηκε για τα εγκλήματά του με δις ισόβια κάθειρξη. Αυτοί που τον... κατασκεύασαν, όμως, δεν έκατσαν και δε θα κάτσουν ποτέ τους στο εδώλιο. Ο αστυνομικός, που μετέτρεψε τα όποια επιχειρήματά του σε κλοτσιές, τιμωρήθηκε με μια μετάθεση και ίσως μετά την ολοκλήρωση της διοικητικής εξέτασης να πάψει - στην εσχάτη - να φορά στολή. Και λοιπόν; Τη συγκεκριμένη στολή θα τη φορέσει, στη θέση του, ένας άλλος άνεργος αλλά... «ενημερωμένος» πολίτης αυτής της χώρας. Οι «κατασκευαστές» τους, όμως, θα συνεχίζουν ατιμώρητοι να νομοθετούν, να κυβερνούν, να δημοσιογραφούν και να αδιαφορούν για τα ουσιαστικά προβλήματα του τόπου και των ανθρώπων του. Θα συνεχίζουν να διαχωρίζουν τους ανθρώπους με βάση το χρώμα, το φύλο, τη θρησκεία, την κοινωνική θέση. Γι' αυτό και η όποια τιμωρία στα πρόσωπα-εκτελεστές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σε κάνει να πεις: «Τέλος καλό, όλα καλά». Γιατί αυτό το «παραμύθι» έχει δράκο. Κι αν τα βέλη μας δε φτάσουν σ' αυτόν, πάλι αύριο ένας νέος Καζάκος θα βγει στους δρόμους και θα πυροβολεί πισώπλατα την ανθρωπιά και τη δικαιοσύνη...


Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τον αποχαιρετούν με τα καλύτερα λόγια(2022-09-15 00:00:00.0)
Δις ισόβια στο δολοφόνο ρατσιστή(2002-11-15 00:00:00.0)
Το παραμύθι του «τρελού» και ο «Χρυσαυγίτης»(2001-02-16 00:00:00.0)
Δικάζεται ο ρατσιστής δολοφόνος Π. Καζάκος(2001-02-14 00:00:00.0)
Να σπάσουμε τα δεσμά που μας βαραίνουν(2000-03-27 00:00:00.0)
«Θέλω μόνο να περπατήσω»(1999-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ