Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικάζεται ο ρατσιστής δολοφόνος Π. Καζάκος

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, κάθονται σήμερα ο ρατσιστής δολοφόνος Παντελής Καζάκος 25 χρόνων και ο συνεργός του (σε μια τουλάχιστον ανθρωποκτονία) Απ. Αποστόλου 24 χρόνων, που για δυο νύχτες, τον Οκτώβρη του 1999, έσπειραν τον τρόμο και το θάνατο στα στέκια των μεταναστών, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας σοβαρά εννιά από αυτούς.

Ο Π. Καζάκος δεν είχε προηγούμενα με τα θύματά του. Δεν τα γνώριζε καν. Ούτε εκείνα τον γνώριζαν. Περπατούσαν αμέριμνα στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όταν δέχτηκαν, πισώπλατα, άνανδρα και ύπουλα, τις δολοφονικές του σφαίρες. Δύο άτυχοι μετανάστες, ο 30χρονος Γκιόργκι Κουντεσιάνι από τη Γεωργία και ο 20χρονος Κούρδος από το Ιράκ Μοχάμεντ Αχμέτ Χόσο υπέκυψαν αμέσως στα τραύματά τους. Πιο τυχεροί στάθηκαν άλλοι τρεις, που τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ τέσσερις ακόμα - ο Αιγύπτιος Αμντελχαντί Σάαντ, ο Κούρδος Σαρίφ Κεντέρ, ο Τόμι Κόφι από την Γκάνα και ο Νιγηριανός Τίμοθι Αμπντούλ - έμειναν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή.

«Δε μετανιώνω», ήταν τα πρώτα λόγια του πωρωμένου ρατσιστή μετά τη σύλληψή του. «Εφυγα από το σπίτι μου με το πιστόλι, αποφασισμένος να σκοτώσω όποιον αλλοδαπό έβλεπα στο δρόμο, γιατί το κακό μ' αυτούς έχει παραγίνει»! Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός σε όλο τους το τραγικό μεγαλείο. Αλλά και όταν τον οδήγησαν στον εισαγγελέα, ο Π. Καζάκος δε δίστασε να ρωτήσει τον πατέρα του: «Πατέρα, ο κόσμος με θεωρεί ήρωα ή φονιά;», για να πάρει την απάντηση: «Φονιά σε λένε, παιδί μου»...

Ηταν ατάραχος και κυνικός και αργότερα, κατά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια, καθώς περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια τα εγκλήματά του. Σήμερα, βέβαια, μπορεί να το «παίξει» ψυχοπαθής για να μην τιμωρηθεί παραδειγματικά, όπως του αξίζει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ