Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πετσοκόβουν το λαϊκό εισόδημα, αυξάνουν τα χαράτσια

Ανυπολόγιστες οι συνέπειες για το λαό και από την αποψίλωση του Δημοσίου από προσωπικό

Η ανυπακοή στα χαράτσια μέσα από τα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές, μέχρι την κατάργησή τους, είναι όρος επιβίωσης για την εργατική λαϊκή οικογένεια
Η ανυπακοή στα χαράτσια μέσα από τα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές, μέχρι την κατάργησή τους, είναι όρος επιβίωσης για την εργατική λαϊκή οικογένεια
«Δομικές μεταρρυθμίσεις δαπανών», ονομάζουν κυβέρνηση και τρόικα την προσπάθεια παραπέρα μείωσης μισθών και συντάξεων, την καθήλωση ή και κατάργηση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων. Με τις «δομικές αλλαγές» προβλέπουν:

  • «Μείωση των δαπανών μισθοδοσίας των απασχολούμενων στο Δημόσιο», δηλαδή παραπέρα μείωση των ήδη πετσοκομμένων μισθών.
  • «Μεταρρύθμιση της αποζημίωσης υπαλλήλων του δημόσιου τομέα», μέχρι τον Ιούνη. Εννοούν την κατάργηση των λεγόμενων «ειδικών μισθολογίων» και άρα τη μείωση των αποδοχών για δικαστές, γιατρούς, καθηγητές, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε Αστυνομία και Στρατό. Από το κονδύλι της μισθοδοσίας τους αναμένεται να περικοπεί το 0,3% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 636 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του Προσωπικού: Επαναβεβαιώνεται ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για μείωση των απασχολούμενων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα. Επιπλέον σημειώνεται ότι μέσα στο 2012 πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία 15.000 άτομα, κύρια από υπηρεσίες και οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Για τις προσλήψεις θα ισχύσει ο κανόνας του «1 προς 5», ενώ παράλληλα: α) θα μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, β) θα αυξάνεται κάθε χρόνο η εργασιακή εφεδρεία, γ) οι θέσεις που χηρεύουν θα καλύπτονται με μετατάξεις.
  • Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση: Με αυτόν τον κωδικό καλύπτεται η πολιτική της παραπέρα καρατόμησης των συντάξεων. Οπως αναφέρεται, μέχρι το Μάη του 2012 «θα θεσπίσουμε κάθε δευτεροβάθμια νομοθεσία για να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο για τις επικουρικές συντάξεις». Οπως εξηγείται χωρίς περιστροφές, στόχος είναι η συγχώνευση όλων των Επικουρικών Ταμείων «και θα εισάγουμε ένα θεωρητικά οριζόμενο σύστημα συμμετοχής με έναν παράγοντα βιωσιμότητας». Με δυο λόγια, οι επικουρικές συντάξεις θα εξακολουθήσουν να κόβονται, μέχρι να φτάσουν στα όρια εκείνα που θα εξασφαλίζεται η «βιωσιμότητά» τους.
  • Στο κεφάλαιο «Δαπάνες Υγείας», ανοιχτά ομολογείται ότι στόχος είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη «αύξηση του αριθμού των φαρμάκων για την οποία ισχύει η συμμετοχή», ώστε να πληρώνονται τα φάρμακα απευθείας από το εισόδημα των εργαζομένων
  • «Αλλα προγράμματα κοινωνικών επιδομάτων»: Λόγος γίνεται για επιδόματα που κύρια δίνονται σε ομάδες εργαζομένων που είτε βρίσκονται, είτε απειλούνται να βρεθούν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης. Μάλιστα, οι υπογράφοντες το κείμενο εκτιμούν ότι τα προγράμματα αυτά «παραμένουν κατά πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης» και γι΄αυτό χρειάζεται μια «εις βάθος επισκόπηση», δηλαδή, περιορισμός και κατάργηση. Η διαδικασία αυτή «θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012».
Νέα φοροχαράτσια

Οι αντιλαϊκές ανατροπές προβλέπουν ακόμα το παραπέρα πετσόκομμα στις φοροελαφρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών, «απλοποίηση» στους συντελεστές ΦΠΑ, που σημαίνει μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) στον υψηλό συντελεστή, την κατάργηση φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων, όπως δηλαδή για αυτά που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, προαναγγέλλουν:

  • «Εξάλειψη φορολογικών απαλλαγών και "προνομιακών" φορολογικών καθεστώτων». Προχωρούν σε παραπέρα περικοπές στις «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (τόκοι στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια, νοίκια κ.ά.) Περικόπτονται οι απαλλαγές για αγορά α' κατοικίας, δωρεές, γονικές παροχές κλπ. Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Καταργείται και ο μειωμένος ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
  • «Απλοποίηση ΦΠΑ»: Θα προχωρήσουν σε μετατάξεις εμπορευμάτων από το χαμηλό (σήμερα 13%) στον υψηλό συντελεστή (23%). Στο στόχαστρο μπαίνουν η λαϊκή κατανάλωση, τα εμπορεύματα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.ά).
  • «Απλοποίηση του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας»: Στόχος η ενσωμάτωση του ΦΑΠ που πληρώνεται κάθε χρόνο (σήμερα το αφορολόγητο είναι 200.000 ευρώ) με το τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, για το οποίο δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο. Ο νέος ενιαίος φόρος θα απογειώσει στα ύψη τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία.
  • «Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος»: Εκτινάσσουν σε νέα ύψη τη φοροληστεία, με μέτρα όπως την ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, τη μείωση των φορολογικών κλιμακίων από 8 σήμερα σε 3 ή 4, όπως έχουν προδιαγράψει στις εκθέσεις τους οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ