Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα παιδιά

Η κατάργηση στοιχειωδών παροχών για τη μόρφωση, την Υγεία και την ανατροφή τους συμπληρώνει την εικόνα των υποσιτισμένων μαθητών

Δραματικές είναι και για τα παιδιά οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, που ισοπεδώνουν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία και την Πρόνοια. Οπως προκύπτει από στοιχεία που κατέθεσε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο βοηθός Συνήγορος που Πολίτη και υπεύθυνος για τα δικαιώματα του παιδιού, Γ. Μόσχος, ολοένα και αυξάνεται η αδυναμία πρόσβασης παιδιών σε υγειονομικές παροχές και ειδικά των παιδιών με αναπηρία.

Επίσης, αυξάνονται τα κρούσματα υποσιτισμού στα σχολεία, κύρια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σχολικές επιτροπές δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα ούτε για τη θέρμανση των σχολείων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος δεν υπήρχαν πόροι για μαζικούς εμβολιασμούς. Οι συγχωνεύσεις σχολείων, τονίστηκε, προκάλεσαν προβλήματα στη μετακίνηση των μαθητών και θέτουν ζήτημα ακόμα και προσβασιμότητας στην εκπαίδευση, ειδικά στην επαρχία και σε παιδιά με αναπηρίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται τα περιστατικά των παιδιών που θα έπρεπε να απομακρυνθούν από τις οικογένειές τους λόγω κακοποίησης, ενώ μειώνονται οι χώροι φιλοξενίας και γίνονται μόλις 500 αναδοχές το χρόνο. Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, 1.000 παιδιά βρίσκονται σε δημόσιους φορείς προστασίας και περίπου 1.500 σε ιδρύματα «Μη κυβερνητικών φορέων» και της Εκκλησίας. Μάλιστα, ο μέσος όρος παραμονής τους στις δομές αυτές είναι περίπου τα επτά χρόνια, με συνέπεια τα παιδιά να αναπτύσσουν συμπτώματα «ιδρυματισμού».

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση της ενδοσχολικής και της εξωσχολικής βίας καθώς και της βίας μέσω του διαδικτύου σε έφηβους και παιδιά. Συμπερασματικά, ο Γ. Μόσχος τόνισε ότι η κατάσταση φανερώνει ότι παραβιάζεται στην πράξη από την ίδια την πολιτεία η ευθύνη της να διασφαλίσει το μεγάλωμα των παιδιών με ασφάλεια, προστασία και απόλαυση στοιχειωδών αγαθών, όπως η εκπαίδευση και η ανατροφή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ