Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκρούστης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Ξετινάζουν ασθενείς και ασφαλισμένους τα νέα μέτρα και οι περικοπές

Στον Προκρούστη οδηγείται ακόμα μια φορά - όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί επανειλημμένως απ' τον υπουργό Υγείας - η ήδη πετσοκομμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού. Σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε συνολικές περικοπές το 2012 της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά 1,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα στο έλλειμμα του 2011 και τυχόν αστοχίες στον προϋπολογισμό του 2012.

Αυτές επιμερίζονται σε 800 εκατ. ευρώ, που αφορούν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των φαρμακείων και 300 εκατ. ευρώ μέσω της μείωσης των δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία. Οι περικοπές θα μεταφραστούν σε νέα αιματηρά χαράτσια για τους ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν σήμερα να πληρώσουν ακόμα και τη συμμετοχή τους (μέχρι 25%) στα αναγκαία φάρμακα. Ηδη, το 2011 οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν απ' την τσέπη τους για τα 1.000 φάρμακα της «αρνητικής λίστας» - συνταγογραφούνται, αλλά δεν καλύπτονται απ' τα ταμεία - πάνω από 176 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι υποχρεώθηκαν σε συμμετοχή 15% σε περίπτωση που κάνουν εξετάσεις - κυρίως διαγνωστικές - σε συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εργαστήρια, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα - με εξαίρεση τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ. Επίσης, οι αντίστοιχες περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία το 2011 ήταν 24% στα φάρμακα, 21% στο υγειονομικό υλικό, 21% στα χημικά αντιδραστήρια, 39% στα αναλώσιμα υλικά και 42% στο ορθοπαιδικό υλικό.

Οδυνηρό χτύπημα για τις λαϊκές ανάγκες θα επιφέρουν και οι μειώσεις του προσωπικού των νοσοκομείων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις χιλιάδες απολύσεις που ετοιμάζονται στο Δημόσιο, θα συμπεριληφθούν και οι υγειονομικοί. Μείωση σχεδιάζεται και για το κονδύλι των εφημεριών. Αντί των απαιτούμενων - τουλάχιστον - 450 εκατ. ευρώ, έγινε εγγραφή κονδυλίου 370 εκατ.,από 400 εκατ. πέρσι. Τώρα, συζητείται νέα μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ, για να πέσουν στα 320 εκατ. ευρώ. Τέλος, μεταξύ των μέτρων που εξετάζουν συγκυβέρνηση και τρόικα, είναι και η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ